Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 aug. 2015

Se întoarce roata prețurilor? Vezi unde!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Luna iulie a adus o interesantă răsturnare de situație într-unul dintre marile orașe ale țării – rămâne de văzut dacă este vorba de o schimbare de durată.

În cea de-a doua lună de vară, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare la nivel național (noi și vechi) și-au continuat tendința ascendentă. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pretențiile proprietarilor s-au majorat cu 1,2% în acest răstimp, de la 933 la 944 de euro pe metru pătrat util. Valoarea actuală este cu 4,2% mai mare decât cea consemnată în perioada similară a anului trecut, respectiv 906 euro pe metru pătrat.

http://www.dreamstime.com/stock-image-invest-real-estate-image17981361

București:
Luni la rândul, piața din Capitală a fost caracterizată de un adevărat paradox: locuințele vechi consemnau creșteri de preț, dar cele noi continuau să se ieftinească. Luna iulie a adus însă o interesantă răsturnare de situație: după ce s-au depreciat cu 7,2% în primul semestru al anului, apartamentele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-au scumpit cu nu mai puțin de 5,8%, ajungând în prezent la 1.125 de euro pe metru pătrat (față de 1.063 de euro pe metru pătrat). Acest salt a propulsat Bucureștiul în rândul celorlalte mari orașe, unde locuințele sunt mai scumpe decât în urmă cu 12 luni – chiar dacă e vorba aici de o diferență de doar 0,2%. Per ansamblu, apartamentele din București au consemnat în iulie un avans de 2,9% (de la 1.047 la 1.077 de euro pe metru pătrat), în condițiile în care prețurile celor vechi s-au menținut relativ constante, la 1.031 de euro pe metru pătrat (față de 1.032 de euro pe metru pătrat la finele lunii iunie).

Citește și: Prețurile, la control! Radiografia primului semestru din 2015

Timișoara:
Orașul de pe Bega se situează pe locul al doilea în clasamentul celor mai semnificative creșteri de preț consemnate în ultima lună, cu un avans de 1,4%, de la 887 la 899 de euro pe metru pătrat util. Cu 1,4% s-au scumpit apartamentele vechi (de la 882 la 894 de euro pe metru pătrat), în vreme ce locuințele nou-construite s-au apreciat cu 1,2%, de la 907 la 918 euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca:
În orașul de pe Someș, pretențiile proprietarilor au crescut cu 0,7%, de la 1.015 la 1.022 de euro pe metru pătrat util. Un apartament vechi poate fi achiziționat, în medie, cu 1.092 de euro pe metru pătrat, cu 0,8% peste nivelul atins luna trecută (1.083 de euro pe metru pătrat). Unitățile locative noi, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 0,5%, de la 951 la 946 de euro pe metru pătrat.

Constanța:
În orașul de la malul mării, locuințele s-au apreciat cu 0,4% în a doua lună de vară, de la 901 la 905 euro pe metru pătrat. Avansul a fost susținut în totalitate de unitățile locative noi, care s-au scumpit cu 2,5% (de la 907 la 930 de euro pe metru pătrat), în vreme ce apartamentele vechi au cunoscut un recul de 0,3%, de la 898 la 895 de euro pe metru pătrat.

Brașov:
În orașul de la poalele Tâmpei, Indicele imobiliare.ro a înregistrat o majorare de 0,3% a prețurilor solicitate pentru apartamente, de la 865 la 868 de euro pe metru pătrat. Locuințele vechi s-au scumpit cu 0,3%, de la 859 la 862 de euro pe metru pătrat, iar cele noi cu 0,9%, de la 892 la 900 de euro pe metru pătrat.

