Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 apr. 2011

Vrei să ştii exact cât costă o locuinţă? Ai la dispoziţie un nou instrument pentru stabilirea preţului corect

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Imobiliare.ro a lansat prima platformă de Real Estate Intelligence din România, ce cuprinde analize imobiliare pe sub-zone specifice ale marilor oraşe.

După trei ani de criză, preţurile apartamentelor au suferit o corecţie majoră – 49,7% faţă de martie 2008, potrivit Indicelui imobiliare.ro. În ciuda faptului că de la începutul acestui an interesul potenţialilor cumpărători se află în creştere, multe tranzacţii din piaţă continuă să eşueze. Una dintre principalele probleme ale pieţei autohtone constă în lipsa de transparenţă a acesteia, ce ridică adeseori un zid între proprietar şi potenţialul cumpărător. “În lipsa unui fundament real pe baza căruia atât proprietarul, cât şi cumpărătorul să îşi seteze corect aşteptările, interesul cumpărătorilor nu se concretizează în tranzacţii. Proprietarul, ataşat emoţional de proprietate, vizează un preţ mare pe care îl justifică prin experienţele din trecut. Cumpărătorul, conştient că deţine controlul, amână luarea unei decizii. Fundamentarea aşteptărilor pe date reale va avea ca rezultat materializarea unui număr mai mare de tranzacţii”, explică Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Amplasamentul şi anul construcţiei fac diferenţa
În acest context, imobiliare.ro a lansat Analize Imobiliare, prima platformă de Real Estate Intelligence din România, ce se vrea a fi un sprijin pentru profesioniştii din piaţa imobiliară (brokeri imobiliari, dezvoltatori, evaluatori, instituţii bancare etc.) şi, în mod indirect, pentru consumatorul final. Acest instrument va acoperi sub-zonele specifice ale marilor oraşe din România şi va analiza evoluţia lunară şi anuală a preţurilor cerute de proprietari, în funcţie de amplasament, an de construcţie, grad de risc seismic. Acesta informaţii pot constitui cu uşurinţă o bază reală pentru stabilirea preţului corect pentru o locuinţă. “Indicii imobiliari, indicatori de trend prin excelenţă, nu reuşesc să surprindă caracterul unic al fiecărei proprietăţi dat de amplasament sau celelalte caracteristici individuale. Analizele imobiliare specifice vin să completeze Indicele imobiliare.ro, poziţionându-se ca un indicator de valoare absolută ce va creşte gradul de informare pe situaţii concrete – de exemplu, valoarea de piaţă a unui apartament cu trei camere construit în 2007 în zona 1 Mai”, subliniază Erimescu.

De ce apartamentele din Unirii nu costă cât cele din Militari
Un studiu de caz asupra a trei zone specifice din Capitală arată necesitatea existenţei unui astfel de instrument de lucru. Astfel, la nivel de Bucureşti, preţul mediu solicitat pe metru pătrat util în luna februarie a fost de 1.090 euro pentru apartamentele vechi, respectiv 1.326 euro pentru apartamentele noi. La o privire aruncată asupra anumitor cartiere însă, diferenţele de preţ survenite sunt semnificative. Astfel, în zona Unirii, preţul mediu solicitat este de 1.502 euro pe metru pătrat pentru unităţile vechi şi 1.587 euro pe metru pătrat pentru locuinţele noi. Diferenţa dintre cele două segmente este de aproximativ 5%, semnificativ mai mică decât media de 22% stabilită la nivel de Capitală. Această diferenţă redusă este explicată prin caracteristicile specifice apartamentelor vechi din Unirii. Construite în anii 1980, acestea sunt spaţioase şi au un grad redus de risc seismic.

În zona 1 Mai, preţul mediu cerut este de 1.334 de euro pe metru pătrat pentru apartamentele vechi şi de 1.415 euro pe metru pătrat pentru cele noi. Iarăşi, diferenţa dintre cele două categorii nu este foarte mare. În realitate însă, în cazul apartamentelor cu trei camere de exemplu, diferenţa dintre preţul total al celor două categorii este de peste 40% (96.000 pentru apartamentele vechi, faţă de 139.000 în cazul apartamentelor noi). Decalajul mult mai mare între cele două categorii în comparaţie cu zona Unirii este dictat de suprafaţă, grad de confort şi risc seismic.

În Militari, preţurile pe metru pătrat variază în mod invers proporţional cu suprafaţa locuinţelor. Astfel, garsonierele din blocurile vechi au cel mai ridicat preţ – 1.109 euro pe metru pătrat, faţă de 897 euro pe metru pătrat, la apartamentele cu patru camere. Spre deosebire de zonele mai „bune” ale Capitalei, în acest cartier tipic bucureştean garsonierele sunt mult mai căutate. Acest fapt este indicat atât de preţul mai ridicat pe metru pătrat, cât şi de ponderea mai mare a acestor oferte – pe segmentul rezidenţial nou, spre exemplu, acestea reprezintă 25% din piaţă.

O bază de date de 1,5 milioane de oferte
Disponibile în patru variante în funcţie de gradul de detaliere (Info, Standard, Professional şi Premium), Analizele Imobiliare vor fi realizate pe baza a trei indicatori de bază: numărul de oferte, preţul total şi preţul pe metru pătrat. Vor fi luate în calcul câte patru categorii de case şi apartamente, vechi şi noi, în funcţie de suprafaţă. Potrivit lui Dorel Niţă, coordonatorul acestui proiect, platforma de Analize Imobiliare se sprijină pe o bază de date de peste 1,5 milioane de oferte imobiliare, care au fost active în piaţă începând cu 2008. În acest moment, la nivel naţional sunt oferite spre vânzare 50.000 de proprietăţi, dintre care 25.000 sunt în Bucureşti.
Părerile cititorilor
1 părere
  • Adrian Iliescu

    Pt.a vizualiza preturile la zi,un lucru f. bun,v-as ruga sa-mi dati adresa lui „Real Estate Intelligence Romania”.De fapt,mai concret,ma intereseaza pretul la 1 mp nou construit in Coplexul Perla Baneasa.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor în august 2022. Dintre marile orașe, trei centre regionale au consemnat cele mai mari creșteri

În majoritatea centrelor regionale cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, în primele opt luni ale acestui an pot fi observate evoluții pozitive față de anul 2021. După un...

citește mai departe
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
2021, un an de creșteri susținute la prețurile apartamentelor. Vezi evoluția din marile orașe

Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se Brașovul, iar, la polul opus, Timișoara. După un...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în august 2021. Cluj-Napoca face excepție de la tendința generală

În clasamentul variațiilor consemnate luna trecută în marile orașe, orașul de pe Someș se află la polul opus față de Capitală. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când...

citește mai departe