Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 August 2015

Se întoarce roata prețurilor? Vezi unde!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 17 August 2015

Luna iulie a adus o interesantă răsturnare de situație într-unul dintre marile orașe ale țării – rămâne de văzut dacă este vorba de o schimbare de durată.

În cea de-a doua lună de vară, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare la nivel național (noi și vechi) și-au continuat tendința ascendentă. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pretențiile proprietarilor s-au majorat cu 1,2% în acest răstimp, de la 933 la 944 de euro pe metru pătrat util. Valoarea actuală este cu 4,2% mai mare decât cea consemnată în perioada similară a anului trecut, respectiv 906 euro pe metru pătrat.

http://www.dreamstime.com/stock-image-invest-real-estate-image17981361

București:
Luni la rândul, piața din Capitală a fost caracterizată de un adevărat paradox: locuințele vechi consemnau creșteri de preț, dar cele noi continuau să se ieftinească. Luna iulie a adus însă o interesantă răsturnare de situație: după ce s-au depreciat cu 7,2% în primul semestru al anului, apartamentele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-au scumpit cu nu mai puțin de 5,8%, ajungând în prezent la 1.125 de euro pe metru pătrat (față de 1.063 de euro pe metru pătrat). Acest salt a propulsat Bucureștiul în rândul celorlalte mari orașe, unde locuințele sunt mai scumpe decât în urmă cu 12 luni – chiar dacă e vorba aici de o diferență de doar 0,2%. Per ansamblu, apartamentele din București au consemnat în iulie un avans de 2,9% (de la 1.047 la 1.077 de euro pe metru pătrat), în condițiile în care prețurile celor vechi s-au menținut relativ constante, la 1.031 de euro pe metru pătrat (față de 1.032 de euro pe metru pătrat la finele lunii iunie).

Citește și: Prețurile, la control! Radiografia primului semestru din 2015

Timișoara:
Orașul de pe Bega se situează pe locul al doilea în clasamentul celor mai semnificative creșteri de preț consemnate în ultima lună, cu un avans de 1,4%, de la 887 la 899 de euro pe metru pătrat util. Cu 1,4% s-au scumpit apartamentele vechi (de la 882 la 894 de euro pe metru pătrat), în vreme ce locuințele nou-construite s-au apreciat cu 1,2%, de la 907 la 918 euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca:
În orașul de pe Someș, pretențiile proprietarilor au crescut cu 0,7%, de la 1.015 la 1.022 de euro pe metru pătrat util. Un apartament vechi poate fi achiziționat, în medie, cu 1.092 de euro pe metru pătrat, cu 0,8% peste nivelul atins luna trecută (1.083 de euro pe metru pătrat). Unitățile locative noi, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 0,5%, de la 951 la 946 de euro pe metru pătrat.

Constanța:
În orașul de la malul mării, locuințele s-au apreciat cu 0,4% în a doua lună de vară, de la 901 la 905 euro pe metru pătrat. Avansul a fost susținut în totalitate de unitățile locative noi, care s-au scumpit cu 2,5% (de la 907 la 930 de euro pe metru pătrat), în vreme ce apartamentele vechi au cunoscut un recul de 0,3%, de la 898 la 895 de euro pe metru pătrat.

Brașov:
În orașul de la poalele Tâmpei, Indicele imobiliare.ro a înregistrat o majorare de 0,3% a prețurilor solicitate pentru apartamente, de la 865 la 868 de euro pe metru pătrat. Locuințele vechi s-au scumpit cu 0,3%, de la 859 la 862 de euro pe metru pătrat, iar cele noi cu 0,9%, de la 892 la 900 de euro pe metru pătrat.

Părerile cititorilor
5 păreri
  • MONICA NORMAN

    In Romania nu este transparenta a tranzactiilor imobiliare.In tarile cu economie de piata se scrie pe oferta din internet pretul cerut, iar dupa ce a fost vinduta proprietatea se mentioneaza si pretul la care s-a vindut respectiva proprietate, indiferent ca a fost vinduta prin licitatie sau tranzactie privata prin negociere.
    De asemena, in internet sint bloguri si clientii pot sa-si exprime opiniile referitor la mersul agentiilor imobiliare, cum e mai bine sa vinzi sau sa cumperi, are si rol educational. As vrea sa vad la fel ca se intimpla si in Romania. La fel si cu proprietatile inchiriate.
    Datorita lipsei de transparenta, nu prezinta mult interes accesarea online a agentiilor imobiliare.

  • GB

    In realitate nu este asa. Sunt f multe locuinte pe piata. Daca urmaresti sa vinzi sau sa cumperi, constati ca locuinte sunt la vanzare de peste 6 luni. De ce? Pt ca se doreste un pret mai mic.

  • adrian

    Articolul este facut sa creasca preturile dezvoltatorilor
    Eu am vadut o casa pe structura de lemn in Constanta , in zona Soseua din vii cu 400 euro / mp , construita in 2011 , cu incalzire in pardoseala ,mobilata cu mobila noua , 200 mp condtruiti , terenul de 580 mp fiind evaluat la 72 euro/mp. Este adevarat ca avea o alee de acces dar pe de alta parte nu era zgomotul orasului si era o oaza de liniste . Evaluarea a fost facuta de Banca la 132000 euro. De vandut se vinde mai jos de acesta evaluare cu 8-12% . Cam asa sta treaba in imobiliare . Daca un constructor construieste cu BCA la gata la 400 euro/mp la TVA inclus si are credite de dezvoltare inca 50 euro pe mp, ar trebui sa se multumeasca cu 30% din acesta valoare deci la 600 euro / mp cladire noua .

  • Marinica

    Preturile per m2 sunt umflate. Concret am incercat sa schimb/vand un ap 2 cam(40m2) in CT, zona buna (Casa de Cultura, 60m) pozitie centrala et2/4 si la schimb am fost cotat cu 800E/m2 iar la vanzare nu am luat 850. De vreo 8 luni ma suna agentiile …straine si numai atat.

  • Eugen

    Wow, ce vesti bune. In sfarsit o sa platim mai mult pt chirii si rate pt credite ipotecare:)
    E super:))

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe