Reduceri de 50% la terenurile intravilane din Bucureşti. Scăderea se menţine şi în marile oraşe

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 25 Ianuarie 2011, Ultima actualizare: 25 Ianuarie 2011

Pe parcursul anului trecut, loturile pretabile pentru construcţii şi-au continuat tendinţa de ieftinire începută la sfârşitul lui 2008.

În 2010, terenurile intravilane din Bucureşti şi din marile oraşe ale ţării au cunoscut scăderi spectaculoase. Marja de scădere trece şi de 50% în unele cazuri, relevă o analiză realizată de www.imobiliare.ro. Pe baza ofertelor listate pe portal rezultă un top zece al proprietăţilor care au înregistrat cele mai mari reduceri de preţ în perioada ianuarie 2010-ianuarie 2011.

520 de euro pe metru pătrat
Pe primul loc în clasament se situează o parcelă de 880 de metri pătraţi situată vis-a-vis de Pădurea Băneasa Băneasa din Bucureşti. Terenul are un front stradal de 50 metri pe strada Jandarmeriei, dispune de toate utilităţile, iar regimul de construcţie permis este de P+1E+M. Dacă iniţial preţul solicitat era de 990 euro pe metru pătrat, în prezent acesta este de 470 euro pe metru pătrat, ceea ce înseamnă o scădere de 53%.

230 de euro pe metru pătrat
Locul doi în top este ocupat de un teren de 550 metri pătraţi situat în zona Andrei Mureşanu din Cluj-Napoca. Cu un front stradal de 15 metri, parcela este situată într-o zonă exclusivistă, într-un cartier rezidenţial de top şi are toate utilităţile. Terenul este ideal pentru construirea unei case familiale. Preţul acestei proprietăţi a scăzut pe parcursul anului 2010 de la 600 euro pe metru pătrat la 370 euro pe metru pătrat.

210 euro pe metru pătrat
Pe locul al treilea se clasează un teren din zona Bulevardului 1 Mai din Capitală ce dispune de o suprafaţă de 340 de metri pătraţi şi are un front stradal de 13,5 metri. Pe această parcelă se poate construi un imobil P+2E+M cu o amprentă de 155 de metri pătraţi şi o suprafaţă totală construită de 535 de metri pătraţi. Diferenţa de preţ înregistrată în acest caz pe parcursul ultimelor 12 luni este de 22%, de la 940 euro pe metru pătrat la 730 euro pe metru pătrat, în condiţiile în care preţul iniţial afişat a fost de 1.190 euro pe metru pătrat, în decembrie 2009.

200 euro pe metru pătrat
Această reducere de preţ a fost înregistrată de patru proprietăţi incluse în clasamentul realizat de www.imobiliare.ro. Una dintre acestea este o parcelă de 2.000 de metri pătraţi, situată în zona Nufărul din Oradea. Având un dublu front stradal – de 50 şi 40 de metri, terenul dispune de toate utilităţile, precum şi de un proiect pentru construcţia unui ansamblu rezidenţial cu regim de înălţime P+8. Dacă la începutul anului trecut acest teren a fost scos la vânzare pentru 400 euro pe metru pătrat, în prezent, proprietarul s-ar mulţumi şi cu jumătate din sumă.

Aceeaşi reducere a fost înregistrată şi de o parcelă situată ultracentral în Slănic-Moldova. Aceasta are o suprafaţă de 583 de metri pătraţi, dispune de un front stradal de 20 de metri şi este situată lângă vila CFR, vis-a-vis de Casino-ul din localitate. Preţul acestei proprietăţi a scăzut cu 40% anul trecut, de la 500 euro pe metru pătrat la 300 euro pe metru pătrat în prezent.

Pentru un teren din centrul localităţii Popeşti-Leordeni, proprietarul cere acum 300 de euro pe metru pătrat, deşi la începutul anului trecut preţul solicitat era de 500 de euro pentru aceeaşi unitate de suprafaţă. Lotul se întinde pe 1.000 de metri pătraţi şi are un front stradal de 30 de metri.

