Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Cristian cioban a întrebat

Vanzare apartament prima casa mai repde de 5 ani

publicat pe 16 dec. 2019 in categoria Proprietari

Buna ziua, as aprecia foarte mult ajutorul Dvs. Vând un apartament achiziționat cu ajutorul programului Prima Casa, inca nu au trecut cei 5 ani, deja am gasit Cumparator, Cumparator care dorește sa achiziționeze apartamentul prin credit.Imi ziceti i va rog care sunt pașii ? Multumesc!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
2 răspunsuri de la experți
Oana Kis a răspuns:
17 dec. 2019
  • RBC Imobiliare SRL
  • Manager Agenție
  • Cluj-Napoca

Bună Ziua Cristian,

O să încercăm să îți oferim un răspuns mai pe înțelesul tuturor. În momentul în care ai un credit Prima Casă, practic garantul și șeful de proiect este Fondul de Garantare, supervizat de bancă. Fondul de Garantare nu este o persoană sau instituție cu care tu să iei legătura, să povestești sau să duci negocieri. La ei există un număr de fix și un email unde poți verifica statusul dosarului.

Banca îți va da acordul de înstrăinare doar în momentul în care tu rambursezi anticipat tot creditul, mai apoi trimite acest acord la fond, de unde în maxim 3 luni primești acordul de înstrăinare și poți tranzacționa proprietatea. Ca să rambursezi anticipat tot creditul trebuie să dispui de acei bani tu sau cumpărătorul tău. Singura posibilitate pe care o vedem este să faci un antecontract și pe baza antecontractului clientul cumpărător să plătească creditul. Dar probabil soldul tău este prea mare și avansul lui este prea mic. În toate vânzările pe care le-am realizat cu stingerea soldului înainte de 5 ani vânzarea s-a realizat către un cumpărător cu disponibilitate cash. Mă tem că va trebui să renunți la acest client și să identifici unul ce nu face achiziția cu credit, altfel tranzacționarea devine aproape imposibilă.

  • Rating răspuns 2.5/5
  • 16 evaluări
Christian Tudorache a răspuns:
16 dec. 2019
  • Kastel Property Management (Kastel Estate)
  • Broker Imobiliar
  • Bucuresti

Buna ziua,

Vanzarea unui imobil achizitionat prin programul Prima Casa inainte de implinirea a 5 ani se poate efectua in urmatoarele situatii:
1. in cazul incapacitatii de plata prin dovedirea acestui fapt si implicit preluarea ratelor (novare credit) de catre o alta persoana care sa indeplineasca conditiile programului Prima Casa
2. dobandirea unui alt imobil cu o valoare sau suprafata mai mare tot in cadrul programului Prima Casa si renuntarea la cel actual
3. prin achitarea integrala a creditului din surse proprii

Cu toate acestea, in piata, exista exceptii punctuale pentru care au fost date acorduri de vanzare atat de la banca, cat si de la Fondul de Garantare inainte de termenul de 5 ani. Astfel, va fi necesara o discutie cu banca si cu fondul pentru un succes in sensul acesta.

Toate cele bune,

  • Rating răspuns 2.82/5
  • 11 evaluări