Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
18 Februarie 2019

2019 – mai puține ansambluri rezidențiale pentru clasa medie?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 19 Februarie 2019

2019 mai putine ansambluri rezidentiale pentru clasa medie

O companie de consultanță estimează că în 2019 vor fi lansate mai puține ansambluri rezidențiale „de volum” pe piața locală.

Chiar înainte de încheierea recesiunii, a devenit limpede că pe piața rezidențială locală există o cerere solidă pentru achiziția de locuințe noi – asta cel puțin în marile orașe ale țării, unde există și o ofertă consistentă de asemenea proprietăți. Cel mai recent raport de piață realizat de Imobiliare.ro și Analize Imobiliare a arătat că, în principalele centre regionale, unitățile locative nou-construite dețineau, în ultimul trimestru din 2018, ponderea majoritară în ceea ce privește preferințele cumpărătorilor, anume o cotă de 57% din totalul căutărilor.

De menționat ar fi că unitățile locative finalizate după anul 2000 erau mai populare decât cele vechi doar în trei dintre cele șase centre regionale analizate, anume în Cluj-Napoca (cu o cotă de piață de 70%), Iași (68%) și București (61%). În celelalte trei mari orașe ale țării, apartamentele noi nu dețin ponderea majoritară în preferințele potențialilor cumpărători, însă se situează, oricum, peste pragul de 40%, ajungând la 46% în Timișoara, 44% în Brașov și, respectiv, 42% în Constanța.

Tranzacțiile cu locuințe noi, relativ puține

În ciuda acestui interes ridicat pentru achiziția de locuințe noi (cel puțin în marile orașe), Dorel Niță, Head of Data and Research în cadrul Imobiliare.ro și Project Manager al AnalizeImobiliare.ro, apreciază că pe piața rezidențială nouă se tranzacționează încă (relativ) puține unități. Motivul ar fi oferta insuficientă, dar și întârzierea cu care sunt livrate proiectele rezidențiale.

Pe acest fundal vine o estimare a companiei de consultanță Imoteca, The Residential Experts, potrivit căreia numărul de proiecte rezidențiale „de volum” lansate pe piață în 2019 ar urma să fie mai redus comparativ cu anii anteriori – ar fi vorba, astfel, de un total de aproximativ 20 de noi proiecte rezidențiale destinate masei populației, față de circa 50 în 2018. Cu toate acestea, reprezentanții companiei apreciază că anul în curs nu va aduce scăderi majore pe piața rezidențială – motivul principal fiind, probabil, acela că ritmul livrărilor de locuințe noi urmează a fi susținut și de proiectele începute anterior.

Marmura Residence, 458 de locuințe în Bucureștii Noi

Un ansamblu rezidențial de amploare ce urmează a fi construit de acum încolo este Marmura Residence (foto jos), din Bucureștii Noi – al doilea proiect local al dezvoltatorului Prime Kapital. Potrivit reprezentanților companiei, lucrările la proiect sunt programate să înceapă în vara anului 2019, primele 62 de unități fiind deja disponibile pentru rezervare. Întinzându-se pe o suprafață de 1,5 hectare, Marmura Residence va cuprinde 458 de unități locative (studiouri, apartamente cu două, trei, patru camere și duplexuri), în cinci clădiri cu diferite regimuri de înălțime (între patru și 12 etaje). Ansamblul va dispune de 5.000 de metri pătrați de spații verzi, dar și de 1.700 de metri pătrați ca zonă de retail, pentru servicii și spații comunitare.

„Ne bucurăm să putem integra conceptul de comunitate într-un nou proiect dezvoltat în București, într-o zonă în plină creștere, oferind standarde înalte de calitate și siguranță. Bucureștii Noi este o zonă ofertantă, mai ales datorită accesului la magistrala de metrou M4, a spațiilor comerciale din zonă și a proximității față de Piața Victoriei și de clădirile de birouri de pe bulevardele Pipera și Barbu Văcărescu. Proiectul dispune de toate resursele pentru finalizare, astfel că practicăm o taxă de rezervare accesibilă, care permite celor care caută o locuință în București să beneficieze de un preț special și să asiste pe perioada lucrărilor. Suntem încrezători că Marmura Residence va deveni un proiect important în zonă și o alternativă comunitară vibrantă.”

Maggie Kitshoff, Residential Projects Director Prime Capital

 

Marmura Residence 2019 mai putine ansambluri rezidentiale pentru clasa medie

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe