Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 oct. 2011

Scumpiri de toamnă la apartamente. Vezi unde au avut loc, totuşi, şi scăderi

scris de Adriana Drăgușin in categoria Ştirea zilei

Deşi tendinţa generală a preţurilor cerute pentru apartamente la nivel naţional a fost una de creştere, în două mari oraşe ale ţării au fost înregistrate ieftiniri.

Prima lună de toamnă a adus un oarecare optimism în rândul proprietarilor de locuinţe, astfel încât preţul mediu cerut la nivel naţional a crescut cu 1,6% faţă de august, până la 1.048 de euro pe metru pătrat util. La nivelul principalelor oraşe din ţară, preţurile au variat între -1% (la Braşov) şi +1,4%, la Timişoara. „Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în marile oraşe a înregistrat variaţii moderate în septembrie. La nivelul tranzacţiilor, însă, există diferenţe mari de la un caz la altul, chiar şi în cazul unor proprietăţi cu caracteristici asemănătoare. În acelaşi imobil, două apartamente cu acelaşi număr de camere ajung să fie vândute la preţuri total diferite”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când preţul mediu cerut la nivel naţional era de 1.104 euro pe metru pătrat util, valorile actuale sunt cu 5,1% mai mici.

Capitala şi Braşovul, pe minus
În Bucureşti, apartamentele noi s-au ieftinit, în medie, cu 0,2% în septembrie faţă de august, ajungând la valoarea de 1.365 de euro pe metru pătrat util. Această valoare este foarte apropiată de preţul mediu înregistrat pe acelaşi segment în urmă cu un an de zile. Pe de altă parte, apartamentele vechi din Capitală s-au ieftinit în ultima lună cu 0,1%. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.111 euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 1,8%.

În Braşov, apartamentele noi şi vechi s-au ieftinit cu 1% faţă de august, ajungând la 861 de euro pe metru pătrat. Faţă de perioada similară din 2010, valoarea actuală este cu 3,7% mai mică. Preţul mediu pentru apartamentele din ansamblurile rezidenţiale braşovene a atins valoarea de 915 euro pe metru pătrat şi a crescut în ultimele treizeci de zile cu 0,2%. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul solicitat de proprietari a înregistrat o scădere de 1%, până la 857 de euro pe metru pătrat.

Scumpiri uşoare în Cluj şi Constanţa
În Cluj-Napoca, Indicele imobiliare.ro a înregistrat o uşoară creştere, de 0,2%, până la 964 de euro pe metru pătrat. Această valoare este cu 7,1% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Preţul cerut pentru apartamentele noi a înregistrat o creştere de 0,8% în ultimele treizeci de zile, însă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acest tip de locuinţe sunt mai ieftine cu 10%. Pe de altă parte, apartamentele vechi din oraş s-au scumpit cu 0,7% în ultima lună, urcând de la 981 de euro pe metru pătrat, la 988 de euro pe metru pătrat.

În Constanţa, valoarea medie înregistrată de Indicele imobiliare.ro pentru luna septembrie este de 958 de euro pe metru pătrat util, în creştere cu 0,3% faţă de luna precedentă. Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a cunoscut o creştere de 3,4%, de la 939 până la 971 de euro pe metru pătrat util. Tendinţa a fost diferită în cazul apartamentelor vechi, al căror preţ mediu a înregistrat, în septembrie, o scădere de 0,1%, atingând valoarea de 956 de euro pe metru pătrat util.

Locuinţele din Timişoara, cele mai apropiate de nivelul din 2010
În Timişoara, apartamentele scoase la vânzare s-au scumpit cu 1,4% în septembrie, ajungând la 810 euro pe metru pătrat util. Diferenţa de preţ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut s-a contractat considerabil, aceasta fiind în prezent de 1,5%. Apartamentele noi s-au ieftinit în intervalul analizat cu 2%, ajungând la valoarea de 861 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat într-un apartament vechi a fost de 802 euro, cu 1,5% mai mult decât în august.

În Ploieşti, Indicele imobiliare.ro a înregistrat, în luna septembrie, o valoare medie de 869 de euro pe metru pătrat util, în creştere cu 0,8% faţă de august. În comparaţie cu luna septembrie 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 8,9 mai mici.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor în august 2021. Cluj-Napoca face excepție de la tendința generală

În clasamentul variațiilor consemnate luna trecută în marile orașe, orașul de pe Someș se află la polul opus față de Capitală. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în luna aprilie: pe plus la nivel național, dar și în marile centre regionale

După avansul de 1,5% consemnat în martie, prețurile locuințelor din România s-au menținut pe o traiectorie ascendentă și în a doua lună de primăvară. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie...

citește mai departe
Cum au evoluat prețurile apartamentelor în luna februarie. Creșteri versus scăderi în marile orașe

În centrele regionale care s-au înscris pe o traiectorie descendentă, aceasta a fost influențată, mai degrabă, de piața rezidențială nouă. Pe parcursul celei de-a doua luni din 2021, prețurile...

citește mai departe
Cum au evoluat prețurile apartamentelor în 2020

Din punctul de vedere al variațiilor consemnate la 12 luni, Bucureștiul și Cluj-Napoca se situează, încă o dată, la poluri opuse. După un plus de 1,2% în noiembrie, prețurile...

citește mai departe
Scad prețurile în următoarele luni pe fondul pandemiei? „De când lucrez în imobiliare…”

Anul 2020 a fost unul în care pandemia de COVID-19 și-a spus cuvântul în toate aspectele vieții noastre. Climatul plin de incertitudini pe care l-a generat, în special în...

citește mai departe