Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 mai 2011

A ieşit România cu adevărat din recesiune? Ce se întâmplă cu piaţa imobiliară

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Deşi evoluţia pozitivă a PIB în ultimele două trimestre dă motive de bucurie, există şi voci care îndeamnă la precauţie în interpretarea acesteia.

Potrivit datelor oficiale, economia României a ieşit din recesiune. Teoretic, cel puţin. După cum arată un raport publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS), Produsul intern brut (PIB) al ţării s-a majorat pentru al doilea trimestru consecutiv – ceea ce ar echivala cu intrarea economiei pe un trend ascendent. Astfel, în primul trimestru din 2011 valoarea PIB a fost cu 0,6% mai mare decât cea înregistrată în trimestrul al patrulea din 2010 (date ajustate sezonier). Pe de altă parte, avansul consemnat în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de trimestrul precedent a fost de 0,1%.

Creşterea economică poate fi rezultatul şi unor factori externi
În ce măsură pot respira românii uşuraţi la gândul că perioada de criză s-a încheiat? Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie, îndeamnă la precauţie în interpretarea acestor date. În primul rând, apreciază acesta, creşterea de doar 0,1% a PIB din trimestrul al patrulea din 2010 a fost una „dubioasă”. Apoi, criteriul creşterii acestui indicator în două trimestre consecutive nu este suficient pentru a decreta ieşirea din recesiune. Spre exemplu, alte ţări iau în considerare majorarea anuală a PIB sau raportează acest indicator la perioada similară a anului precedent. De asemenea, mai sunt luaţi în considerare şi alţi indicatori macroeconomici, cum ar fi nivelul consumului sau al şomajului.

Un alt aspect demn de luat în seamă ţine de natura elementelor care au stopat scăderea PIB în ultimele două trimestre. Potrivit lui Zilişteanu, o evoluţie clar pozitivă au avut-o producţia industrială şi exporturile, însă ambii indicatori au putut fi influenţaţi de factori externi, ca urmare a revenirii economice a altor ţări din regiune. „Nu au fost nişte factori interni, nişte măsuri proactive ale Guvernului care să asigure creşterea economică. Aceste date vor trebui validate de evoluţia ulterioară a PIB”, subliniază Zilişteanu. În opinia acestuia, în economia românească mai sunt multe probleme de rezolvat, încrederea românilor în aceasta situându-se încă la un nivel foarte scăzut.

Pe drumul spre ieşire, dar nu încă la capăt
O viziune precaută asupra situaţiei economice a ţării o are şi Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei de consultanţă imobiliară More Real Estate Services. Acesta este de părere că, în momentul de faţă, creşterea PIB este încă fragilă. „România se află pe drumul de ieşire din recesiune, însă nu a depăşit încă această perioadă”, spune el. În opinia lui Papageorgiadis, anul acesta PIB va avea o evoluţie pozitivă, iar dacă la nivel mondial nu vor exista factori care să tragă din nou economia în jos, şi ţara noastră va depăşi anul acesta perioada de criză.

Care sunt, în acest context, previziunile pentru piaţa imobiliară autohtonă? Ilias Papageorgiadis crede că 2011 va fi un an mai bun pentru real estate decât cel precedent, lucrurile vor sta încă şi mai bine în 2012, însă un an cu adevărat bun va fi 2013. Semnale concrete de creştere vor fi resimţite în real estate în luna septembrie a acestui an, după care lucrurile vor continua să se îmbunătăţească dacă totul va merge bine şi pe plan global.

Creşterea volumului de tranzacţii, proba de foc pentru real estate
În opinia lui Zilişteanu, piaţa imobiliară va ieşi din recesiune cu şase luni-un an după reluarea unui trend economic ascendent susţinut. Acesta spune că declinul economic a început cu circa şase luni după declanşarea crizei din piaţa imobiliară (octombrie-noiembrie 2008, faţă de aprilie 2008), iar la revenire evoluţia va fi inversă.

Ce va marca, la modul concret, revigorarea real estate-ului autohton? Există doi parametri fundamentali care trebuie luaţi în considerare: nivelul preţurilor şi volumul de tranzacţii. De la începutul acestui an, se simte o stabilizare în ceea ce priveşte preţurile, precum şi o creştere a interesului potenţialilor cumpărători. „Se simte o uşoară revenire a încrederii, ceea ce este un semn bun, dar nu garantează o ieşire rapidă din recesiune”, spune Zilişteanu. De revigorarea reală a pieţei se va putea vorbi în momentul în care şi numărul tranzacţiilor va creşte semnificativ.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Vizantin

    Recesiunea este mai putin grava decat criza economica.Cum poti sa simti ca ai iesit dintr-o situatie mai putin grava cand esti de fapt in alta foarte grava?Falimentul a lasat pe drumuri mii de roamni,saracia s-a extins .Cand apare cate-un imbuibat care spune sa marim saptamana de lucru si sa ne mai luam cate un job,imi vine sa-i dau in cap.De unde job-uri mai imbuibatilor ? Ati furat si furati pe fata,va faceti legile care sa se potriveasca intereselor voastre,dar nu va ganditi ca atunci”cand nu vom mai putea rabda,cand foamea ne va rascula/Cristosi sa fiti.nu veti scapa nici in mormant?”Vi se pare gluma? Pana la proba contrarie,radeti !

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Zvonurile de criză și impactul lor asupra pieței din București. Ce se va întâmpla cu prețurile în 2020?

Zvonurile care anticipau apariția iminentă a unei crize în 2019 și scăderea prețurilor și cu 25% au avut un impact semnificativ asupra pieței din București, în special în prima...

citește mai departe
Secretul lui Polichinelle :cind ceva e prea mare sa il conduci il spargi in parti mai mici-manevrabile !

Secretul lui Polichinelle…….Traversam una din cele mai framintate perioade ale istoriei. Regulamentul Organic,revolutia pasoptista,razboiul de independenta, primul razboi mondial ,criza din ’29-’33,dictatul de la Viena, al doilea razboi mondial,colectivizarea,dictatura...

citește mai departe
Teoretic, economia României a ieşit din recesiune. În imobiliare, preţurile se stabilizează, volumul de tranzacţii creşte. De ce mai este nevoie?

În ciuda unor semnale pozitive clare, jucătorii din piaţă avertizează că până la ieşirea concretă din criză a real estate-ului autohton mai sunt paşi importanţi de parcurs. La mijlocul...

citește mai departe
Century 21: Dacă totul merge bine, în toamnă vom putea anunţa ieşirea din recesiune

Într-un scenariu optimist, anul acesta ar putea marca ultima etapă a declinului pieţei locale, urmând ca 2012 să aducă o fază de consolidare. La întrebarea dacă piaţa imobiliară locală...

citește mai departe
Balonul imobiliar irlandez in toata splendoarea sa

Irlanda este problema numarul unu a europenilor in acest moment, FMI, UE si BCE pregatind un fond in valoare de cel putin cateva zeci de miliarde de euro in...

citește mai departe