Părerile cititorilor
5 păreri
 • MONICA NORMAN

  In Romania nu este transparenta a tranzactiilor imobiliare.In tarile cu economie de piata se scrie pe oferta din internet pretul cerut, iar dupa ce a fost vinduta proprietatea se mentioneaza si pretul la care s-a vindut respectiva proprietate, indiferent ca a fost vinduta prin licitatie sau tranzactie privata prin negociere.
  De asemena, in internet sint bloguri si clientii pot sa-si exprime opiniile referitor la mersul agentiilor imobiliare, cum e mai bine sa vinzi sau sa cumperi, are si rol educational. As vrea sa vad la fel ca se intimpla si in Romania. La fel si cu proprietatile inchiriate.
  Datorita lipsei de transparenta, nu prezinta mult interes accesarea online a agentiilor imobiliare.

 • GB

  In realitate nu este asa. Sunt f multe locuinte pe piata. Daca urmaresti sa vinzi sau sa cumperi, constati ca locuinte sunt la vanzare de peste 6 luni. De ce? Pt ca se doreste un pret mai mic.

 • adrian

  Articolul este facut sa creasca preturile dezvoltatorilor
  Eu am vadut o casa pe structura de lemn in Constanta , in zona Soseua din vii cu 400 euro / mp , construita in 2011 , cu incalzire in pardoseala ,mobilata cu mobila noua , 200 mp condtruiti , terenul de 580 mp fiind evaluat la 72 euro/mp. Este adevarat ca avea o alee de acces dar pe de alta parte nu era zgomotul orasului si era o oaza de liniste . Evaluarea a fost facuta de Banca la 132000 euro. De vandut se vinde mai jos de acesta evaluare cu 8-12% . Cam asa sta treaba in imobiliare . Daca un constructor construieste cu BCA la gata la 400 euro/mp la TVA inclus si are credite de dezvoltare inca 50 euro pe mp, ar trebui sa se multumeasca cu 30% din acesta valoare deci la 600 euro / mp cladire noua .

 • Marinica

  Preturile per m2 sunt umflate. Concret am incercat sa schimb/vand un ap 2 cam(40m2) in CT, zona buna (Casa de Cultura, 60m) pozitie centrala et2/4 si la schimb am fost cotat cu 800E/m2 iar la vanzare nu am luat 850. De vreo 8 luni ma suna agentiile …straine si numai atat.

 • Eugen

  Wow, ce vesti bune. In sfarsit o sa platim mai mult pt chirii si rate pt credite ipotecare:)
  E super:))

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Achizițiile de imobile în septembrie 2020: pe plus și față de august, și față de septembrie 2019

Raportat la primele nouă luni ale anului, în București și în județul Ilfov poate fi observată o intensificare a apetitului pentru achiziții, comparativ cu anul precedent. În septembrie 2020,...

citește mai departe
Un important dezvoltator autohton se extinde pe piața din Iași. A cumpărat un teren în zona Copou și vrea să ridice locuințe „verzi”

Tot ca parte a strategiei sale de a se extinde în afara Capitalei, compania a început anul acesta și construcția unui ansamblu rezidențial de aproape 700 de unități în...

citește mai departe
Piața rezidențială din Brașov și împrejurimi: tranzacții, prețuri de achiziție și livrări de locuințe

În ciuda provocărilor din domeniul sanitar, evoluția pieței locale se menține în parametri favorabili comparativ cu anul trecut. Potrivit unui raport realizat de către compania de consultanță imobiliară SVN...

citește mai departe
Câte locuințe au fost construite în România de la Revoluție încoace. Topul celor mai active județe – vezi și HARTA

Fondul locativ autohton rămâne, per ansamblu, unul preponderent îmbătrânit: 87% din totalul locuinţelor existente la nivel național au o vechime de peste 30 de ani. Potrivit unei analize realizate...

citește mai departe
Anunțurile băncilor lămuresc situația cu Noua Casă: valoarea maximă a finanțărilor este, de fapt, mai mică decât s-a crezut inițial

Instituțiile financiare sunt deschise spre a primi solicitări de împrumuturi în cadrul noului program guvernamental. În cadrul unui anunț cu privire la începerea creditării prin Noua Casă, reprezentanții Băncii...

citește mai departe