Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Metley a întrebat

Unde se inregistreaza pretul real de tranzactionare al locuintelor?

publicat pe 6 iun. 2016 in categoria Proprietari

La Finante? CF? unde pot eu cetatean de rind sa vad preturile reale cu care s-au vandut imobiliarele sa-mi fac o idee de realitatea de pe piata?

In strainatate exista organisme guvernamentale de centralizare de date, toate vanzarile-cumpararile se inregistreaza pe adresa exacta de imobil, informatiile sunt libere, publice si total transparente. Oricine de oriunde poate sa intre pe websitul respectiv, introduce localitatea, strada si numarul oricarei case sau apartament si vede toate preturile si datele de vanzare ( nu se publica numele proprietarilor). Media preturilor de tranzactionare de anul trecut intr-o zona dintr-un oras e folosita pentru calcularea impozitelor pe proprietati pentru anul in curs. Baza de date se actualizeaza continuu,

La noi in Romania nu exista asa ceva deci nu vad de unde stiu agentiile imobiliare preturile reale de tranzactionare in imobiliare, de unde scot ele aceste preturi pe metru patrat? O agentie imobiliar stie numai preturile la tranzactiile facute de ea, se fereste de concurenta, daca cineva vinde o locuinta ca particular fara agentie pretul de tranzactionare il stiu numai vanzatorul, cumparatorul si notarul, nicidecum altcineva.

Din nou precizez ca in strainatate daca vreau sa-mi vand casa si apelez la un real estate agent, el vine, vede casa, merge la firma, intra in baza de date, isi face treaba si vine din nou la mine cu un dosar de prezentare al catorva 8-10 case similare care s-au vandut in zona mea, si imi arata clar cu cat s-au vandut. Imi demonstreaza cu aceste documente ca de exemplu pretul de vanzare al casei mele real este de sa zicem 75000E. Daca sunt de acord agentul o listeaza poate cu cel mult 80000E. Daca eu vreau sa cer 100000E ca asa am auzit eu ca se vand casele imi zice respectuos ca nu vrea sa ma reprezinte in aceasta vanzare pentru ca la acest pret nu se va vinde in timp util de max 4-6 luni si ca el nu-si pierde timpul si nu lucreaza pe gratis. Pot insa sa incerc sa mi-o vand eu singur la acest pret, cu siguranta pierdere te timp si nervi. Asta e realitatea in strainatate, nu vezi case de vanzare care stau pe piata cu anii, agerii imobiliare care nu-si fac bani de comisioane ca nu vand, Casele care intra la vanzare si nu se vand la pretul cerut, dupa 2 luni se cade pretul pina se vand sau pana proprietarul le scoate de pe piata daca nu e multimit.

Da, in realitate de la criza incoace preturile au scazut la nivel general. Dar la acest moment daca vreau sa-mi vand casa nu stiu cat sa cer pe ea, as vrea sa vad eu personal cu cat s-au vandut casele in orasul si zona mea, sa-mi fac calculele si sa-mi pun casa de vanzare la un pret real si vandabil in timp real.

Cu multumirile cuvenite sper ca cineva sa ma indrume unde pot sa vad preturile tranzactionate in imobiliare, poate ca da, exixta o baza de date de care eu si altii nu stim, ori putem sa cerem aceste informatii legal de la finante si impozite? Cartea Funciara? Biroul Notarilor?

Va doresc numai bine.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro