Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
31 aug. 2017

9 lucruri ce pot crește (sau scădea) prețul unei case – de la 3% la 300%!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Sfaturi, Proprietari, Ştirea zilei

Dincolo de caracteristicile strict fizice ale unei proprietăți, există o serie de variabile ce pot influența semnificativ prețul acesteia.

Ai o locuință de vânzare sau vrei, dimpotrivă, să cumperi una? Indiferent de ce parte te afli într-o tranzacție, cu siguranță că vrei să obții un preț cât mai bun – deși percepția asupra acestei noțiuni este, desigur, diferită de la vânzător la cumpărător. Știi însă care sunt factorii care influențează prețul unei case – dincolo, desigur, de suprafață, compartimentare și starea proprietății?

9 lucruri ce pot creste sau scadea pretul unei case

Maria Ședer Neda inventariază aceste variabile în cartea „Cum să-ți cumperi o casă!”, ajunsă în 2017 la ediția a treia și disponibilă în librării:

1. Zona unde se află o locuință este cea care influențează cel mai mult prețul acesteia, cu o pondere de la 10% până la 300%. Astfel, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartament situat într-o zonă ultracentrală sau de lux poate fi până la de trei ori mai mare decât cel al unei locuințe similare, situată însă într-un cartier obișnuit. „Străinii zic «location, location, location», lucru care începe să se înrădăcineze ca principiu și în piața imobiliară din România, diferențele de preț pe zone fiind din ce în ce mai mari. (…) «Location» înseamnă zonă, dar și vecinătăți – printre care apropierea de parc este cea mai importantă, nivel al infrastructurii, facilități urbane, facilități sociale, metode de petrecere a timpului liber în apropiere.”, spune Maria Ședer Neda.

2. O construcție cu stil, realizată de un arhitect cunoscut, ajunge să fie cu 10-25% mai scumpă decât una obișnuită. Totodată, apartamentele din imobilele tip vilă pot fi cu 5-10% mai scumpe decât din locuințele din blocurile obișnuite.

3. Disponibilitatea locurilor de parcare sau garajelor poate avea, de asemenea, un cuvânt important de spus în stabilirea prețului unei case. În cazul unui apartament de bloc, costul unui garaj diferă în funcție de materialele din care este făcut și poate ajunge la o pondere importantă din valoarea locuinței. Un loc de parcare în fața blocului justifică însă un plus de până la 5% la prețul apartamentului, în comparație cu o proprietate similară, dar fără loc de parcare. În cazul blocurilor noi, un loc de parcare poate echivala cu o creștere de până la 20% a prețului.

4. Deși poate fi trecută cu vederea, lumina naturală este un factor ce are un cuvânt important de spus asupra calității vieții într-un anumit loc. Prin urmare, acesta echivalează cu un plus de 5% pentru fiecare latură a casei luminată natural: astfel, dacă locuința este scăldată în lumină doar pe o latură (ceea ce reprezintă un minimum), aceasta va fi cu 5% mai ieftină decât una luminată pe două laturi; atunci când sunt trei laturi luminate, se mai poate adăuga un 5%, iar când o casă are lumină naturală pe toate fațadele, aceasta va avea un plus de 15% la preț.

„Zona este cel mai important factor în alegerea locuinței și se reflectă cel mai mult în preț. În funcție de zonă sunt de vânzare apartamente cu prețul mediu pe metru pătrat de trei ori mai mare în zona Kiseleff, decât în zona Berceni, din București. Există însă o serie de elemente care pot fi trecute ușor cu vederea de către cumpărătorii de locuințe, dar care au o mare importanță în stabilirea prețului și mai apoi în gradul de confort al locuinței, precum sunt designul, locul de parcare, lumina naturală, terasele etc. O locuință luminoasă, liniștită, cu balcoane unde poți respira aer curat este plăcută, confortabilă, dar este și mai valoroasă, se vinde mai repede și mai scump atunci când vom dori să ne mutăm în alt loc.”

Maria Ședer Neda, autoarea cărții „Cum să-ți cumperi o casă!”

