Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 Noiembrie 2016

4 măsuri de precauție pentru restituirea garanției

scris de Adriana Lefter in categoria Chiriaşi, Ştiri imobiliare, Sfaturi
Ultima actualizare: 07 Noiembrie 2016

În mod normal, la plecare ar trebui să-ți primești banii înapoi, integral sau măcar parțial.

O practică uzuală, cel puțin în marile orașe, este ca, atunci când te muți în chirie, să fie nevoie să plătești o „garanție”. Egală cu valoarea chiriei pe una, două sau chiar trei luni de zile, aceasta reprezintă o măsură de siguranță pentru proprietar și are rolul de a acoperi eventualele daune provocate de chiriaș. În mod normal, garanția ar trebui restituită chiriașului la plecare – integral sau măcar parțial, dacă pe parcursul șederii sale au existat cheltuieli ce au fost acoperite din această sumă. Din păcate însă, nu întotdeauna se întâmplă așa.

Pentru a preveni asemenea situații neplăcute, Imobiliare.ro îți prezintă câteva măsuri de precauție:

chirie casa

1. Alege un proprietar de încredere:
Este adevărat că aparențele pot înșela, însă fă tot posibilul să ajungi la un acord cu cineva care să-ți inspire încredere. O persoană cunoscută sau recomandată de un prieten ar avea, desigur, un avantaj în plus. În orice caz, acordă-ți un timp pentru a discuta cu proprietarul, pentru a putea începe măcar să vă cunoașteți (este firesc ca, la rândul său, și acesta să-și dorească un chiriaș de încredere).

2. Semnează un contract:
Din punct de vedere legal, singura dovadă că ai plătit garanția în cauză este stipularea acestui fapt în scris, de preferat într-un contract de închiriere care să fie înregistrat ulterior la Administrația Financiară. (Poți încheia, pentru aceasta, și un proces-verbal între tine și proprietar, dar cea dintâi variantă este de preferat.) Un act semnat de către cele două părți reprezintă singurul argument solid pe care-l ai la dispoziție în cazul unui conflict cu privire la restituirea banilor care ți se cuvin.

3. Menține o relație bună cu proprietarul:
Într-o relație amiabilă sunt șanse mai mici să apară neînțelegeri. De aceea, încearcă, pe cât posibil, să te menții în raporturi bune cu proprietarul. Din acest punct de vedere, este nevoie să dai dovadă de respect față de acesta, dar și să-ți plătești la timp cheltuielile (atât chirie, cât și întreținere, electricitate, cablu, internet etc.). Grija față de casă și de bunurile încredințate odată cu aceasta este de asemenea importantă, pentru a evita eventualele daune ce ar trebui acoperite din garanție.

4. Plătește-ți facturile:
Pentru a nu da proprietarului niciun motiv pentru a-ți reține garanția (sau o parte din aceasta) la plecare, asigură-te că ești la zi cu toate cheltuielile casei. Pentru aceasta, este nevoie să păstrezi facturile și, mai ales, chitanțele, pentru a putea face dovada plăților efectuate.

Părerile cititorilor
3 păreri
  • deea

    Eu din garantie mi-am platit chiria pe ultima luna. Nu mi se pare ok sa stau sa strang chitante si facturi sa demonstrez ca am platit. Daca proprietarul vrea dovada platii, poate sa ia banii de la mine si sa mearga sa plateasca singur, fiindca cel putin eu platesc online, nu am chitante. Sau sa sune la furnizor si sa verifice daca au fost facute platile. Contract proprietarii nu inregistreaza la finante, ca e scump, si multi proprietari sunt neseriosi, desi chiriasul s-a purtat exemplar si poate chiar a facut lucruri ce nu intrau in atributiile lui.

  • Iancu

    Marea problema este din partea chiriasilor, care atunci cand pleaca o fac in tacere lasand o groaza de nereguli(lucruri stricate, facturi neachitate, mai mult pleaca cu lucruri din casa, lasand cheia sub o piatra la scara blocului!

  • Joanna Cristina

    Articolul de mai sus nu reflecta realitatea. Din păcate intervin situații neplacutedin ambele părți. Ori chiriașul nu anunța plecarea conform contractului ori proprietarul găsește chichițe si nu returnează garanția. In marea majoritate a cazurilor in Anglia nu se returnează garanția,ori au lăsat un obiect care iti este taxat ori ai pătat sau zgâriat peretele. In România e si mai rau dar de obicei pentru proprietar,poti ramine cu stricăciuni care nu acoperă luni de chirie. Deci garanția de o luna nu mi se pare ceva exorbitant, chiriașul o folosește pentru ultima luna iar proprietarul care este in dezavantaj va pierde mai mult ca nu a fost anunțat ca se pleacă in ultima luna. Rare cazurile cind se respecta contractul dar in România chiriașul este in avantaj.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ce verifici la vizionare? Recomandările expertului când vrei să închiriezi o locuință

Ai căutat o locuință online, ai găsit câteva opțiuni care par să ofere toate lucrurile pe care ți le dorești și acum te pregătești de vizionare. Am discutat cu...

citește mai departe
Cum cerni anunțurile de închiriere pentru a-ți găsi locuința perfectă? Sfatul expertului în imobiliare

Ai pornit în goana după chirie și acum ai ajuns în etapa în care cauți printre numeroasele anunțuri publicate online cu proprietăți de închiriat în speranța că vei găsi...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în București

Ai intrat deja în goana după chirie sau îți aduni acum forțele să intri în cursa care te va aduce față în față cu locuința perfectă pentru tine? Secretul...

citește mai departe
Cât costă o chirie în marile orașe din țară în august 2023?

Proprietarii din marile orașe ale țării aflați în căutare de chiriași și-au mărit așteptările legate de prețurile pe care le pot obține pentru locuințele lor comparativ cu perioada similară...

citește mai departe