Vânzătorii contraatacă: primele săptămâni din an aduc scumpiri la apartamente

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 18 Ianuarie 2011, Ultima actualizare: 15 Aprilie 2013

Până la jumătatea lunii ianuarie, anumite categorii de locuinţe, atât vechi, cât şi noi, au înregistrat majorări semnificative ale preţurilor cerute de proprietari.

După un an în care, în ciuda unor mici excepţii, tendinţa generală a preţurilor apartamentelor din ţară a fost una de scădere, 2011 dă semne de schimbare. Potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro, în primele două săptămâni ale acestui an au fost înregistrate scumpiri la anumite categorii de locuinţe comparativ cu ultima lună a anului trecut. În trei mari oraşe ale ţării (inclusiv Capitala), Indicele imobiliare.ro relevă majorări de preţ atât la locuinţele vechi, cât şi la cele noi. În acelaşi timp, în alte trei oraşe, tendinţa ascendentă este vizibilă doar în cazul locuinţelor construite înainte de 1989. „Asistăm la un început dinamic de an pe sectorul rezidenţial şi, surprinzător, la primele creşteri de preţ la apartamente. Punctual, avem exemple unde preţurile au urcat în primele două săptămâni ale anului chiar şi cu opt procente. Ne aşteptăm totuşi ca entuziasmul de început de an al vânzătorilor să se mai dezumfle în perioada următoare. Rămâne de văzut dacă aceste valori vor fi sau nu validate de cumpărători”, explică Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.

Bucureşti: Cresc preţurile garsonierelor vechi şi noi
În Capitală, au fost înregistrate scumpiri atât la apartamentele noi, cât şi la cele vechi. Astfel, preţurile locuinţelor nou-construite cu una şi două camere au crescut cu 4% în primele săptămâni ale anului. Un metru pătrat util într-o garsonieră a ajuns să coste 1.296 euro, de la 1.242 de euro. Aceeaşi suprafaţă, dar într-un apartament cu două camere, are momentan un preţ de 1.330 de euro, faţă de 1.279 de euro, în decembrie 2010.

Pe segmentul locuinţelor vechi din Bucureşti, scumpiri au fost înregistrate la garsoniere (de la 1.157 de euro pe metru pătrat util la 1.167 de euro pe metru pătrat), dar şi la apartamentele cu patru camere (de la 979 de euro pe metru pătrat util la 984 de euro pe metru pătrat).

Braşov: 54.000 de euro, un apartament nou cu 2 camere
Şi în Braşov au avut loc majorări semnificative de preţ în primele două săptămâni ale anului. Aici, apartamentele noi s-au scumpit cu 4%, de la o valoare medie de 946 de euro pe metru pătrat util, la 982 de euro pe metru pătrat. În prezent, un apartament nou cu două camere, cu o suprafaţă utilă de 55 de metri pătraţi, este scos la vânzare cu un preţ mediu de 54.000 de euro.

Pe segmentul locuinţelor vechi, cele mai semnificative creşteri au avut loc la apartamentele cu patru camere. Acestea au înregistrat un avans de 6%, de la 775 de euro pe metru pătrat util, la 822 de euro pe metru pătrat. Totodată, garsonierele s-au scumpit cu 5% (de la 859 de euro pe metru pătrat util, la 899 euro pe metru pătrat), iar preţul locuinţelor cu trei camere s-a majorat cu 2% (de la 842 de euro pe metru pătrat util, la 860 de euro pe metru pătrat).

Constanţa: Locuinţele vechi cu două camere se scumpesc
Constanţa este cel de-al treilea oraş în care au avut loc şi scumpiri ale locuinţelor noi în primele săptămâni din 2011. Avansul înregistrat pe acest segment a fost de 4% faţă de luna decembrie a anului trecut. Un metru pătrat util într-o locuinţă nouă costă acum 968 de euro, faţă de 933 de euro.

În ceea ce priveşte blocurile construite înainte de 1989, în Constanţa au avut loc creşteri la apartamentele cu două şi trei camere. Preţul mediu pentru aceste categorii de locuinţe s-a majorat cu 4% (de la 910 euro pe metru pătrat util, la 948 euro pe metru pătrat) şi, respectiv, cu 1% (de la 913 euro pe metru pătrat util, la 922 euro pe metru pătrat).

Timişoara: Cele mai mari creşteri
Pe lista oraşelor care au înregistrat scumpiri doar la locuinţele vechi, Timişoara se situează pe primul loc. Dacă anul trecut oraşul de pe Bega a cunoscut cele mai mari ieftiniri la apartamente, primele săptămâni din 2011 au adus scumpiri la toate tipurile de apartamente vechi, cu excepţia celor cu patru camere. Garsonierele s-au scumpit cel mai mult, cu 8% (de la 875 de euro pe metru pătrat util, la 943 de euro pe metru pătrat). În acelaşi timp, preţurile locuinţelor cu două şi trei camere au cunoscut creşteri de 2%.

În Cluj-Napoca, garsonierele şi apartamentele vechi cu trei camere s-au scumpit cu 2% (de la 1.030 de euro pe metru pătrat util, la 1.048 de euro pe metru pătrat) şi, respectiv, 1% (de la 1.013 euro pe metru pătrat util, la 1.026 de euro pe metru pătrat).

În Iaşi, apartamentele vechi s-au scumpit cu 5% în primele două săptămâni ale anului. La jumătatea lunii ianuarie, valoarea medie a Indicelui imobiliare.ro a fost de 817 euro pe metru pătrat util, faţă de 781 de euro pe metru pătrat, în decembrie 2010.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Berceni, cartierul campion la apartamente noi din București. Cât plătesc cumpărătorii? – GRAFICE

Cele mai multe apartamente noi din București pot fi găsite în Berceni. Peste 3.000 de locuințe aflate în clădiri finalizate în ultimii cinci ani sunt disponibile cumpărătorilor la unele...

citește mai departe
Capitala prețurilor în creștere. Cartierele cu cele mai scumpe și cele mai ieftine apartamente noi din București – GRAFICE

Nu există în București nicio zonă în care prețurile solicitate pentru apartamentele noi scoase la vânzare să fie în scădere comparativ cu cele înregistrate în prima jumătate a anului...

citește mai departe
Cât de atractiv este pentru cumpărători cartierul Băneasa? Aproape 2.000 de apartamente noi, în construcție – GRAFICE

În prima jumătate a anului în curs, Băneasa a fost unul dintre cartierele bucureștene care a atras cei mai puțini cumpărători. Pentru fiecare apartament nou disponibil la vânzare au...

citește mai departe
Tei și Drumul Taberei, cartiere-dormitor din București care atrag un număr substanțial de cumpărători. Cum evoluează prețurile? – GRAFICE

Tei și Drumul Taberei sunt două cartiere din București care au evoluat diferit pe parcursul ultimilor cinci ani, dar atrag în momentul de față un număr semnificativ de potențiali...

citește mai departe
Centrul Bucureștiului, vânat de cumpărători, în ciuda prețurilor mari. Cele mai dorite zone – GRAFICE

În câteva zone din Capitală, oferta de apartamente noi a ajuns să fie aproape inexistentă, iar acest lucru a generat o competiție acerbă în rândul cumpărătorilor, dar și o...

citește mai departe