Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
9 Aprilie 2013

9 sfaturi practice pentru amenajarea unui dormitor mic

scris de Adriana Lefter in categoria Home & Deco, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 27 Aprilie 2018

În amenajarea unui dormitor de dimensiuni reduse, unul dintre cele mai importante sfaturi este evitarea aglomerării spațiului cu piese de mobilier.

Dacă te numeri printre persoanele care nu au la dispoziţie un dormitor foarte mare, nu trebuie să-ţi faci griji. Cu puţină atenţie, chiar şi o cameră de doar zece metri pătraţi se poate transforma într-un spaţiu plăcut, confortabil şi odihnitor. Pe Freshome.com sunt prezentate câteva astfel de sugestii de amenajare, din care pot fi extrase câteva principii utile la decorarea propriului dormitor:

1. Atenţie la culorile dominante!

La amenajarea unei încăperi de dimensiuni reduse, culorile dominante folosite vor influenţa în mod decisiv percepţia asupra acesteia. Optează pentru nuanţe deschise sau neutre, ce nu delimitează în mod rigid interiorul de exterior. Evită disonanţele dintre culorile folosite pentru zugrăvirea pereţilor, a tavanului şi cea a podelei, pentru a crea o continuitate lină, firească.

2. Adaugă vitalitate!

Odată selectate culorile predominante pentru amenajarea dormitorului tău, nu te teme să integrezi în decor şi culori puternice, vii, care vor dinamiza şi vor umple de viaţă această cameră. Poţi folosi cu încredere elemente textile sau decoraţiuni în culori îndrăzneţe – roşu, verde, galben, albastru etc. -, însă ai grijă la cantitate!

3. Less is more!

Într-o cameră mică – mai mult decât oriunde – se aplică principiul minimalist „less is more” (mai puţin înseamnă mai mult, n.red.). Evită aşadar aglomerarea cu piese de mobilier care nu sunt cu adevărat necesare. Aplicând acest principiu, îţi poţi amenaja un dormitor confortabil chiar într-un spaţiu neconvenţional (obţinut de exemplu prin separarea cu ajutorul unui zid de o altă zonă a casei). Până la urmă, singurul lucru de care ai strict nevoie într-un dormitor este patul, astfel încât o amenajare de succes poate cuprinde exclusiv doar acest element.

4. Fii atent la dimensiuni!

Într-un spaţiu limitat, mobila ar trebui să aibă exact dimensiunile potrivite. Alege un pat de o persoană, atunci când este cazul, sau unul matrimonial mai mic. Totodată, funcţionalitatea pieselor de mobilier folosite ar trebui să vină mai degrabă din designul inteligent al acestora decât din mărimea lor.

5. Foloseşte la maximum spaţiul pe care îl ai!

Chiar dacă la prima vedere în dormitorul tău nu încap prea multe lucruri, la o analiză mai atentă s-ar putea să ai surprize şi să descoperi că anumite zone sunt prost puse în valoare. Poţi folosi, de exemplu, peretele din capătul patului pentru instalarea unor dulapuri suspendate, pe care să le foloseşti pentru haine sau alte obiecte personale. O soluţie similară poate fi folosită şi pentru peretele din dreptul biroului, dacă ai aşa ceva în dormitor.

6. Inovează!

Nu te teme să „înveseleşti” pereţii plin aplicarea unor desene sau modele îndrăzneţe. Acestea dau energie şi deschidere unei încăperi. Anul acesta sunt în vogă modelele florale, în special aplicate pe un fundal alb, dar poţi apela şi la desene în perspectivă, pentru un look mai modern.


7. Foloseşte oglinzi!

Dincolo de rolul lor pur funcţional, ca elemente de decor ale unei locuinţe, oglinzile sunt recunoscute pentru faptul că „lărgesc” spaţiul din punct de vedere optic. Aşa că nu te teme să le aduci în dormitor, unde pot chiar dubla (chiar dacă doar aparent) suprafaţa camerei.

