Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
18 ian. 2011

Vânzătorii contraatacă: primele săptămâni din an aduc scumpiri la apartamente

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Până la jumătatea lunii ianuarie, anumite categorii de locuinţe, atât vechi, cât şi noi, au înregistrat majorări semnificative ale preţurilor cerute de proprietari.

După un an în care, în ciuda unor mici excepţii, tendinţa generală a preţurilor apartamentelor din ţară a fost una de scădere, 2011 dă semne de schimbare. Potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro, în primele două săptămâni ale acestui an au fost înregistrate scumpiri la anumite categorii de locuinţe comparativ cu ultima lună a anului trecut. În trei mari oraşe ale ţării (inclusiv Capitala), Indicele imobiliare.ro relevă majorări de preţ atât la locuinţele vechi, cât şi la cele noi. În acelaşi timp, în alte trei oraşe, tendinţa ascendentă este vizibilă doar în cazul locuinţelor construite înainte de 1989. „Asistăm la un început dinamic de an pe sectorul rezidenţial şi, surprinzător, la primele creşteri de preţ la apartamente. Punctual, avem exemple unde preţurile au urcat în primele două săptămâni ale anului chiar şi cu opt procente. Ne aşteptăm totuşi ca entuziasmul de început de an al vânzătorilor să se mai dezumfle în perioada următoare. Rămâne de văzut dacă aceste valori vor fi sau nu validate de cumpărători”, explică Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.

Bucureşti: Cresc preţurile garsonierelor vechi şi noi
În Capitală, au fost înregistrate scumpiri atât la apartamentele noi, cât şi la cele vechi. Astfel, preţurile locuinţelor nou-construite cu una şi două camere au crescut cu 4% în primele săptămâni ale anului. Un metru pătrat util într-o garsonieră a ajuns să coste 1.296 euro, de la 1.242 de euro. Aceeaşi suprafaţă, dar într-un apartament cu două camere, are momentan un preţ de 1.330 de euro, faţă de 1.279 de euro, în decembrie 2010.

Pe segmentul locuinţelor vechi din Bucureşti, scumpiri au fost înregistrate la garsoniere (de la 1.157 de euro pe metru pătrat util la 1.167 de euro pe metru pătrat), dar şi la apartamentele cu patru camere (de la 979 de euro pe metru pătrat util la 984 de euro pe metru pătrat).

Braşov: 54.000 de euro, un apartament nou cu 2 camere
Şi în Braşov au avut loc majorări semnificative de preţ în primele două săptămâni ale anului. Aici, apartamentele noi s-au scumpit cu 4%, de la o valoare medie de 946 de euro pe metru pătrat util, la 982 de euro pe metru pătrat. În prezent, un apartament nou cu două camere, cu o suprafaţă utilă de 55 de metri pătraţi, este scos la vânzare cu un preţ mediu de 54.000 de euro.

Pe segmentul locuinţelor vechi, cele mai semnificative creşteri au avut loc la apartamentele cu patru camere. Acestea au înregistrat un avans de 6%, de la 775 de euro pe metru pătrat util, la 822 de euro pe metru pătrat. Totodată, garsonierele s-au scumpit cu 5% (de la 859 de euro pe metru pătrat util, la 899 euro pe metru pătrat), iar preţul locuinţelor cu trei camere s-a majorat cu 2% (de la 842 de euro pe metru pătrat util, la 860 de euro pe metru pătrat).

Constanţa: Locuinţele vechi cu două camere se scumpesc
Constanţa este cel de-al treilea oraş în care au avut loc şi scumpiri ale locuinţelor noi în primele săptămâni din 2011. Avansul înregistrat pe acest segment a fost de 4% faţă de luna decembrie a anului trecut. Un metru pătrat util într-o locuinţă nouă costă acum 968 de euro, faţă de 933 de euro.

În ceea ce priveşte blocurile construite înainte de 1989, în Constanţa au avut loc creşteri la apartamentele cu două şi trei camere. Preţul mediu pentru aceste categorii de locuinţe s-a majorat cu 4% (de la 910 euro pe metru pătrat util, la 948 euro pe metru pătrat) şi, respectiv, cu 1% (de la 913 euro pe metru pătrat util, la 922 euro pe metru pătrat).

Timişoara: Cele mai mari creşteri
Pe lista oraşelor care au înregistrat scumpiri doar la locuinţele vechi, Timişoara se situează pe primul loc. Dacă anul trecut oraşul de pe Bega a cunoscut cele mai mari ieftiniri la apartamente, primele săptămâni din 2011 au adus scumpiri la toate tipurile de apartamente vechi, cu excepţia celor cu patru camere. Garsonierele s-au scumpit cel mai mult, cu 8% (de la 875 de euro pe metru pătrat util, la 943 de euro pe metru pătrat). În acelaşi timp, preţurile locuinţelor cu două şi trei camere au cunoscut creşteri de 2%.

În Cluj-Napoca, garsonierele şi apartamentele vechi cu trei camere s-au scumpit cu 2% (de la 1.030 de euro pe metru pătrat util, la 1.048 de euro pe metru pătrat) şi, respectiv, 1% (de la 1.013 euro pe metru pătrat util, la 1.026 de euro pe metru pătrat).

În Iaşi, apartamentele vechi s-au scumpit cu 5% în primele două săptămâni ale anului. La jumătatea lunii ianuarie, valoarea medie a Indicelui imobiliare.ro a fost de 817 euro pe metru pătrat util, faţă de 781 de euro pe metru pătrat, în decembrie 2010.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor în august 2022. Dintre marile orașe, trei centre regionale au consemnat cele mai mari creșteri

În majoritatea centrelor regionale cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, în primele opt luni ale acestui an pot fi observate evoluții pozitive față de anul 2021. După un...

citește mai departe
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
2021, un an de creșteri susținute la prețurile apartamentelor. Vezi evoluția din marile orașe

Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se Brașovul, iar, la polul opus, Timișoara. După un...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în august 2021. Cluj-Napoca face excepție de la tendința generală

În clasamentul variațiilor consemnate luna trecută în marile orașe, orașul de pe Someș se află la polul opus față de Capitală. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când...

citește mai departe