Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
6 August 2012

Tensiunile din sfera politică se resimt şi în imobiliare: Preţurile apartamentelor ating un nou prag minim

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 06 August 2012

Faţă de vara anului trecut, locuinţele din întreaga ţară sunt, în medie, cu 5% mai ieftine.

În luna iulie, preţurile cerute de proprietarii de apartamente vechi şi noi din întreaga ţară au scăzut cu 1,2% faţă de iunie, ajungând la nivelul de 975 de euro pe metru pătrat util. Aceasta este cea mai mare scădere lunară consemnată de la începutul anului până în prezent, fapt ce a dus şi la atingerea unui prag minim de la începutul crizei încoace. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele din întreaga ţară sunt mai ieftine, în medie, cu 5%. “Tensiunile majore din ultima perioadă, amplificate de creşterea cursului valutar, au făcut ca interesul populaţiei pentru investiţii de amploare să scadă. Nici proprietarii nu au reacţionat suficient, în ciuda faptului că pe destul de multe segmente au fost atinse preţuri minime record în iuie. Totuşi, ritmul de ieftinire a apartamentelor nu a compensat scăderea apetitului pentru achiziţii din partea cumpărătorilor”, explică Adrian Erimescu, directorul general www.imobiliare.ro.

Evoluţii diferite pe nou şi pe vechi
În Bucureşti, Indicele imobiliare.ro înregistrează, pentru luna iulie, o valoare medie de 1.125 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 0,6% faţă de luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi şi noi din Capitală sunt cu 3,2% mai ieftine. Totodată, valoarea actuală este cea mai mică valoare atinsă în Bucureşti din 2008 încoace. Pe segmentul apartamentelor noi, preţul mediu cerut se situează la valoarea de 1.288 de euro pe metru pătrat util, cu 0,5% mai puţin faţă de iunie şi cu 4,6% mai puţin faţă de iulie 2011. În ultima lună, preţurile locuinţelor vechi au ajuns la 1.048 de euro pe metru pătrat util, cu 1,3% sub valoarea lunii iunie şi cu 5,2% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În Cluj-Napoca, apartamentele scoase la vânzare s-au ieftinit cu 0,8% în ultima lună, ajungând la o medie de 899 de euro pe metru pătrat util. Valoarea actuală este cu 4,7% mai mică faţă cea înregistrată în urmă cu 12 luni, reprezentând totodată un nou prag minim de la începutul crizei până în prezent. Pe segmentul rezidenţial nou, apartamentele s-au ieftinit cu peste 2%, apropiindu-se de 800 de euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 10%. Pe de altă parte, preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din oraş a ajuns la 972 de euro pe metru pătrat util, în creştere cu 1% faţă de luna precedentă şi 0,2% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cel mai mare declin, la malul mării
În Constanţa, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi şi noi a consemnat cea mai mare rată de scădere dintre cele şase centre urbane analizate. Astfel, Indicele imobiliare.ro a atins valoarea de 876 de euro pe metru pătrat util, cu 2% mai puţin decât în luna precedentă şi cu peste 8% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de o parte, apartamentele noi din oraş s-au ieftinit, în medie, cu aproape 5% în ultima lună, ajungând la 908 euro pe metru pătrat util (valoare cu 5,5% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut). Pe de altă parte, locuinţele din blocurile vechi au consemnat un declin de 1,1% în iulie, atingând valoarea de 869 de euro pe metru pătrat util, cu aproape 9% mai puţin decât în urmă cu 12 luni.

În Timişoara, Indicele imobiliare.ro a ajuns la valoarea de 784 de euro pe metru pătrat util, cu 1,5% mai puţin faţă de iunie şi cu 4,4% mai puţin faţă intervalul similar din 2011. Preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru apartamentele vechi se situează în prezent la 774 de euro, cu aproape 2% mai puţin decât în iunie şi cu 3% mai puţin faţă de iulie anul trecut. Pe de altă parte, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi se ridică la 867 de euro pe metru pătrat util, cu 1% mai mult decât în luna precedentă, dar cu mai mult de 5% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În Ploieşti, Indicele imobiliare.ro a ajuns la o valoare medie de 823 de euro pe metru pătrat util, cu 0,5% mai puţin faţă de luna precedentă. În comparaţie cu luna iulie 2011, preţurile solicitate în prezent sunt cu aproape 5% mai mici.

Potenţialul turistic ţine preţurile sus
Braşovul reprezintă singura excepţie de la trendul general al ieftinirilor din luna iulie, ca urmare a potenţialului turistic al acestui oraş. Aici, apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare s-au scumpit cu 1,9% faţă de iunie. Preţul mediu actual, de 869 de euro pe metru pătrat util, este foarte apropiat de cel înregistrat în urmă cu douăsprezece luni. Apartamentele noi din oraş a crescut în ultimele treizeci de zile până la valoarea de 978 de euro pe metru pătrat util, cu aproximativ 7% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe un trend ascendent s-au situat şi preţurile apartamentelor vechi din Braşov. Acestea au ajuns la o medie de 855 de euro pe metru pătrat, în creştere cu 1,2% faţă de luna trecută, valoarea actuală fiind apropiată de cea consemnată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
HARTĂ: Un nou val de scumpiri aduce mișcări surpriză pe piețele rezidențiale din marile orașe. Oradea a depășit Timișoara. În cât timp se vinde un apartament?

Tendința de creștere a prețurilor se menține constantă la începutul primăverii pe piața rezidențială din România.  “Piața rezidențială continuă să surprinde performând peste așteptări și în acest început de...

citește mai departe
Studiu Imobiliare.ro: Cei mai mulți cumpărători anticipează noi majorări ale prețurilor în 2024. Cât costă acum apartamentele în marile orașe?

Anul 2024 va fi marcat de noi majorări ale prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale scoase la vânzare în România, sunt de părere aproape jumătate dintre cumpărători, arată rezultatele unui...

citește mai departe
Topul celor mai scumpe orașe din țară pentru cumpărători. Pe ce loc cade Bucureștiul?

Cluj-Napoca este, în momentul de față, cel mai scump oraș din România pentru cumpărători. Prețurile cresc în ritm susținut pe plan local și se îndreaptă spre pragul de 2.600...

citește mai departe
Indicele Imobiliare.ro: Apartamentele din marile orașe continuă să se scumpească. Cel mai lent ritm de creștere, în București

Apartamentele scoase la vânzare în cele mai mari orașe din țară au continuat să se scumpească pe parcursul lunii august, arată datele centralizate și analizate de Imobiliare.ro. Indicele Imobiliare.ro...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în august 2022. Dintre marile orașe, trei centre regionale au consemnat cele mai mari creșteri

În majoritatea centrelor regionale cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, în primele opt luni ale acestui an pot fi observate evoluții pozitive față de anul 2021. După un...

citește mai departe