România, printre țările din ECE care au încheiat anul pe plus la capitolul investiții imobiliare

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 19 Ianuarie 2022, Ultima actualizare: 04 Februarie 2022
Sursă foto: Pixabay.com

Deși în primul semestru volumul achizițiilor s-a situat sub nivelul din 2020, piața a recuperat puternic în a doua jumătate a anului.

România, Polonia și Slovacia sunt țările din Europa Centrală și de Est (ECE) care în 2021 au raportat o creștere a volumului tranzacțiilor cu active imobiliare, în timp ce piețele din Cehia și Ungaria au înregistrat scăderi față de anul 2020, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
La nivelul ECE, volumul tranzacționat a totalizat 9,98 miliarde de euro, în scădere cu 4,3% comparativ cu anul anterior. Polonia a avut o creștere de 8,3%, în timp ce piața din Slovacia a înregistrat un avans de 54,2%. În schimb, Cehia a consemnat o scădere de 36% a tranzacțiilor cu proprietăți generatoare de venituri, iar în Ungaria volumul s-a redus cu 18,2%.

Deși redusă, creșterea a fost notabilă ca trend

În România, în 2021 au fost consemnate 54 de tranzacții cu active imobiliare, dublu față de 2020, volumul total investit fiind de 916 milioane de euro, în creștere cu 0,2% comparativ cu anul anterior, conform raportului Romania Investment Marketbeat, lansat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

După un prim semestru în care volumul investițiilor s-a situat sub cel din perioada corespunzătoare din 2020, piața a recuperat puternic în a doua jumătate a anului, când au fost parafate tranzacții cumulând 618 milioane de euro – dublu față de primele șase luni ale lui 2021.

„Interesul investitorilor pentru active imobiliare s-a menținut crescut în 2021, pe fondul unei relative reechilibrări a raportului de forțe dintre proprietari și chiriași, aspect menit să garanteze un flux financiar stabil pentru investitori. Într-un climat general pozitiv, ne așteptăm ca un număr mai ridicat de proprietari să reevalueze oportunitatea demarării unui proces de vânzare, fapt ce ar crește lichiditatea pieței. O zonă cu potențial rămâne cea a tranzacțiilor de tip sale & lease-back, prin care proprietari de business-uri variate se pot finanța prin valorificarea portofoliului imobiliar. Privind spre anul recent început, ne putem aștepta la noi deal-uri record, care ar contribui la depășirea pragului de un miliard de euro în ceea ce privește volumul tranzacționat.”

Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox

 

Cele mai multe active tranzacționate au fost din sectorul logistic si industrial, reprezentând aproape 40% din total (21), în timp ce pe segmentul de retail au fost achiziționate 13 proprietăți. În ciuda unui număr mai mic de active tranzacționate, cele opt clădiri de birouri care și-au schimbat proprietarii în 2021 au cumulat 44% din volumul total, respectiv 402 milioane de euro, în timp ce segmentul industrial a avut o pondere de 30%, iar cel de retail de 20%.

Tranzacții de top de pe piața locală

De menționat este faptul că în topul celor mai mari cinci tranzacții au intrat active din toate cele trei segmente mari de piață, respectiv birouri, retail și industrial.

Cele mai mari tranzacții consemnate au presupus vânzarea de către Louis Delhaize a unui pachet de șase proprietăti comerciale operate de Cora către grupul austriac Supernova, respectiv achiziția Hermes Business Campus (75.000 de metri pătrați) de către Adventum Group de la Atenor. Adventum Group completează lista numelor noi de investitori care au intrat în România în ultimele 18 luni.

În plus, CTP, cel mai mare proprietar de spații logistice și industriale din România, a continuat să-și consolideze poziția pe piață printr-o serie de patru tranzacții, cu o valoare cumulată de aproximativ 170 de milioane de euro.
Randamentele de referință au înregistrat o comprimare semnificativă în cea de-a doua jumătate a anului, de 50-75 de puncte procentuale, trend care ar putea continua și în 2022. Cu toate acestea, diferența dintre piața locală și țările mai mature din Europa Centrală și de Est, precum Cehia, Polonia sau Ungaria, se menține relativ ridicată (100- 300 de puncte procentuale) – fapt ce ar putea grăbi o viitoare compresie a yieldurilor.

Sursă: Cushman & Wakefield Echinox
Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum au evoluat investițiile în activele imobiliare autohtone în S1 2021

Cea mai mare tranzacție înregistrată până acum în acest an a avut loc în trimestrul al treilea, pe piața de birouri din Capitală. Valoarea totală a investițiilor în activele...

citește mai departe
Volumul de spații logistice și industriale închiriate s-a majorat cu o cincime în S1 2021. „Majoritatea dezvoltatorilor sunt activi, având proiecte în derulare”

Atât din punctul de vedere al tranzacțiilor de închiriere, cât și din cel al livrărilor, Bucureștiul deține o cotă de peste 50% din piața de profil. În prima jumătate...

citește mai departe
2020, un vârf în materie de investiții imobiliare. Previziunile pentru 2021

Ponderea covârșitoare a activității de tranzacționare a fost generată, anul trecut, de segmentul de birouri. Potrivit unui raport de piață publicat de compania de consultanță Colliers, anul 2020 a...

citește mai departe
Creștere accelerată pe piața de spații logistice și industriale în 2020

Contextul pandemiei a determinat o intensificare a cererii de asemenea spații, atât pe segmentul de închirieri, cât și pe cel al noilor dezvoltări. Piața locală a spațiilor logistice și...

citește mai departe
Investițiile în active imobiliare autohtone s-au majorat cu 40% în 2020 față de 2019

O tranzacție având ca obiect mai multe imobile de birouri, cea mai mare încheiată vreodată pe piața office locală, a reprezentat aproximativ o treime din volumul investițional total. În...

citește mai departe