8. Pune în valoare ferestrele!

Într-o încăpere de dimensiuni reduse, ferestrele au o dublă funcţionalitate: stabilesc legătura cu exteriorul şi sunt singura sursă de lumină naturală; aceste două aspecte atenuează delimitările fizice ale camerei în sine. Luând în considerare aceste două aspecte, este foarte important să nu „blochezi” ferestrele în vreun fel, cum ar fi prin folosirea unor perdele sau draperii groase sau închise la culoare. În schimb, optează pentru materiale uşoare, vaporoase – sau lasă pur şi simplu ferestrele descoperite.

9. Surse suplimentare de lumină

Chiar dacă dormitorul tău este amplasat într-o cameră ce beneficiază din plin de lumină naturală, e necesar ca aceasta să fie suplimentată cu suficiente surse de lumină artificială. Instalează spoturi, lămpi, veioze şi tot ce este necesar pentru a-ţi asigura un confort vizual optim nu doar dimineaţa sau în timpul zilei, ci şi seara, înainte de culcare.

Sursă foto: Freshome.com
Citeşte şi: 6 idei de reamenajare pentru spaţii mici şi foarte mici

Părerile cititorilor
6 păreri
  • 5 sfaturi pentru amenajarea dormitorului ÎN STILUL TĂU!

    […] Citește și: 9 sfaturi practice pentru amenajarea unui dormitor mic […]

  • Ana

    Da, asa este, daca oglinda e mare…cand o stergi se consuma multa energie :))

  • Ioana

    Decorarea dormitorului cu oglinzi nu este gresit. Nici vorba de asa ceva. Sfaturile sunt bune, insa feng-shui-ul spune ca este benefica amplasarea de oglinzi la un nivel mai inalt decat te poti vedea, astfel energiile negative sa se refracte in ele. Eu am un apartament in complexul Cosmopolis si n-am intalnit pana acum stari ciudate, tocmai pentru ca am pus o oglinda fix deasupra dulapului.

  • mocan gabriela

    Fiti amabili,as dori si eu un sfat.Am in dormitor 2 geamuri separate printr.un zid de 40 cm.Cum as putea sa pun perdeau?una singura care sa acopere amandoua geamurile ?sau doua perdele separate pt fiecare geam?
    Si inca ceva,cum pot pune perdeau pe sina ,daca nu vreau sa fie din tavan?pe ce sa prind sina?Mentionez ca peretele e inalt de 2.70 m.si cred ca nu are rost sa o pun din tavan.De la geam la tavan mai sunt 80 cm.va multumesc mult.

  • adriana veronica mocanu

    daca eu nu ma pricep ma puteti ajuta multumesc se observa priceperea dumneavostra in arta deco frantuzeasca

  • Ellie

    Gresit!, oglinizile n-au ce cauta in dormitor, conform regulilor feng shui,cel putin asa stiu eu.
    Desi confera senzatia de spatiu generos, se pare ca oglinizile in dormitor ne “storc de energie vitala”, cel putin asa afirma expertii in feng shui.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Când „afară” devine mult mai important: sfaturi practice pentru amenajarea balcoanelor, teraselor și grădinilor

Stând mai mult acasă, din pricina măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, românii au început să acorde mai multă atenție spațiilor exterioare ale locuințelor. Retailerul local de materiale de...

citește mai departe
The new luxury era? Într-o zonă exclusivistă precum Kiseleff-Aviatorilor, o amenajare cu adevărat „de lux” poate ajunge la încă o dată prețul apartamentului

Un studio de design recunoscut pe plan internațional intră și pe piața din România, pe fondul alinierii standardelor în materie de lux ale persoanelor cu venituri mari din întreaga...

citește mai departe
Ambient modern și elegant, în care să te simți „acasă”!

Acest stil de design se potrivește atât locuințelor spațioase, cât și celor de dimensiuni mai mici. Visezi la o locuință elegantă, însă nu ai vrea să cazi în capcana...

citește mai departe
Design: duplex de 85 de metri pătrați, cu 3 dormitoare și două băi

Cu o compartimentare și o amenajare eficiente, casa ta poate fi mai încăpătoare decât crezi! Datorită noii generații de ansambluri rezidențiale, apartamentele structurate pe mai multe nivele, de tip...

citește mai departe
3 stiluri de amenajare pentru sufrageria ta!

Alături de bucătărie, această cameră este cea în care veți petrece cel mai mult timp împreună. Sufrageria – sau, în accepție modernă, livingul – reprezintă, în designul interior contemporan,...

citește mai departe