Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 nov. 2013

5 motive pentru care merită să stai în chirie

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Chiriaşi

În unele țări occidentale, ponderea celor care stau în chirie este semnificativ mai mare decât în România.

Se știe că românii preferă să fie proprietari – și nu puțini sunt dispuși să facă multe sacrificii pentru a se așeza „la casa lor”. Totuși, în țări occidentale, precum Germania sau Statele Unite ale Americii, a sta în chirie reprezintă un mod absolut normal de viață – și nu doar pentru studenți sau tineri. Și asta datorită unor avantaje indiscutabile:

http://www.dreamstime.com/stock-photos-woman-using-laptop-image166602231. Ești mai flexibil:
Atunci când cumperi o casă, devii, fără să vrei, (mai mult sau mai puțin) legat de ea – iar, în România, puțini sunt cei care ajung la o a doua achiziție. La polul opus, unul dintre avantajele închirierii este că te poți muta oricând – atunci când circumstanțele o dictează sau, pur și simplu, atunci când ai chef de ceva nou. Spre exemplu, dacă ai un nou job, în partea opusă a orașului (sau chiar în altă parte a țării), te poți adapta cu ușurință la noua situație prin schimbarea locuinței. Sau dacă îți place o anumită zonă, poți căuta foarte bine o casă în împrejurimi. Această flexibilitate prezintă un avantaj și din perspectiva eventualelor schimbări în situația ta financiară: în cazul în care treci la un job mai prost plătit, nimeni nu te oprește să cauți o locuință mai ieftină – sau invers.

2. Poți împărți chiria cu cineva:
În actualul context financiar, valoarea chiriei și cea a ratei la bancă pentru un apartament similar se situează la un nivel apropiat. Un avantaj indiscutabil al statului în chirie este însă că poți împărți costurile cu cineva, iar în acest fel cheltuielile tale sunt mai mici. Desigur, și în situația în care ai locuința ta poți opta pentru închirierea unei camere unui prieten, folosind banii pentru achitarea unei părți din rata la bancă; astfel de situații sunt însă mai rar întâlnite (având în vedere faptul că majoritatea noilor proprietari sunt tineri care au sau vor să-ți întemeieze o familie).

3. Scapi de „stresul proprietarului” – plata ratei la bancă:
În prezent, cei mai mulți cumpărători de locuințe apelează la un credit ipotecar – fie el Prima Casă sau un produs standard. Odată cu semnarea actelor pentru o finanțare bancară, vine însă și grija plății lunare la bancă. Chiar dacă suma poate fi perfect comparabilă cu o chirie, presiunea psihică este mai mare, consecințele neplății fiind mai dure – penalități pentru întârziere, în cel mai bun caz, și executare silită, în cel mai rău.

4. Nu trebuie să te ocupi de lucrările (majore) de reparații:
Deși atunci când stai în chirie ai responsabilitatea păstrării locuinței într-o stare bună, lucrările majore de reparație cad în sarcina proprietarului. Cu alte cuvinte, dacă vecinul de sus te inundă, dacă se sparge o țeavă sau dacă sunt necesare reparații în bloc, nu tu va trebui să plătești daunele. Pentru proprietar însă, odată cu beneficiul de a avea o casă, vine și grija întreținerii ei.

5. Nu plătești taxe pe proprietate:
O altă „grijă” a unui proprietar este plata taxelor anuale pe proprietate. Comparativ cu alte țări, acestea sunt mici în România, însă, în actuala situație economică, tendința de majorare a impozitelor către stat este evidentă. Ca și chiriaș însă, nu ai de ce să te îngrijorezi cu privire la taxe.

Părerile cititorilor
4 păreri
 • Hircus

  Nu spune nimeni ca nu este bine sa fi proprietar insa povara psihica este mult mai mare stiind ca luna de luna esti obligat sa platesti rata. Daca ramai fara job, te muti unde poti, stai la comun cu altii pe o chirie mai mica sau te duci la parinti,rude. Sa nu uitam ca in Romania nu exista LEGEA FALIMENTULUI PERSONAL si vad ca nimeni nu comenteaza si nu este deranjat de asta. Daca mai adaug si ca dobanzile pentru Prima Casa sunt exagerate fata de alte tari,,,,dar deja cred ca am detaliat prea mult.

 • Laur

  cred ca ai baut aghiasma dimineata si era de o puritate 10% ca restul ti-a scapat sticla de vodka in ea. Si daca o sa ai copiii nu cumva trebuie voit nevoit sa te legi de locul ala sau tu crezi ca te poti reloca cand vrei tu? Esti dispusa sa dai poate 50% din salariu pe chirie ? Poate dar ce te faci cand iesi la pensie si scade subit venitul ? AAA am uitat suntem nemuritori si putem muncii cinci vieti:). Nici cu bancile nu sunt deacord dar parca o optiune mai viabila decat toata viata chirias inclusiv la pensie.In Germania e asa pentru ca proprietatile sunt scumpe si nu ma refer la proprietatea in sine ci la intretinerea ei.(Steuer und housegeld ) asta ca sa sti am stat si prin DE deci nu-mi zice ce e acolo:))) stiu eu mai bine. Impozit pe o masina de clasa mica plateam doar 87E/an in tara platesti 8-9 E la aceasi masina deci de 10X mai mult.O sa zici ca e rentabil atata timp cat castigi de 10X mai mult dar intrebare: esti dispus sa muncesti de 10X mai mult si sa platesti de 10X mai mult????????

 • Cristian

  6 Nu comparatzi salarilee din Germania sau alte tzari Occidentale cu salarile din Romania

 • lavinia

  Sa inteleg ca e rau sa fii proprietarul unui imobil? Oare cate motive am gasi ca e mai bine sa fii proprietar si nu chirias?

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Discount de 12% în magazinele Mobexpert pentru utilizatorii Imobiliare.ro

Aflată deja în derulare, campania promoțională este programată să se desfășoare până la sfârșitul lunii aprilie. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de locuințe, dar și al chiriașilor, Imobiliare.ro...

citește mai departe
Sfaturi practice, când îți cauți chirie. Cheltuieli pe care nu trebuie să le treci cu vederea

Îți cauți pentru prima oară o chirie? Încearcă să nu subestimezi efortul financiar pe care trebuie să îl faci la început și nu uita să iei în calcul, măcar...

citește mai departe
Investește echilibrat și ține cheltuielile sub control. Recomandări de la CEO-ul unei companii de consultanță imobiliară din București

Nu sta cu toți banii cash pentru că în fiecare zi ei se pot devaloriza, mai bine investește echilibrat și ține costurile sub control. Acestea sunt doar câteva dintre...

citește mai departe
Cum găsești repede un chiriaș? Recomandările specialistului

Detaliile contează, atunci când îți pregătești locuința pentru închiriere, nu doar curățenia. Iar o locuință decorată cu gust poate câștiga detașat într-o competiție cu una care dispune de o amplasare...

citește mai departe
3 factori care te-ar ajuta să-ți renegociezi chiria iarna aceasta

Poți rediscuta termenii acordului încheiat dacă aceștia nu mai corespund realității. Locuiești în chirie de ceva timp și ți se pare că, dintr-un motiv sau altul, suma plătită în...

citește mai departe