Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 Aprilie 2014

Un trimestru de scumpiri la apartamente: unde cer vânzătorii mai mult decât acum 12 luni

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 18 Aprilie 2014

În momentul de față, diferența de preț față de perioada similară a anului trecut se situează sub 5% în toate marile orașe ale țării.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, apartamentele scoase la vânzare la nivel național s-au scumpit pentru a treia lună consecutiv; în martie 2014, avansul a ajuns la o medie de 2,1% (față de un plus de 0,6% în ianuarie și 1,8% în februarie), de la 919 euro pe metru pătrat util, până la un nivel de 938 de euro pe metru pătrat. Față de prima lună de primăvară a anului trecut, prețurile actuale sunt cu 2,1% mai mici (în scădere de la 958 de euro pe metru pătrat). După un trimestru întreg de scumpiri, diferența de preț față de perioada similară din 2013 s-a îngustat considerabil, situându-se sub o marjă de 5% în toate marile orașe ale țării – pentru apartamentele noi și vechi deopotrivă. Ba chiar mai mult decât atât: într-unul dintre centrele regionale analizate, pretențiile proprietarilor sunt mai mari acum decât anul trecut.

Citește și: „Pulsul” primelor luni din 2014: vânzări în creștere, dar piața rămâne una cumpărătorului!

http://www.dreamstime.com/stock-photography-bucharest-panoramic-view-image25989672

București:
Pe parcursul lunii martie, prețul mediu cerut pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Capitală (noi și vechi) a crescut cu 1,9%, de la un nivel de 1.058 de euro pe metru pătrat; valoarea actuală, de 1.078 de euro pe metru pătrat, se situează cu 2,7% sub cea consemnată în aceeași perioadă din 2013. Unitățile locative din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7% în ultima lună (de la 991 la 998 de euro pe metru pătrat) și sunt cu 3% mai ieftine decât în primăvara anului trecut. Locuințele noi, pe de altă parte, au înregistrat în martie un plus de 3,3%, de la 1.163 la 1.201 euro pe metru pătrat; prețul mediu solicitat în prezent este cu 4% mai mic decât cel din urmă cu un an.

Brașov:
Orașul de la poalele Tâmpei este singurul dintre cele cinci analizate în care prețurile s-au înscris pe o traiectorie descendentă luna trecută. La finele lui martie, suma medie solicitată pentru apartamentele aflate la vânzare în Brașov era de 822 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 1,3% de la 833 de euro pe metru pătrat; diferența față de intervalul similar din 2013 este de 3,7%. Locuințele vechi s-au ieftinit în perioada menționată cu 0,5% (de la 827 la 823 de euro pe metru pătrat) și se situează cu 2,8% sub nivelul consemnat în urmă cu 12 luni. Apartamentele nou-construite au cunoscut un declin mult mai abrupt în prima lună de primăvară din 2014 – 5,9%, de la 871 la 820 de euro pe metru pătrat; cu toate acestea, pe acest segment se poate observa cea mai mare diferență de preț față de perioada similară din 2013, respectiv 11%.

Cluj-Napoca:
În capitala Transilvaniei, Indicele Imobiliare.ro a ajuns la o valoare de 895 de euro pe metru pătrat pentru apartamentele scoase la vânzare (noi și vechi); această sumă este cu 3,8% mai mare decât cea consemnată în februarie (862 de euro pe metru pătrat) și cu tot atât mai mică decât cea din martie 2013. Proprietarii de locuințe vechi și-au majorat pretențiile cu 1% în ultima lună (de la 981 la 991 de euro pe metru pătrat), astfel că acestea sunt acum cu 0,8% mai ridicate decât anul trecut. Avansul înregistrat pe segmentul rezidențial nou a fost de 5,6% (de la 764 la 807 euro pe metru pătrat), astfel că unitățile din ansamblurile rezidențiale clujene sunt cu 8,3% mai ieftine decât în primăvara lui 2013.

Constanța:
Per ansamblu, prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Constanța s-au menținut constante în luna martie, la un nivel de 849 de euro pe metru pătrat; această valoare este cu 1,8% mai mică decât în urmă cu 12 luni. Locuințele vechi s-au apreciat ușor, cu 0,1%, de la 842 la 843 de euro pe metru pătrat, nivelul actual situându-se cu 1,5% sub cel din 2013. Unitățile locative noi s-au depreciat însă cu 0,9% în ultima lună (de la 875 la 867 de euro pe metru pătrat) și au ajuns cu 3,3% mai ieftine decât în perioada similară a anului trecut.

Timișoara:
Orașul din vestul țării este singurul în care prețurile solicitate la ora actuală de către vânzătorii de locuințe noi și vechi sunt mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut. La finele lui martie 2014, apartamentele scoase la vânzare în Timișoara erau cu 1,1% mai scumpe decât în februarie (acestea costau 814 euro pe metru pătrat, față de 805 euro pe metru pătrat) și se situau cu 2,8% peste nivelul consemnat în 2013. Locuințele vechi s-au apreciat cu 1,5% în ultima lună (de la 792 la 804 euro pe metru pătrat util), valoarea actuală fiind cu 2,9% mai mare decât cea din urmă cu 12 luni. Unitățile locative noi s-au ieftinit cu 0,8%, de la 883 la 876 de euro pe metru pătrat; chiar și așa însă, acestea sunt cu 4% mai scumpe decât anul trecut.

Citește și: Din învățămintele crizei: cel mai „sigur” oraș pentru investiția într-o locuință

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Simona

    “Indicele imobiliare.ro reprezintă o medie a preţului solicitat” si nu a celui de vanzare, deci aceasta stire = zero si ce titlu pompos….

  • Papagalu

    Basme !

    de unde ?!

    ati pus cam multa drojdie si sau umflat prea tare !

    in max 2 ani va ajuge la 1.000 / mpu…DA!!!

    1.000 DE LEI (RON)

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe