Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
23 Martie 2012

10 lucruri la care să fii atent când vizionezi o locuinţă

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei, Cumpărători
Ultima actualizare: 12 Iunie 2018

Vizitarea unei case îţi permite să identifici eventualele probleme ale acesteia şi îţi poate da atuuri importante în negociere.

Atunci când vrei să cumperi o locuinţă, vizionarea este unul dintre cei mai importanţi paşi. Nu o trata cu lejeritate, pentru că tocmai o astfel de vizită îţi va da impulsul decisiv în alegerea casei tale. Igor Postovanu, broker/owner al agenţiei Sims Parkman, îţi prezintă, în cele de mai jos, o listă cu zece lucruri de care orice potenţial cumpărător trebuie să ţină cont la o vizionare.

1. Presupunând că, atunci când mergi la o vizită eşti deja relativ familiar cu zona, iar aceasta este pe placul tău, următorul lucru la care trebuie să te uiţi cu atenţie este blocul în care este amplasată locuinţa. Trebuie să fii foarte atent la cum arată faţada, să nu aibă crăpături etc. Dacă blocul este termoizolat, atunci aceste detalii sunt ascunse, deci va trebui să fii şi mai atent la interior (la scară şi la apartament propriu-zis). Întreabă şi verifică (în actele de proprietate) în ce an a fost construit blocul. Apoi, spune Postovanu, este bine să iei adresa imobilului respectiv şi să verifici dacă acesta nu se înscrie pe lista blocurilor cu risc seismic afişată pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).

2. După ce ai intrat în bloc, fii foarte atent la cum arată scara, la cât de îngrijită este, pentru că asta îţi va spune multe despre calitatea vecinilor. De asemenea, ia seama la eventualele mirosuri neplăcute ce pot proveni de la subsol sau de la ghenă.

3. Verifică apoi lista facturilor la întreţinere şi asigură-te că nu există restanţe (majore) – şi asta nu doar în dreptul proprietarului a cărui locuinţă mergi să o vizionezi. Un singur locatar care nu-şi plăteşte facturile în mod sistematic poate provoca o debranşare în masă de la apă caldă sau căldură, avertizează Postovanu.

4. Când ai ajuns în apartament, uită-te cât de bine întreţinut este acesta. Asta îţi va spune multe despre câtă grijă i-a acordat, în timp, proprietarul. Nu-ţi arunca ochii doar la zugrăveală, ci observă cât de vechi sunt instalaţiile sanitare, cum arată întrerupătoarele, fasungele becurilor sau panoul electric. Întreabă dacă în bloc au avut loc lucrări de înlocuire a coloanei de apă sau dacă proprietarul însuşi a înlocuit vreodată instalaţia electrică.

5. Fii atent la orientarea apartamentului. O locuinţă orientată spre nord va fi mai întunecoasă şi mai rece, în vreme ce una cu deschidere spre sud va fi mai luminată şi mai călduroasă. În funcţie de preferinţele tale, ambele pot reprezenta o alegere potrivită.

6. Cere să te uiţi în actele de proprietate ale imobilului. Asigură-te că anul construcţiei blocului e cel pe care ţi l-a spus proprietarul sau agentul imobiliar, dar şi că suprafeţele declarate ale apartamentului sunt exact cele din schiţă.

7. Dacă apartamentul e la ultimul etaj, fii atent la eventualele urme de umezeală şi/sau mucegai de pe tavan. Întreabă dacă terasa blocului a fost refăcută şi când. Pentru mai multă siguranţă, dacă te hotărăşti să achiziţionezi această locuinţă, fă şi o mică „vizită” pe acoperişul blocului pentru a verifica.

8. Întreabă dacă blocul este construit pe o structură din pereţi portanţi din beton. În cel dintâi caz nu se mai pot face modificări în apartament (cum ar fi dărâmarea unui perete), dar astfel de lucrări sunt permise în cazul unei structuri pe grinzi.

9. Întreabă şi dacă blocul este din cărămidă sau din BCA – cel dintâi material de construcţie asigură în general un grad mai mare de termoizolare, dacă acest aspect este foarte important pentru tine.

10. Vezi dacă apartamentul are apometre şi repartitoare. Întreabă şi la cât ajung facturile la întreţinere (pe timp de iarnă, dar şi pe timp de vară), dar şi alte cheltuieli ce ţin de casă (energia electrică, spre exemplu).