5. Etajul este un alt element important pentru cumpărători, fapt pentru care influențează și prețul locuinței. Un apartament situat la parter, într-un bloc cu lift, va fi cu 10-15% mai ieftin decât unul situat la etajele imediat superioare, în vreme ce o locuință amplasată la ultimul etaj va fi cu 15-20% mai ieftină decât una de la etajele intermediare (din cauza izolației de pe bloc, ce trebuie refăcută periodic, de multe ori doar pe socoteala locatarilor de ultimul etaj; în plus, la ultimul etaj, vara este mai cald și iarna mai frig). Excepție de la această „regulă” fac doar apartamentele de tip penthouse, de lux, pentru că acestea atrag investiții pe măsură nu doar în ceea ce privește izolația, ci și pentru sisteme de ventilație și aer condiționat, terase înverzite, piscine etc.

6. Liniștea, favorizată de traficul redus al împrejurimilor, este un alt factor important. Astfel, dacă apartamentul dă direct spre stradă, într-o zonă intens circulată, zgomotoasă, cu tramvaie și magazine la parter, prețul poate fi cu 10% mai mic.

7. Existența și numărul balcoanelor pot ridica prețul unui apartament sau al unei case cu 5-10%. Prezența balcoanelor reprezintă un avantaj atât din punct de vedere estetic, pentru că locuința arată mult mai bine (iar o vedere deosebită e relaxantă), dar și din punct de vedere funcțional, pentru că locatarii au la dispoziție un spațiu suplimentar.

8. O locuință dotată cu un sistem propriu de încălzire (centrală termică sau sobă cu gaze) va costa cu 5% mai mult decât una legată la rețeaua centralizată de termoficare sau o casă cu sobă cu lemne sau cărbuni.

9. Înălțimea blocului are, și ea, un efect asupra prețului. Astfel, dacă un bloc are peste cinci etaje, apartamentele acestuia trebuie să fie cu 3% mai ieftine decât cele amplasate într-un bloc cu patru etaje (și lift) din aceeași zonă.

Ghidul „Cum să-ți cumperi o casă!”, ediția a 3-a, 2017, se găsește în librăriile din rețelele Diverta și Cărturești, precum și online, pe site-urile www.emag.ro, www.elefant.ro, www.cărturești.ro, www.librărie.net.

Părerile cititorilor
1 părere
  • alexandru

    Voi cumpara cartea, f. interesant.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Primul credit Noua Casă de la Banca Transilvania: beneficiarul a achiziționat un apartament cu trei camere, în București

După o serie de modificări și tergiversări, programul Noua Casă – înlocuitorul fostului Prima Casă – a început, pe final de an, să funcționeze propriu-zis. Oficialii Băncii Transilvania au...

citește mai departe
Câți bucureșteni beneficiază (în mod direct) de noua linie de metrou din Drumul Taberei

În această categorie sunt cuprinși nu doar persoanele care locuiesc efectiv în zonă, ci și cei care lucrează aici – chiar dacă în momentul de față nu trebuie să...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în luna septembrie: în București s-au stabilizat, în Cluj-Napoca, Brașov și Constanța s-au majorat

În spatele nivelului relativ constant din Capitală se ascunde o evoluție discrepantă pe cele două segmente de piață analizate – vechi versus nou. După un avans de 0,5% în...

citește mai departe
A început construcția ansamblului rezidențial Nusco City, din Pipera. Va avea peste 600 de apartamente, plus o zonă verde pe a cincea parte din teren

Complexul urmează a fi dezvoltat în două etape, egale ca număr de unități și ca valoare a investiției, fiecare având propriul parc. Italienii de la NUSCO IMOBILIARA au anunțat...

citește mai departe
Unde găsești chirii ieftine în marile orașe? Planifică-ți bugetul corect

Aproape 14.000 de apartamente erau disponibile pentru închiriere la începutul acestei luni în patru dintre cele mai mari orașe și centre universitare din țară – București, Cluj-Napoca, Iași și...

citește mai departe