Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
25 Mai 2010

A început numărătoarea inversă pentru certificatul energetic

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 25 Mai 2010

Costul obţinerii acestui document se ridică la 200-300 de euro pentru un apartament cu două camere

Mai bine de şapte luni – sau, mai exact, până la data de 1 ianuarie 2011. Atât timp mai au la dispoziţie proprietarii pentru a-şi vinde sau închiria apartamentele fără a fi nevoiţi să prezinte certificatul energetic. În teorie. Asta pentru că pe masa Guvernului se află în continuare o ordonanţă de urgenţă ce presupune obligativitatea acestui document de la 15 iunie 2010. Aprobarea actului normativ a fost amânată o dată în cursul acestei luni. Discuţiile au rămas însă deschise.

În ciuda faptului că până acum nu a fost luată o decizie concretă în acest sens, reprezentanţii Guvernului par hotărâţi să urgenteze intrarea în vigoare a obligativităţii certificatului energetic. Astfel, Ioan Andreica, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), a declarat anterior că acest lucru se va întâmpla în luna iunie a acestui an. Până la momentul respectiv, reprezentanţii Guvernului au ca scop punerea la punct a detaliilor cuprinse în actul normativ, clarificarea procedurii de obţinere a certificatului, dar şi majorarea numărului de auditori energetici. Acesta din urmă este un pas esenţial în evitarea declanşării unui nou blocaj în piaţa imobiliară din cauza numărului prea mare de cereri. Până la sfârşitul lunii aprilie, fuseseră acreditaţi 767 de auditori energetici, potrivit datelor MDRT. „În două-trei luni, vom depăşi mia de auditori autorizaţi”, declara în aceeaşi perioadă Ioan Andreica.

„Note” diferite pentru apartamente din acelaşi bloc
În vreme ce luarea unei decizii de către Guvern trenează pe ultima sută de metri, lucrurile în piaţă arată încă destul de confuz. Potrivit lui Cristian Popescu-Ialomiţa, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) şi, în acelaşi timp, unul dintre auditorii autorizaţi pe Bucureşti, spune că în momentul de faţă se poate face o certificare energetică pe un apartament dintr-un bloc, dat fiind că există un normativ în acest sens. Acesta precizează însă că normele de calcul pentru o singură locuinţă dintr-o clădire există de foarte puţin timp, iar până acum nu s-au făcut astfel de certificări separate, ci pe doar pe construcţii luate per ansamblu. Necesitatea obţinerii unei note energetice pentru fiecare unitate locativă în parte impune anumite diferenţieri. „Faptul că o clădire are un certificat energetic nu înseamnă că un apartament oarecare din cadrul acesteia va avea aceeaşi performanţă. Clădirea în ansamblu poate să aibă o notă mai bună sau mai proastă decât apartamentul”, subliniază Popescu-Ialomiţa. De asemenea, precizează acesta, mai multe locuinţe din acelaşi bloc pot avea note diferite, în funcţie de amplasament, orientare, calitatea întreţinerii etc..

Costuri de 0,5- 2 euro pe metru pătrat
Indiferent de nota ce ar putea fi atribuită fiecărui apartament însă, necesitatea obţinerii unui certificat energetic rămâne. Ce trebuie să facă un proprietar pentru aceasta? În primul rând, să se adreseze unui auditor autorizat. Costul mediu al unei asemenea lucrări poate varia între 0,5 şi 2 euro pe metru pătrat, în funcţie de complexitatea lucrării şi de accesibilitatea informaţiilor necesare. În medie, obţinerea certificatului energetic pentru un apartament cu două camere ar ajunge la un preţ total de 200-300 de euro. Derularea lucrării nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile.

Potrivit lui Popescu-Ialomiţa, certificatul energetic presupune doar acordarea unei note de performanţă energetică, nu şi obligaţia proprietarului de a îmbunătăţi în vreun fel această situaţie. Pentru cei care doresc acest lucru, o etapă superioară este auditul energetic, ce include o serie de recomandări specifice. De precizat este însă că, în mod uzual, astfel de audituri se realizează pe clădiri, recomandările fiind formulate de către specialişti la nivelul construcţiei per ansamblu.

Performanţa energetică, decisivă pentru clasa medie
În ce măsură va influenţa obligativitatea certificatului energetic piaţa imobiliară este o întrebare ce nu poate fi evitată în aşteptarea unei decizii din partea autorităţilor. De partea proprietarilor, în piaţă va exista confuzie, oamenii nu vor şti exact ce să facă şi probabil că vor crea o presiune prin numărul ridicat de cereri, fapt ce va afecta şi calitatea unor lucrări. Lucrurile nu stau foarte bine însă nici de cealaltă parte a „gardului”. „Problemele ţin de tehnica aplicării. Normele de calcul sunt greoaie, sunt puţini auditori. Sunt judeţe întregi care n-au niciun auditor”, subliniază Popescu- Ialomiţa. Acesta estimează însă că, în timp, se va ajunge la o normalizare a pieţei din acest punct de vedere. Certificatul energetic va deveni doar un act dintre multe altele ce trebuie obţinute pentru derularea unei tranzacţii.