Părerile cititorilor
10 păreri
  • Adriana Lefter

    Majoritatea elementelor de luat in calcul la achizitia unui apartament sunt valabile si pentru o casa la curte, cu adaptarile specifice – spre exemplu, trebuie sa va interesati de structura, de izolarea casei, de cheltuielile generate de aceasta etc. Inainte de a lua o decizie de achizitie, este bine sa efectuati o vizionare in prezenta unui constructor. Succes!

  • realtor

    Un articol fara cap si coada de umplutura cu informatie perimata si diluata in stilul caracteristic

  • Bunicuvali

    buna ziua. dar daca vrem sa cunparam o casa?

  • bunicuvali

    dar daca vren sa cumparam o casa?

  • Gorun Aurel Liviu

    Buna Ziua.Foarte bun articolul.Sunt in cautarea unui apartament in Brasov.Imi este de un real folos.Va multumesc.

  • SOSI

    Multumesc!Foarte bune informatiile!!

  • Octavian Pop

    Orice bloc construit inainte de…2000 are o bulina potentiala. Chiar si blocurile mai noi, la o expertizare atenta, pot duce la concluzia ca se pot incadra in categoria celor cu risc seismic, eventual mai scazut dacat blocurile vechi. In anii 1930-1940, marca betonului ce se obtinea nu depasea clasa acutala de C8/10, un fel de beton care astazi nici la elemente masive, de genul fundatiilor nu se mai foloseste. Normativele actuale de evaluare a constructiilor din punct de vedere al riscului seismic sunt foarte severe. Eu as propune si cel putin al 11-lea pas, pentru orice bloc/casa: vorbeste cu un EXPERT in structuri de rezistenta! chiar daca blocul nu are inca bulina rosie, el poate fi in pericol, iar locatarii sai sa nu constientizeze acest lucru pentru ca nu si-au pus problema unei expertize tehnice pornite din proprie initiativa.

  • Dan

    Buna ziua, contrar a ceea ce afirmati in articol BCA si nu caramida asigura o izolare mai buna. In rest, un articol bun si necesar.Multumesc!

  • delia

    Mda….a venit acest Igor moldoveanul imobiliarelor sa ne dea sfaturi ”alese” sunt tare curioasa acest Igor pe ce lucreaza ??sunt convinsa ca numai pe blocuri noi de ca dehh altrfel nu ar mai cu prafuri acia despre ce si cum sa vindem …autotstiutorul IGOR .de cati anu lucreaza in imobiliare ??????

  • anca

    excelent———–excelent sunt in cautarea unui apt in buzau si inf imi vor fi de un real folos

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
Românii, cei mai rapizi dintre europeni la achiziția unei locuințe: se hotărăsc în cel mult 3 luni. Cât de mult „cântărește” factorul preț și la cât ajunge marja de negociere

Dorința de a fi proprietari rămâne puternică pe piața locală, în vreme ce chiria este privită, de regulă, ca o soluție temporară – sau chiar de ultimă instanță. În...

citește mai departe
Impact: apartamentele finalizate în Greenfield Băneasa vor fi 100% contractate până la sfârșitul lui 2020

În momentul de față, ansamblul rezidențial numără peste 2.500 de unități locative finalizate, iar dezvoltarea sa este programată să dureze până în 2028. Compania autohtonă Impact Developer & Contractor...

citește mai departe
Zona din Costa del Sol unde dețin proprietăți George Clooney și Novak Djokovic, accesibilă și pentru români! Cât costă aici locuințele

Datorită climatului blând, regiunea este atractivă pentru turiști tot timpul anului, iar cele 80 de terenuri de golf existente aici reprezintă un avantaj suplimentar. La cea mai recentă ediție...

citește mai departe
Apartament exclusivist, cu multiple opțiuni de relaxare în aer liber: parc, piscine, terase, spații verzi și loc de joacă pentru copii. Pretabil și ca investiție! (P)

Visezi la o locuință elegantă și spațioasă, amplasată într-o zonă exclusivistă a Capitalei? Beneficiind de dotări și finisaje de lux, această proprietate îți oferă, în plus, avantajul unor oportunități...

citește mai departe