A revenit încrederea în piața rezidențială: vezi semnele!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 16 Mai 2017, Ultima actualizare: 22 Mai 2017

Indiferent din ce parte privești, este evident că blocajul psihologic declanșat de criza economică a fost depășit.

O marcă importantă a perioadei de recesiune a fost teama. În peisajul rezidențial autohton, aceasta s-a manifestat pe două fronturi majore: teama oamenilor de a-și cumpăra o casă, pe de o parte, și teama dezvoltatorilor de a demara noi proiecte, pe de altă parte. Dinamica actuală a pieței atestă însă depășirea acestui blocaj psihologic.

a revenit increderea in piata rezidentiala

Unul dintre cele mai recente semnale în acest sens este dat de organizatorii tIMOn (Târgul Imobiliar Național). Potrivit acestora, ediția de primăvară a târgului (ce se va desfășura între 25 și 28 mai, pe Arena Națională din București) va reuni aproape 20.000 de oferte din stocurile dezvoltatorilor – acesta fiind cel mai mare număr de locuințe noi promovat vreodată în cadrul târgului (din 2008 încoace). „Acest lucru arată clar că suntem pe un val puternic de investiții în sectorul imobiliar, iar interesul dezvoltatorilor, în special al străinilor, de a construi în România, face ca stocul de locuințe noi să crească de la un an la altul, concurența fiind din ce în ce mai strânsă”, explică oficialii tIMOn.

Cresc pretențiile și bugetul clienților

Potrivit acestora, jucătorii de pe piața rezidențială locală tind să-și schimbe abordarea asupra proiectelor dezvoltate în funcție de cererea venită din piață. Astfel, tot mai mulți (potențiali) cumpărători sunt interesați acum de unități locative cu un amplasament mai bun, în cartiere din interiorul orașului, cu un acces facil la mijloacele de transport în comun (și nu numai). Un aspect important, ce vine în sprijinul acestei cerințe, este reprezentat de tendința de majorare a bugetului alocat pentru achiziție în ultimii trei ani.

„Gândirea investitorului în piața rezidențială din București s-a schimbat în același ritm cu cererea cumpărătorilor. După izbucnirea crizei, bugetul unei familii pentru cumpărarea unei locuințe a scăzut brusc, oamenilor le era teamă să se mai înhame la un credit mare pentru cumpărarea unei case. Așa că se limitau la locuințe care să coste în jur de 50-60.000 de euro, locuințe aflate în general la periferia orașului.”

Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn

Achizițiile din faza de construcție, din nou pe val

Din perspectiva cumpărătorilor, o dovadă importantă a revenirii încrederii în piață este dată de apetitul ridicat pentru achiziția de locuințe încă din faza de construcție (sau chiar înainte de începerea lucrărilor). Ansamblul rezidențial Belvedere Residences, demarat în toamna anului trecut, reprezintă un exemplu sugestiv: prima fază de dezvoltare a proiectului (două blocuri, cu un total de 238 de unități locative) a fost contractată până acum în proporție de 85%, în condițiile în care aceasta urmează a fi finalizată de-abia la începutul anului viitor. Amplasat în zona Aviației-Barbu Văcărescu, complexul este prevăzut să cuprindă peste 1.500 de unități locative, amplasate în 13 clădiri.

„Vom vinde cu siguranță în întregime prima fază din Belvedere Residences până la momentul livrării, datorită conceptului său unic și creșterii cererii pe segmentul middle market – Bucureștiul va trece printr-o schimbare demografică pe măsură ce tot mai multe persoane tinere, cu un stil de viață dinamic, doresc să locuiască într-un proiect rezidențial cu standarde locative ridicate, amplasat în apropierea centrelor de afaceri din oraș.”

Viorel Mohorea, project manager Belvedere Residences din partea Coldwell Banker România

„Prețurile sunt ținute sub control”

Și ansamblul Gran Via Park, dezvoltat de spaniolii de la Gran Via, se bucură de un interes crescut din partea clienților înainte de finalizarea lucrărilor de construcție. Până acum, 384 locuințe au fost contractate astfel în cadrul complexului prevăzut să cuprindă un total de 1.100 de apartamente. „Piața rezidențială a ajuns într-un moment foarte bun, în care prețurile sunt ținute sub control, iar calitatea proiectelor imobiliare este la un nivel superior. Gran Via Park este unul dintre cele mai mari proiecte din sectorul 6, iar ritmul alert al vânzărilor se datorează, în mod special, locației și raportului calitate-preț foarte bun”, subliniază Rafaela Nebrada, Managing Director în cadrul Imoteca, The Residential Experts – consultantul de marketing și brokerul exclusiv de vanzări al proiectului Gran Via Park.

Noile proiecte, responsabile cu regenerarea urbană

Și ansamblul New Residence, din Drumul Taberei, este rezervat în proporție de circa 30% înainte de livrare (programată pentru anul acesta). Dezvoltat de fondul de investiții British Romanian Investment Partnership (BRIP), acesta va cuprinde, la finalizare, 216 unități locative (cu una, două și trei camere), amplasate în clădiri cu regim redus de înălțime (P+2E+M), în conformitate cu stilul arhitectural britanic.

„Regenerarea urbană, precum și dezvoltarea și susținerea comunității reprezintă elemente-cheie pentru un complex rezidențial, aspecte pe care noi le-am avut în vedere încă de la început (…). Practic, suntem responsabili de crearea unui mediu nou, complet modern, unde viitorii locatari vor deveni o comunitate, aspecte care contribuie foarte mult la confortul și creșterea nivelului de trai.”

Cristian Mercioniu, General Manager New Residence

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartamente cu GRĂDINĂ, inclusiv cu TVA REDUS, de vânzare în EnVogue Residence – Iuliu Maniu, zona Militari! (P)

Având două sau trei camere, unitățile locative de acest tip sunt disponibile pentru mutare imediată, iar unele se încadrează atât în plafonul de preț prevăzut pentru achitarea unei cote...

citește mai departe
Cum se văd vânzările de apartamente de la etajul 19? (P)

Sfârșitul anului aduce în lumina reflectoarelor unul dintre proiectele cele mai impunătoare din București, ansamblul Global Residence Monolitului aflat lângă stația de metrou Mihai Bravu, un complex cu regim...

citește mai departe
Un nou ansamblu rezidențial în estul Capitalei. Apartamentele s-au pus în vânzare săptămâna aceasta

HILS Development, dezvoltator cu peste 4.000 de apartamente în portofoliu, lansează un nou proiect rezidențial. HILS Sunrise va fi construit în imediata apropiere a stației de metrou Anghel Saligny...

citește mai departe
Chirie în două dintre proiectele noi din București. Ai de ales din 120 de locuințe

Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital își rezervă stocul de locuințe finalizate în București pentru o ofertă de închiriere, cu contribuția financiară a unor investitori instituționali. Tranzacția inițială cuprinde aproximativ 120...

citește mai departe
Dacă vrei o locuință aici, ar fi bine să te grăbești. Gradul de contractare a ajuns la 98% în prima jumătate a anului

În ansamblul Greenfield Băneasa, aflat în continuă dezvoltate în zona de nord a Capitalei încă din anul 2007, gradul de contractare a ajuns în prima jumătate a acestui an...

citește mai departe