Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 Noiembrie 2016

2016, an-record pentru piața rezidențială! Top orașe cu cele mai bune rezultate

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 12 Decembrie 2016

Deși a fost afectat de provocările în materie de finanțare, acest sector și-a continuat creșterea.

Deși pare greu de crezut, 2016 se apropie cu pași repezi de final! E vremea, așadar, să privim în urmă și să (începem să) tragem linie. Deși a adus suișuri și coborâșuri în imobiliare, consultanții din domeniu spun că anul ce se încheie se anunță a fi cel mai bun (de până acum) din istoria modernă a pieței rezidențiale autohtone.

2016, an record pentru piata rezidentiala

30.000 de locuințe în ansambluri rezidențiale

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță Coldwell Banker România, aproximativ 30.000 de locuințe vor fi fost finalizate până la finalul anului în proiecte rezidențiale amplasate în orașele-reședință de județ ale țării. Cele mai mari piețe în momentul de față sunt reprezentate de București, Cluj–Napoca, Constanța, Sibiu, Brașov, Iași și Timișoara. Reprezentanții companiei estimează că dezvoltarea generală a acestora va duce și la creșterea orașelor secundare, precum Oradea sau Pitești.

„2016 va fi cel mai bun an pentru piața rezidențială locală, în pofida dificultăților înregistrate în sectorul finanțărilor după aprobarea legii dării în plată și epuizările succesive ale plafoanelor disponibile pentru Prima Casă. Anul se va încheia cu un număr record de locuințe finalizate și de tranzacții încheiate.”

Coldwell Banker România

București:

În Capitală și împrejurimi, volumul livrărilor de locuințe noi va atinge un nou record, respectiv aproximativ 13.000 de unități. (La începutul anului, datele companiei arătau că peste 14.000 de unități erau programate spre finalizare, însă circa 1.000 dintre acestea vor fi livrate la începutul anului 2017.) Acest nivel indică un avans de circa 2.000 de locuințe (18%) față de anul 2015 (când au fost construite 11.082) și, respectiv, de aproape 3.000 de unități (27,5%) comparativ cu anul 2008, vârful perioadei de boom (când au fost finalizate 10.192 de locuințe).

Cluj–Napoca:

În orașul de pe Someș, circa 2.300 de locuințe noi vor fi fost finalizate pe parcursul acestui an, în creștere cu aproximativ 53% față de nivelul de 1.500 de unități atins în 2015. Dacă este luat în calcul și Floreștiul, cea mai importantă suburbie a orașului, volumul de livrări ar ajunge la peste 3.500 de unități.

Constanța:

Potrivit datelor Coldwell Banker, în orașul de la malul mării vor fi livrate circa 2.000 de locuințe, în creștere cu 25% față de anul trecut (când au fost finalizate 1.600 de unități), și cu circa 12% față de „vârful” de 1.783 de unități atins în anul 2009.

Sibiu:

Sibiul este o altă piață rezidențială cu o dezvoltare vertiginoasă în ultimii ani, pentru 2016 fiind programat spre finalizare un stoc de peste 2.000 de unități, în vreme ce alte peste 1.000 de locuințe urmează a fi livrate în primele luni ale anului viitor.

Brașov:

În orașul de la poalele Tâmpei, aproximativ 1.750 de unități vor fi fost livrate pe parcursul lui 2016 – comparativ cu circa 1.500 în 2015. Exceptând ultimii doi ani, marcați de revenirea apetitului pentru construcții, apogeul pieței locale a fost atins în 2010, când au fost finalizate 987 de locuințe.

Iași:

În capitala Moldovei, peste 1.400 de locuințe noi sunt programate spre livrare până la finalul acestui an.

Timișoara:

În orașul de pe Bega, stocul de locuințe estimat pentru 2016 este de 1.000 de unități. Acest nivel ar echivala cu un avans de 54% față de 2015 (când au fost finalizate 650 de unități) și, respectiv, de 40% față de 2008 (când piața rezidențială locală a fost suplimentată cu 719 locuințe noi).

Părerile cititorilor
1 părere
  • Aneta

    In BUCURESTI se construieste exploatandu-se fiecare palma de pamant, asa incat te uiti foarte usor in apartamentul vecinilor, ai blocata lumina naturala, iar daca vrei sa iesi cu masina este aproape imposibil; vezi str. Economul Cezarescu. Pretul nu se merita.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartamente cu GRĂDINĂ, inclusiv cu TVA REDUS, de vânzare în EnVogue Residence – Iuliu Maniu, zona Militari! (P)

Având două sau trei camere, unitățile locative de acest tip sunt disponibile pentru mutare imediată, iar unele se încadrează atât în plafonul de preț prevăzut pentru achitarea unei cote...

citește mai departe
Cum se văd vânzările de apartamente de la etajul 19? (P)

Sfârșitul anului aduce în lumina reflectoarelor unul dintre proiectele cele mai impunătoare din București, ansamblul Global Residence Monolitului aflat lângă stația de metrou Mihai Bravu, un complex cu regim...

citește mai departe
Un nou ansamblu rezidențial în estul Capitalei. Apartamentele s-au pus în vânzare săptămâna aceasta

HILS Development, dezvoltator cu peste 4.000 de apartamente în portofoliu, lansează un nou proiect rezidențial. HILS Sunrise va fi construit în imediata apropiere a stației de metrou Anghel Saligny...

citește mai departe
Chirie în două dintre proiectele noi din București. Ai de ales din 120 de locuințe

Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital își rezervă stocul de locuințe finalizate în București pentru o ofertă de închiriere, cu contribuția financiară a unor investitori instituționali. Tranzacția inițială cuprinde aproximativ 120...

citește mai departe
Dacă vrei o locuință aici, ar fi bine să te grăbești. Gradul de contractare a ajuns la 98% în prima jumătate a anului

În ansamblul Greenfield Băneasa, aflat în continuă dezvoltate în zona de nord a Capitalei încă din anul 2007, gradul de contractare a ajuns în prima jumătate a acestui an...

citește mai departe