Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
26 Martie 2020

Ai credite la bănci? Poți beneficia, la cerere, de o amânare a ratelor pentru o perioadă de până la nouă luni. Vezi EXCEPȚIA de la regulă

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Credite, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Propunerea Guvernului a fost discutată cu – și agreată de – oficiali ai Băncii Naționale, și ai sistemului bancar.

În cadrul ședinței de guvern de azi, 26 martie a.c., reprezentanții statului au discutat despre o ordonanță de urgență prin care să se permită persoanelor cu împrumuturi la bănci să beneficieze de o amânare de până la nouă luni în ceea ce privește plata ratelor, în contextul epidemiei de COVID-19. „Suntem pregătiți cu ordonanța. Vizează persoane fizice, persoane juridice, PFA, întreprinderi individuale. Se suspendă ratele pentru o perioadă de până la nouă luni”, a declarat Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, citat de Mediafax. „Insist să fie expres prevăzute contractele de leasing. Pentru că știm că unul dintre sectoarele afectate este sectorul transporturilor”, a completat premierul Ludovic Orban.

UPDATE:

Într-o transmisiune difuzată în direct pe postul de televiziune Digi24, Ministrul Finanțelor a precizat că ordonanța va permite o amânare a plății ratelor cu până la nouă luni – fără, însă, ca termenul aprobat să depășească data de 31.12.2020. Acesta a subliniat că facilitatea „se aplică persoanelor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect (de epidemia de COVID-19, n.red.); în același timp, se aplică persoanelor care nu au restanțe la momentul în care au făcut această solicitare”.

Ministrul Finanțelor a explicat, de asemenea, că „solicitarea se poate face prin sistem electronic, letric (cerere transmisă în scris, pe suport fizic, n.red.) și/sau prin telefon”. „Bineînțeles că nu va fi nevoie de semnarea de acte adiționale – pentru că se face la cererea clientului, nu va fi nevoie de semnarea de acte adiționale pentru suspendarea plății ratelor pe această perioadă”, a completat acesta.

În ceea ce privește termenul de depunere a cererilor pentru amânarea ratelor, reprezentantul Executivului a declarat că debitorii vor putea merge către bănci „cel mai târziu, până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României – deci vorbim de următoarele două săptămâni, trei săptămâni, (în care) trebuie să se facă solicitarea către instituțiile financiar-bancare”.

Acesta a precizat că aplicarea ordonanței se va face după ce vor fi elaborate și publicate normele de implementare. „Eu cred că săptămâna viitoare o să fim gata și cu aceste norme, am lucrat foarte mult la ele deja, împreună cu sistemul bancar și cu Banca Națională și sper să fie operabile săptămâna viitoare”, a notat Florin Cîțu.

„Ştiu că iarăşi era o întrebare în spaţiul public ce se întâmplă cu dobânzile la momentul în care a trecut perioada de suspendare şi dacă trebuie să plăteşti imediat rata mărită cu suma dobânzilor. Nu se întâmplă acest lucru. La art. 4 am stipulat: dobânda datorată de debitor corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se reeşalonează pe toată durata creditului. Deci, efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepţie sunt creditele ipotecare pentru care se plăteşte eşalonat până la maxim 5 ani. De ce această excepţie? Aici, pentru că statul român a intervenit să îi ajute pe cei cu credite ipotecare şi la art. 5 spunem foarte clar: statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, garantează în procent de 100% plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare. Deci, în cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate 100%, dar trebuie ca această dobândă să fie plătită pe o perioadă de 5 ani de la momentul suspendării”

Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor

 

Unele bănci și-au anunțat deja intenția de a-și păsui clienții

Această înlesnire din partea statului vine în contextul în care subiectul amânării ratelor a fost abordat și de reprezentanți ai Băncii Naționale a României (BNR), iar unele instituții financiare au luat deja măsuri în acest sens. BRD Groupe Société Générale, spre exemplu, a anunțat, încă de săptămâna trecută, posibilitatea amânării platei ratelor, pentru o perioadă de trei luni, atât pentru clienții persoane fizice, cât și pentru IMM-uri.

Cu privire la noua ordonanță de urgență, Ministrul Finanțelor a făcut, anterior, o serie de declarații pe pagina personală de Facebook:

„Am vorbit despre ratele românilor și trebuie să știți că soluția pe care o propune Ministerul Finanțelor și pe care am propus-o Băncii Naționale și sistemului bancar este una care ia în calcul mai multe elemente. În primul rând, m-am gândit la perioada de timp, nu știm exact cât o să dureze această perioadă și atunci am zis că cei care doresc să aibă ratele amânate la bancă pot s-o facă până la nouă luni de zile. Este un termen pe care l-am discutat cu Banca Națională, pentru că era nevoie de a înțelege cum se va finanța sistemul, și cu sistemul bancar. Deci până la nouă luni de zile este propunerea cu care am mers eu și a fost agreată de Banca Națională și de sistemul bancar. (…) În același timp, iarăși am discutat cine să aibă acces la această amânare și propunerea din partea mea a fost să nu discriminăm, exact ca IMM-urile, să aibă acces toți românii care vor cere acest lucru.”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu

 

Mai mult decât o soluție pe termen scurt

Reprezentantul Executivului a explicat, în plus, că luarea unei decizii oficiale în privința posibilității amânării ratelor a durat mai mult pentru că s-a avut în vedere o soluție pe termen mai lung. „Soluția noastră nu se oprește aici, nu va fi o soluție doar pentru această perioadă și ne gândim cum să susținem și după (…). Și aici există o discuție cu băncile ca să nu existe o povară imediat după această perioadă, să li se ceară cetățenilor, companiilor, să vină imediat cu plata ratelor; nu, (…) această povară să fie împărțită pe termen lung”, a declarat acesta.

Părerile cititorilor
1 părere
  • GIGI ANTIBANCA

    In concluzie s-a mai gasit o metoda de a supraindatora cetatenii. Banca trebuie sa castige in orice fel de perioada, inclusiv cu sustinerea statului.
    Alte tari chiar ofera facilitati oamenilor, aici inca mimam…

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe