Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
25 Iunie 2010

Achiziţia unei case, mai rentabilă decât construcţia?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 25 Iunie 2010

De la începutul acestui an, fierul beton s-a scumpit cu 40%-60%
Analizând ofertele de locuinţe noi de pe piaţă, probabil că o întrebare care îţi trece prin minte este dacă nu ar fi mai ieftin să-ţi construieşti o casă pe cont propriu. „Dacă vrei o casă, mai bine o cumperi decât să o construieşti. Oricum, preţul e cu 50% mai mic faţă de 2008”, spune însă Liviu Simion, prim-vicepreşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). Acesta argumentează că sunt şanse mici ca valoarea costurilor de construcţie să ajungă mai jos de nivelul înregistrat în 2009. Astfel, cheltuielile finale pentru o casă la care ai turna fundaţia acum ar putea ajunge aproape de preţul actual de achiziţie a unei locuinţe similare.

Cum se explică această situaţie? Prin scumpirea înregistrată de anumite materiale de construcţie. Simion arată că, până la sfârşitul anului trecut, preţul minereului de fier a crescut cu aproape 100%. Acest fapt a determinat scumpirea abruptă a oţelului beton, spre exemplu. Astfel, de la începutul lui 2010, preţul acestui material de construcţie a crescut cu 40-60%. Reprezentantul PSC estimează că tendinţa de majorare va continua şi în semestrul al treilea, ajungând la o valoare de 60-75% faţă de începutul anului.

Scăderi uşoare, dar conjuncturale
Previziunea generală de creştere se menţine chiar dacă, de câteva săptămâni, oţelul beton s-a mai ieftinit cu până la 10%. Simion admite posibilitatea înregistrării unor uşoare scăderi şi în continuare, însă tot de mică amploare, de 5-10%. Acesta crede însă că trendul de uşoară ieftinire din ultimele săptămâni este unul conjunctural, care nu se va menţine pe termen lung.

Reprezentantul PSC recunoaşte că, în momentul de faţă, cererea pe segmentul construcţiilor este una scăzută. Cum se explică, în acest context, tendinţa de scumpire a preţului fierului beton? „Noi, ca piaţă, suntem tributarii a ceea ce se întâmplă în alte ţări”, explică Liviu Simion. Există foarte mulţi bani în unele state – cum ar fi China – pe care acestea aleg să-i investească în materiale de construcţii, fapt ce impulsionează preţurile pe piaţa internaţională.

Dezvoltatorii menţin ştacheta
Care este, în acest context, poziţia dezvoltatorilor de locuinţe noi? Adrian Demuşcă, project manager pentru ansamblurile Fortuna Residence şi Scandinavia Residence, nu se consideră prea lovit de urcuşurile şi coborâşurile din piaţa materialelor de construcţie. „Eu sunt la finisaje (pentru Fortuna Residence), aşa că aceste variaţii de preţ nu mă afectează foarte mult”, subliniază el. Spre deosebire de Liviu Simion, Demuşcă se arată ceva mai încrezător în ieftinirea fierului beton, sperând chiar la o contracarare a scumpirii înregistrate de la începutul anului până acum.

În aceste condiţii, reprezentantul celor două ansambluri rezidenţiale spune că nu are de gând să aplice variaţii de preţ în decursul acestui an, fie în sus, fie în jos. „Noi avem deja un preţ corect făcut”, susţine el. Valoarea de achiziţie a unui metru pătrat construit într-un apartament din Fortuna Residence sau Scandinavia Residence se situează între 750 şi 800 de euro, în funcţie de etaj şi tipul apartamentului.

Părerile cititorilor
  • florin -beneficiar

    Dear all! As vrea sa fiu destul de clar pentru necunoscatori. Am inceput sa-mi construiesc casa prin martie cand preturile erau destul de mici iar pana acum au crescut foarte putin, as spune insignifiant. Pentru o suprafata de 200 mp parter si etaj, casa la rosu m-a costat 36.000 Euro in regie proprie(10.000 euro manopera si 26.000 materiale inclusiv cheltieli adiacente) in conditii de negociere extrema. Finisajele, folosind materiale cu preturi medii(adica nici ieftine dar nici marmura, granituri sau travertine) m-au dus la inca 61.000 de euro. Deci, faceti o socoteala simpla si veti afla un pret real pe mp: 485 euro/mp… Am uitat sa precizez ca peste etaj am turnat o placa din beton de 11 cm pentru o viitoare dezvoltare la mansarda… Sow?

  • niq

    Pretul real, cu un beneficiu de bun simt, pt constructis unei case este undeva la 300-350EURO/mp. Constructia la gata. Restul e umflatura

  • Mihai

    “Imobiliare”, mai subtiati-o cu inducerile astea in eroare; Lumea s-a mai desteptat intre timp, si sper s-o faca in continuare; Eu intentionez sa-mi construiesc o casa, deci sant destul de updadat in mare masura cu aceste preturi la care faceti referire; Incetati in a mai manipula prezumtiva clientela cu astfel de informatii, si relatati realitatea din piata; Imi dati impresia ca santeti ori manipulati, ori administratorul site-ului are interese directe in a dezinforma.

  • Valentin

    Bai bulangiilor, gainarilor-nu mai mintiti cu atata nerusinare. Ce credeti ca toti sunt naivi si bolnavi cu capul. Fierul s-a ieftinit cu 50% comparativ cu iulie 2008, iar materialele de contructii cu 40%. Asa ca ” daca fraierii n-ar fi, desteptii din ce-ar trai” !. Toti incearca sa le-o traga la cei care vor sa-si cumpere apartamente noi, de la bancii pana la constructori. Sa ramaneti multi ani cu constructiile facute si sa le vindeti cu 150.000 de euro garsoniera la ” martienii” ce vor invada planeta. Asa ciocul mic si.. joc de glezna !!!!

  • BORDEI antrepenoru’

    MARE MINCIUNA!!!O casa construita in regie proprie de la A la Z e MULT MULT MAI IEFTINA DECAT CE SE VINDE PE PIATA.Am multi prieteni care si-au construit CASE cu UN ETAJ si pretul final a fost de 10.000 euro la rosu si 50.000 EURO FINALIZATA.NU MAI MINTITI PE PIATA SUNT PRETURI UMFLATE CU TROMPA LA ASA ZISELE “VILE”.E MAI MULTA MUNCA SI ALERGATURA DAR PENTRU DIFERENTA MERITA!

  • Vlad

    Daca facem o bvanala inmultire ,750E x4,3Ron ,rezulta suma de 3225,00Ron. Ma intreb, oare in acel metru patrat de constructie se introduce cumva si cite un LINGOU de AUR de ajunge la asa suma ? Stiu ,se va spune ca acesta este un pret mediu cu toate cele introduse in el, dar este totusi prea mare.Eu consider ca si 500 Euro/mp este suficient de mare pentru ca sa-si scoata banii si-n plus si un beneficiu ONORABIL. Mai ginditiva domnilor dezvoltatori si mai scadeti preturile daca intradevar vreti sa reporniti afacerile imobiliare.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe