Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
29 oct. 2014

Topul cartierelor: cele mai mari ieftiniri la 12 luni. Plus: unde au început prețurile să crească

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

O perioadă de stabilizare este caracterizată, în mod firesc, de ajustări atât în plus, cât și în minus.

Dacă în 2013 apartamentele scoase la vânzare în întreaga țară s-au ieftinit cu 8,2% (față de 4% în 2011 și, respectiv, 1,3% în 2012), în anul 2014 s-a resimțit, per ansamblu, o tendință de stabilizare. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel național pentru locuințe vechi și noi se situa, la finele lunii septembrie, la 903 euro pe metru pătrat – nivel foarte apropiat de cel consemnat la finele lunii ianuarie, respectiv 912 euro pe metru pătrat.
Datele furnizate de Analize Imobiliare la nivel de București relevă din plin această tendință de stabilizare – caracterizată, în mod firesc, de ajustări de preț atât în plus, cât și în minus. Studiul ia în calcul prețul mediu cerut pentru apartamentele construite până în anul 2000 din diferite zone/cartiere ale orașului, în trimestrul al treilea din 2014, 2013 și 2009.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-aerial-view-downtown-bucharest-image25287272

Prețuri mai mici decât în 2013
În zona Parcul Carol (Cantemir-Mărășești), prețul mediu solicitat de proprietari a scăzut cu 9,1% față de perioada similară din 2013, de la 1.160 la 1.055 de euro pe metru pătrat util. În al treilea trimestru din 2014 a fost consemnat un recul de 3,3%, în vreme ce, raportat la perioada similară din 2009, declinul a fost de 29,5%.

Pe al doilea loc în topul scăderilor de preț la 12 luni se situează zona Kiseleff-Aviatorilor, cu un minus de 7,3%, de la 1.867 la 1.732 de euro pe metru pătrat util. Pretențiile proprietarilor de apartamente vechi s-au diminuat cu 2,2% în ultimul trimestru din 2014 și cu 33% pe parcursul ultimilor cinci ani.

În zona Cotroceni, prețul cerut de vânzători a scăzut cu 7,2% față de trimestrul al treilea al anului trecut, de la 1.422 la 1.319 euro pe metru pătrat util. Dacă față de perioada similară a anului 2009 apartamentele vechi s-au ieftinit cu 40%, în al treilea trimestru al anului curent acestea s-au apreciat ușor, cu 0,7%.

În Militari, apartamentele din blocurile vechi au consemnat o depreciere de 5,7% în ultimele 12 luni, de la 940 la 887 de euro pe metru pătrat util. În ultimele trei luni ale anului, valoarea acestora s-a diminuat cu 1,1%, în vreme ce, pe parcursul ultimilor cinci ani, a avut loc un declin de 24,1%.

În Crângași, prețul mediu solicitat pentru locuințele disponibile spre vânzare a scăzut cu 5,1% față de perioada similară a anului trecut, de la 967 la 918 euro pe metru pătrat. În ultimul trimestru a avut loc un recul de 0,9%, în condițiile în care, din 2009 încoace, pretențiile proprietarilor s-au diminuat cu 23%.

În zona Ștefan Cel Mare, apartamentele vechi sunt în prezent cu 3,8% mai ieftine comparativ cu 2013, acestea situându-se la un nivel mediu de 1.037 de euro pe metru pătrat (față de 1.078 de euro pe metru pătrat). Pe parcursul ultimilor cinci ani, locuințele din zonă s-au ieftinit cu 29%, în trimestrul al treilea din 2014 fiind consemnat un declin de 1,1%.

2014, un an în care unii și-au majorat așteptările
Există însă și cartiere din Capitală unde proprietarii de apartamente au pretenții mai mari comparativ cu 12 luni în urmă:

În Aviației, prețul mediu cerut în trimestrul al treilea din 2014 era de 1.418 euro pe metru pătrat util, cu 2,8% mai mult față de perioada similară din 2013 (1.379 euro pe metru pătrat) și cu 1,6% mai mult comparativ cu trimestrul precedent. În ultimii cinci ani, proprietarii din zonă și-au redus cel mai puțin pretențiile dintre toate cele 31 de cartiere analizate, respectiv cu 14,3%.