Tot cu 200 de euro pe metru pătrat s-a ieftinit şi un teren situat în centrul Braşovului. Pentru o suprafaţă de 405 metri pătraţi şi un front stradal de 17 metri, proprietarul cere 400 de euro pe metru pătrat, faţă de 600 de euro pe metru pătrat la începutul anului trecut.

190 de euro pe metru pătrat
Pe locul opt în clasament se află un teren de 2.000 mp din zona Băneasa. Parcela este situată paralel cu şoseaua de Centură. În acest caz, scăderea de preţ a fost de 54%, de la 350 euro pe metru pătrat în ianuarie 2010, la 160 euro pe metru pătrat în prezent.

O ieftinire similară a fost înregistrată şi de un lot de 5.000 de metri pătraţi din zona Titan din Bucureşti. Acesta are un front stradal de 25 de metri şi PUD pentru un regim de P+4E. Scăderea resimţită în ultimele 12 luni a fost de 48%, de la 400 euro pe metru pătrat, la 210 euro pe metru pătrat.

185 de euro pe metru pătrat
Topul terenurilor care au cunoscut cele mai mari reduceri de preţ în 2010 este încheiat de o parcelă de 4.500 mp din zona Şiseşti din Capitală, ce are deschidere la strada Gheorghe Ionescu Şiseşti. Scăderea înregistrată a fost de 185 euro pe metru pătrat, de la 560 euro pe metru pătrat, la 375 euro pe metru pătrat.

Localităţile limitrofe ţin isonul la ieftiniri
În ceea ce priveşte preţurile terenurilor pentru construcţii din localităţile situate în jurul marilor oraşe, şi acestea au cunoscut reduceri importante pe parcursul anului trecut. În apropiere de Bucureşti, cea mai mare scădere a preţului mediu solicitat de proprietari, în valoare de 60%, a avut loc în Bragadiru. În judeţul Braşov, în topul reducerilor se situează localitatea Săcele, cu un declin de 54%. În apropiere de Cluj-Napoca, cel mai mult s-au ieftinit terenurile din Gilău, unde preţul mediu solicitat de proprietari a scăzut cu 58% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre localităţile din jurul oraşului Timişoara, Moşniţa Nouă se situează în fruntea clasamentului la capitolul ieftiniri, cu un minus de 56%.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Orașul din România unde locuințele s-ar putea vinde cu 6.000 euro/mp în doar câțiva ani. Atrage tinerii, este sigur și se lucrează intens la infrastructură

Un oraș din regiunea de vest a țării are toate premisele pentru ca, în doar câțiva ani, locuințele scoase la vânzare pe plan local să ajungă să se vândă...

citește mai departe
De ce câștigă Timișoara lupta cu Cluj-Napoca în materie de imobiliare și cum evoluează polii secundari Oradea și Arad

Orașele principale din vestul țării devin tot mai atractive la începutul lui 2024 pentru cei interesați de o achiziție, iar Timișoara pare să atragă mai mult ca niciodată privirile...

citește mai departe
Constanța, al patrulea cel mai scump oraș din țară. Locuințele noi atrag tot mai mulți cumpărători

Cererea pentru locuințele noi din Constanța a crescut, în trimestrul IV comparativ cu perioada similară a anului trecut, cel mai mult în rândul celor șase mari orașe analizate de...

citește mai departe
Cresc prețurile în 2024? Conduce o rețea de agenții imobiliare prezentă în peste 25 de orașe. Iată răspunsul său

Vrei să cumperi o locuință, dar aștepți să scadă prețurile? Cel mai probabil nu se va întâmpla în 2024. Iată cum va evolua piața rezidențială anul viitor în opinia...

citește mai departe
Scădere dramatică a ofertei pe piața rezidențială. Evoluția prețurilor în marile orașe 

Numărul caselor și apartamentelor disponibile pe ambele segmente ale pieței rezidențiale a scăzut semnificativ în ultimul an. Cumpărătorii au avut cel mai mult de suferit, la nivel național oferta...

citește mai departe