Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Ohrim Djonni a întrebat

Vanzare apartament inainte de 5 ani

publicat pe 17 nov. 2020 in categoria Cumpărători

Buna ziua! Vă rog să mă ajutați cu un sfat, vreau să vand imobilul obtinut prin prima casa mai repede de 5 ani, cumparatorul are banii cash, la Notar ce acte trebuie sa facem pentru ca cumparatorul sa transfere banii exact necesari inchiderii creditului. Pentruca notarul nu vrea sa faca promisiune de vanzare -cumparare invocand interdictia de vanzare pe 5 ani? Care sunt modalitatile legale, din ce am inteles ati mai intalnit asemenea situatie. Multumesc

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți 1 răspuns de la cititori
avatar
Ciprian Vaida a răspuns:
18 nov. 2020

Buna ziua,

Aș menționa în primul rând că notarul este obligat să menționeze interdicția de înstrăinare.

Conform site-ului Mfinante și a legii în vigoare, atunci când a fost achiziționat un imobil prin programul Prima Casă și se dorește înstrăinare / vânzare se procedează după cum urmează:

Instrăinarea (vânzarea) imobilului se poate realiza după împlinirea a 5 ani de la achiziționarea acestuia, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice.

Acesta se obține prin transmiterea unei cereri prin poștă sau e-mail, însoțită de:
- o copie a cărții de identitatea a beneficiarului sau beneficiarilor Programului
- o copie a contractului de garantare.

Acordul Ministerului Finanțelor Publice se poate obține separat de acordul băncii (în cazul în care garanția statului este de maximum 50% din finanțare).

Din experiență practică aș adăuga aici că durează destul de mult până la primirea acordului, undeva intre 3 săptămâni și 6 luni.

Se poate înstrăina un imobil dobândit prin programul Prima Casă mai devreme de 5 ani în următoarele situații:
a) prin dovedirea incapacității de plată și preluarea ratelor de către o altă persoană care îndeplinește condițiile programului Prima Casă.
b) prin dobândirea unui alt imobil cu o valoare sau suprafața mai mare tot în cadrul programului Prima Casă și renunțarea la cel actual.
c) achitare integrală a creditului din surse proprii. (Durează aproximativ 2-4 săptămâni până la primirea Acordului de Radiere a Ipotecii, după care Contractul de Vânzare Autentic poate fi semnat la notar)

În concluzie, cea mai simplă abordare ar fi semnarea unei Promisiuni de Vânzare-Cumpărare (Antecontract), prin care cumpărătorul achită avansul suficient pentru acoperirea creditului, iar vânzătorul își asumă să achite creditul și să obțină Acordul de Radiere a ipotecii (recomand un termen scris de 6-8 săptămâni, având în vedere că așteptăm un acord de la o instituție)

Mai recomand să luați legătura cu banca și să vă sfătuiți în privința termenului necesar pentru obținerea Acordului de Radiere a Ipotecii (atât de la ei cât și la Fondul de Garantare).

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
17 nov. 2020
  • imobiliare.ro

Pentru rambursarea creditului inaintea expirarii termenului de 5 ani de la achizitie, in primul rand, aveti nevoie de acordul creditorilor - banca si Min. Finantelor.
Cu acest acord al creditorilor, notarul va pregati actele pentru tranzactie, acte ce vor cuprinde clauze cu privire la sarcinile imobilului si modalitatea / termenul in care acestea vor fi radiate.
Prin urmare, recomandarea noastra este sa va consultati mai intai cu reprezentantii bancii, acestia va vor oferi toate clarificarile si informatiile necesare.