În cartierul Vitanul Nou, apartamentele scoase la vânzare în ultimele trei luni din 2014 sunt cu 1,4% mai scumpe față de același interval al anului precedent; acestea costă în prezent 1.081 de euro pe metru pătrat, față de 1.066 de euro pe metru pătrat. De menționat este însă că, în ultimul trimestru, pretențiile proprietarilor din zonă s-au diminuat cu 1,3%, în timp ce declinul consemnat din 2009 încoace a fost de 19,5%.

În zona Decebal-Calea Călărașilor, prețul mediu solicitat de proprietarii de apartamente vechi este cu 0,9% mai mare comparativ cu 2013 (1.299 de euro pe metru pătrat util, de la 1.287 de euro pe metru pătrat), chiar dacă în ultimul trimestru a avut loc o scădere de 0,4%. În ultimii cinci ani, locuințele din zonă s-au depreciat cu 26,1%.

Potrivit datelor furnizate de Analize Imobiliare, printre cartierele în care apartamentele vechi sunt ceva mai scumpe acum față de trimestrul al treilea din 2013 se numără și Moșilor (creștere de 0,8%, până la 1.113 euro pe metru pătrat), Ferdinand (plus de 0,4%, până la 962 de euro pe metru pătrat util), Victoriei-Romană-Universitate (0,3%, până la 1.165 de euro pe metru pătrat), dar și Unirii (0,2%, până la 1.392 de euro pe metru pătrat).

Părerile cititorilor
6 păreri
 • George

  Cred ca at trebui considerati mai multi factori cand se ia in calcul pret/mp.Aviatiei, Decebal sunt cartiere cu blocuri dupa 1980, ceea ce din start creste media. Apoi, in Aviatiei se construiesc foarte multe cladiri de birouri, Decebal foarte multe restaurante cafenele superioare.

  Pe de alta parte sunt si preturile afisate care pot suferi negocieri si de 10%.Spre ex eu am achizitionat un apartament in Aviatiei (Str Maguricea) cu 60000 EUR, evident fara agentie imobiliara. Toate agentiile cu care am fost la vizionari nu mi-au aratat apartamente sub 70.000 EUR, cu negociere de 1000, 2000 EUR…

 • mona balaban

  Buna ziua cat este metru pătrat de case in zona giulesti sect 1 lângă bl constructorilor. Multumesc

 • maria

  buna seara,, v-as ruga sa-mi spuneti in zona pipera care este pretul pe mp la terenuri?va multumesc!

 • Iordan

  Depinde unde aveti apartamentul in Băneasa , in orice caz prețurile au crescut pe final de an ff puțin

 • dan

  important pret apartament

 • elena

  In acest articol nu faceti referire si la aparamentele din zona Baneasa
  Poate imi puteti comunica care este pretul pe metru patrat
  Pretul a scazit sau a crescut fata de anii anteriori
  Cu multumiri
  Elena

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
Credit ipotecar sau Noua Casă. Tu ce alegi pentru viitoarea ta locuință?

Dacă te afli în căutarea unei noi locuințe, atunci știi deja că principalele soluții de finanțare pe care le ai la dispoziție sunt creditul ipotecar sau creditul Noua Casă....

citește mai departe
Găsești locuința potrivită, dar și cea mai bună soluție de finanțare. Totul, acum, pe Imobiliare.ro

Ai tot căutat locuința ideală pentru tine și familia ta, iar acum ai găsit-o pe Imobiliare.ro. Următorul pas? Identificarea unei soluții de finanțare. Este mai simplu decât ai crede...

citește mai departe
Cât de sigur este să lucrezi ca femeie în imobiliare? Situații de vulnerabilitate și metode de prevenție

Femeile care activează în domeniul imobiliar din România se confruntă uneori în activitatea profesională cu diverse situații dificile, în special în interacțiunile avute cu clienții, dar și în dinamica...

citește mai departe
„Covid-19 a avut un impact limitat asupra pieței rezidențiale”. În 2020 a fost atins un nou record de locuințe finalizate, iar 2021 se bucură de perspective pozitive

Atingerea rezultatelor preconizate pentru anul în curs va depinde de capacitatea dezvoltatorilor de a-și menține ritmul de lucru și de a face livrările la termenele stabilite. În ciuda contextului...

citește mai departe