Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 iul. 2014

Un semestru de scumpiri la apartamente! „Radiografia” celor 6 ani de criză

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii

Tendința de majorare a prețurilor a fost resimțită mai acut în marile orașe comparativ cu restul țării; un singur centru regional face excepție de la „regulă”.

După șase ani de ieftiniri, în primul semestru din 2014 piața rezidențială autohtonă s-a înscris, per ansamblu, pe un trend (ușor) crescător al prețurilor – deși pe alocuri au fost consemnate și scăderi. O analiză realizată de Imobiliare.ro relevă că, în ultimele șase luni, suma medie solicitată la nivel național pentru apartamentele disponibile spre vânzare (noi și vechi) s-a majorat cu 0,7% – de la 898 de euro pe metru pătrat util, la începutul lui ianuarie, până la 904 euro pe metru pătrat, la finele lunii iunie. De menționat este totuși că, în prima lună de vară, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un declin de 1,8% (față de valoarea de 921 de euro pe metru pătrat atinsă în luna mai). În prima jumătate din 2014, trendul general ascendent al prețurilor a fost resimțit mai acut în marile orașe comparativ cu restul țării; cu toate acestea, unul dintre centrele regionale analizate face excepție de la „regula” scumpirilor.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-bucharest-above-image28231648

București:
În Capitală, apartamentele scoase la vânzare sunt în prezent cu 1% mai scumpe decât în urmă cu șase luni; acestea pot fi achiziționate, în medie, cu 1.073 de euro pe metru pătrat, față de 1.062 de euro pe metru pătrat, la începutul lui 2014. În condițiile în care prețurile locuințelor nou-construite s-au menținut la un nivel relativ constant în perioada menționată (nivelul actual este de 1.183 de euro pe metru pătrat, față de 1.184 de euro pe metru pătrat, în ianuarie), se poate spune că avansul a fost dictat în mod exclusiv de proprietarii de apartamente vechi; aceștia și-au majorat pretențiile cu 0,9%, de la 982 la 991 de euro pe metru pătrat util.

Brașov:
Orașul de la poalele Tâmpei este singurul dintre cele cinci analizate în care apartamentele scoase la vânzare s-au ieftinit în prima parte din 2014. Indicele Imobiliare.ro se situează în prezent la un nivel de 814 euro pe metru pătrat, cu 1,1% mai puțin decât la debutul lui ianuarie (823 de euro pe metru pătrat); de precizat este că și în Brașov prețurile au atins un nivel superior celui de început de an, în aprilie (839 de euro pe metru pătrat), însă avansul a fost pierdut în luna următoare. Tendința de scădere din ultimele șase luni a fost generată în mod exclusiv de segmentul locuințelor noi, care au consemnat un recul de 5,9%, de la 868 la 817 de euro pe metru pătrat util; în aceeași perioadă, prețul apartamentelor vechi s-a menținut relativ constant, la 813 euro pe metru pătrat (față de 814 euro pe metru pătrat la început de an).

Cluj-Napoca:
În ultimele șase luni, prețul mediu cerut pentru apartamentele din capitala Transilvaniei s-a majorat cu 3%, de la 871 la 897 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din cadrul ansamblurilor rezidențiale nou-construite s-au scumpit cu 2,3%, de la 797 la 815 euro pe metru pătrat, în vreme ce locuințele vechi au consemnat un avans similar – cele din urmă costă în prezent 993 de euro pe metru pătrat, respectiv cu 2,4% mai mult decât în ianuarie (când se situau la o medie de 970 de euro pe metru pătrat).

Constanța:
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în orașul de la malul mării, prețurile cerute de vânzători au crescut cu 1% în primul semestru, de la un nivel de 839 de euro pe metru pătrat, la începutul lunii ianuarie, până la 847 de euro pe metru pătrat, la finele lui iunie. În perioada menționată, apartamentele noi au cunoscut un avans de 2,2%, de la 861 la 880 de euro pe metru pătrat util, iar cele vechi s-au scumpit într-o măsură mai mică, respectiv cu 0,6%, de la 832 la 837 de euro pe metru pătrat util.

Timișoara:
În orașul din vestul țării, apartamentele disponibile spre vânzare s-au apreciat cu 2% în ultimele șase luni, de la un nivel de 793 de euro pe metru pătrat, până la o valoare  de 809 euro pe metru pătrat. Unitățile locative nou-construite s-au scumpit cu 1,4%, până la 844 de euro pe metru pătrat (față de 832 de euro pe metru pătrat, la început de an). Locuințele din blocurile vechi au cunoscut însă un avans mai accentuat – 2,4% –, de la 786 de euro pe metru pătrat, la 805 euro pe metru pătrat.

Se stabilizează piața?
Evoluția crescătoare a prețurilor din prima jumătate a anului este, fără îndoială, semnificativă – ținând cont de faptul că ultimii șase ani au fost caracterizați de o tendință descendentă în această privință. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în perioada 2008-2012, apartamentele noi și vechi scoase la vânzare în întreaga țară s-au depreciat per total cu 56,4%, de la o medie de 2.058 de euro pe metru pătrat util, atinsă la momentul de apogeu al pieței (martie 2008), până la un nivel de 898 de euro pe metru pătrat, valabil la finele lui 2013. Cele mai semnificative marje anuale de scădere au fost consemnate, în mod firesc, în primii trei ani de recesiune – 24,8% în 2008, 20,6% în 2009 şi 15,6% în 2010. 2012 și 2011 au marcat o temperare vizibilă a declinului, deprecierile anuale ajungând la 4% și, respectiv, 1,3%. Pe de altă parte, anul trecut a adus o accentuare a tendinței de scădere, în condițiile în care pretențiile proprietarilor de apartamente din întreaga țară s-au redus cu 8,2%.

Citește și: Piața rezidențială, în căutarea pragului de jos (al prețurilor)?

Evoluţia prețului mediu (pe metru pătrat util) solicitat pentru apartamente noi și vechi la nivel național:

An: Scădere anuală: Preț mediu valabil la finele anului:
2008 -24,8% 1.547 euro/mp
2009 -20,6% 1.228 euro/mp
2010 -15,6% 1.033 euro/mp
2011 -4% 991 euro/mp
2012 -1,3% 978 euro/mp
2013 -8,2% 898 euro/mp

Notă: evoluția pe 2008 este calculată luând ca punct de plecare luna martie, ca moment de vârf al prețurilor
Sursa: Imobiliare.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe
Hotelurile și pensiunile montane – noile oportunități turistice scoase la lumină de pandemie. Scurt ghid pentru investițiile avantajoase (OPEN HOUSE în curând)

Un business la înălțime sub panorama infinită a naturii, sănătatea pe care aerul montan o promite, apusul, răsăritul, … . Desigur, pentru mulți investitori ar putea fi unele dintre...

citește mai departe