Este foarte probabil însă ca importanţa acestui document să crească în timp. Asta pentru că, în prezent, cea mai mare parte a celor care încheie tranzacţii pe piaţa imobiliară sunt fie cei care dispun cu uşurinţă de resurse financiare, fie cei pentru care achiziţia sau vânzarea este o urgenţă. Pentru acest tip de cumpărători contează deocamdată mai mult localizarea şi structura funcţională a proprietăţii şi mai puţin performanţa sa energetică. „Pe măsură ce piaţa îşi va reveni, şi numărul de tranzacţii pentru segmentul populaţiei cu venituri medii va creşte, cererea va deveni mai selectivă, iar criteriul performanţei energetice va avea probabil o mai mare importanţă”, estimează reprezentantul ARAI.

Părerile cititorilor
9 păreri
  • edvart ovanisian

    vreau sa stiu de la citi mp ai apartaqmentului este obligatoriu acest certificat?din cite stiu eu ,din legea existenta ,parca de la 50 mp este obligatoriu acest certificat.stiti ceva,s-a modificat legea?

  • 1x2x3x4x5x6x7x8x9

    draga cris_take

    scuza.ma ca intervin DAR ….. si asta suna pentru toti idiotii ce sciu comment.uri si nu stiu despre ce vorbesc

    !!! TERMOIZOLAREA se POATE face si pe INTERIOR !!! asta in cazul care nu stiai o reabilitare higrotermica nu are nimic deaface cu renumitul polistiren atat de uzual si “indragit” de romani! polistirenul are un singur avantaj ESTE IEFTIN dar nu este DURABIL = dai acum putin dar peste 10 15 ani mai dai odata …..

    cu bine

  • cris_take

    in cazul in care acest certificat va deveni motiv de negociere a unei tranzactii imobiliare fie de inchiriere sau vanzare, care ar fi solutia in urmatorul caz: doi vecini cu proprietati lipite, calcanul unuia dintre ei construit pe limita de proprietate; pentru a imbunatati nota energetica a cladirii trebuie facuta izolatia termica a calcanului dar pentru aceasta operatie trebuie permis accesul la spatele casei de pe proprietatea vecina,dar proprietarul nu e de acord. Ce e de facut?

  • ioana

    Avem in frunte niste prostani de politicieni. Lumea nu mai are bani se anunta vremuri grele si ei asta discuta? De unde sa mai scoata omul bani si pt asta. Nu ma asteptam la atata prostie din partea Guvernului Parlamentului Presedentiei. Cred ca o lovitura de stat ne-ar salva.

  • alex

    Audit energetic = o idee buna
    Intrebarea este:
    ” Am cumparat si nemtii care sa-l faca ? ”
    In realitate va fi o simpla hartie fara valoare ca si miile de diplome de ” ingineri”, ” economisti”, “medici” , si atatea altele, date pe banda rulanta de profesori care n-ar fi nici ei in stare sa obtina o diploma de absolvire a unei scoli serioase din lumea civilizata nu mai vorbim de ocuparea unei catedre universitare in Europa de vest sau S.U.A.
    SA NE AUDITATI BINE ! in special daca ATI STUDIAT MESERII DE VIITOR SI FOARTE CAUTATE ( “chelneri” de exemplu).

  • un cetatean

    Baba nu se piaptana. Asta e ca si cu detectoarele obligatorii de gaz. Inca niste bani de luat de la noi si de pus in buzunarul unor oameni de afaceri “bine intentionati” cu firme de auditat apartamente…

  • Tinel

    Tara arde si baba (MDRT) se piaptana.

  • GERU PAUL

    Am rugamintea sa ma tineti la curent cu informatii privind certificarea energetica a locuintelor.
    Va multumesc!

  • Certif Energetic=alta taxa/bir ce va intra in niste buzunare inutil(pt. moment), totul va fi un “aranjament”=spaga data de Propr catre expert si…iata cum hartia arata ca vila/apt/casa este SUPER izolata, PERFECTA, etc.
    Despre Ag. Imob, cum am mai spus, in afara catorva(pana-n 7-8), pt. restul DISPRET TOTAL. Nu voi mai apela DELOC la agentii, sunt niste descalificati NEprofesionisti(iau anuntul de ici si-l pun dincolo, la oferte) atat.

    Cu stima,

    GZ

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe