Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
25 sept. 2014

Ai găsit casa potrivită! Știi cât să negociezi?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Marja de scădere a prețului acceptată de vânzători este diferită în funcție de tipul proprietății.

Dacă te numeri printre cei care intenționează să achiziționeze o locuință în perioada următoare, probabil că te întrebi dacă – și cât – mai poți negocia prețul cerut de proprietar. O întrebare cât se poate de firească într-o piață pe care jucătorii din imobiliare o recunosc în unanimitate ca fiind una „a cumpărătorului”. Deși situația diferă, desigur, de la caz la caz, la modul general se poate spune că, da, prețul cerut se poate negocia – cât anume depinde însă de ce tip de proprietate vrei să cumperi.

http://www.dreamstime.com/stock-images-two-wrestling-hands-money-euro-isolated-white-background-image30497574

La case mai ieftine, marje de negociere mici
Ești unul dintre cei (mulți) care vor să facă o achiziție prin programul Prima Casă? Potrivit datelor furnizate de platforma Analize Imobiliare, proprietarii din această categorie au la dispoziție cea mai mică plajă de „jonglare” cu prețul (comparativ cu cei care vând proprietăți mai scumpe – atât apartamente, cât și case și terenuri). Astfel, locuințele listate la valori de până la 60.000 de euro (care reprezintă și majoritatea ofertelor pe segmentul vânzări apartamente) se tranzacționează foarte aproape de ultimul preț cerut, într-o marjă medie de negociere de 4%. Vânzătorii de apartamente mai ieftine, din categoria Prima Casă, sunt, în mod vizibil, mai „conectați” cu piața – fapt ce se vede și din faptul că primul preț cerut, în momentul în care o proprietate este scoasă la vânzare, este mult mai apropiat de cel final, „de ieșire” din piață, explică Dorel Niță, econometrician și coordonatorul Analize Imobiliare.

Dacă te interesează un apartament mai scump, de peste 100.000 de euro, e bine să știi că acestea suportă, de regulă, corecții ceva mai mari în decursul negocierilor, undeva la o medie de 7%. În cazul în care îți dorești o casă sau un teren, poți spera la marje medii de negociere de 10% și, respectiv, 16%.

Prețuri cerute, dar și de tranzacționare
De menționat este că datele de mai sus nu reprezintă reguli stricte la care vânzătorii sunt nevoiți să se supună, ci valori orientative rezultate din practica actuală a pieței; informațiile au fost furnizate de noul sistem automat de evaluare a proprietăților imobiliare dezvoltat de Analize Imobiliare, folosind atât prețuri cerute de vânzători, cât și valori efective de vânzare. „Avem și prețuri de tranzacționare în sistem, pe șase orașe mari: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța și Brașov”, notează Dorel Niță, econometrician și coordonatorul Analize Imobiliare. Astfel, pe lângă prețurile cerute de proprietari, sistemul include valorile de vânzare pentru circa 3.000 de proprietăți. Noua aplicație folosește baza de date a Imobiliare.ro și este disponibilă în trei variante personalizate – pentru agenți imobiliari, evaluatori și bănci.

Citește și: Prețul „corect” primul pas spre o tranzacție reușită. De unde știi cât „face” proprietatea ta

Un pas spre o piață mai «transparentă»
Potrivit lui Dorel Niță, una dintre problemele majore ale pieței rezidențiale autohtone sunt anunțurile false, de tip „cârlig”, alături de ofertele dublate, cu date inexacte. Sistemul automat de evaluare include însă un algoritm de management al calității, ce permite atât eliminarea falsurilor, cât și a ofertelor duplicat. „Acest sistem vine să forțeze piața să «transparentizeze» niște lucruri. Sunt anumite informații care te forțează să vii cât mai aproape de realitate”, spune și Mihai Gheorghe, doctor în cibernetică și statistică economică și director prețuri în cadrul Institutului Național de Statistică (INS).

„Noul sistem Analize Imobiliare va duce la creșterea credibilității procesului de evaluare, a încrederii clienților în stabilirea corectă a valorii de piață. Poate fi folosit de către evaluatori ca metodă de evaluare, de către bănci în diferite etape (creditare-prescoring, verificarea valorilor de piață din rapoartele de evaluare, la evaluarea portofoliilor de credite), dar și de către stat, pentru introducerea unui sistem de impozitare a proprietăților în funcție de valoarea de piață a acestora. Avem deja bănci care scot pe piață imobile executate și ne întreabă care ar fi prețul de vânzare estimat.”

Dorel Niță, econometrician și coordonatorul Analize Imobiliare

Părerile cititorilor
2 păreri
  • liliana

    La fel ni s-a intamplat si noua,mie si sotului meu.Si noi incercam sa cumparam o casa,am cautat si cu agentii imobiliare care incearca sa te pacaleasca cum pot.In vara aceasta la Bacau voiau sa ne vanda o casa acoperita cu eternit si voiau sa ne convinga ca e tigla!Avem 40 de ani,nu 4!Anunturile pe internet sau in ziare nu corespund cu realitatea,pierzi timp si bani cautand si cand ajungi la fata locului gasesti cu totul altceva.Agentii imobiliari nu se asigura ca e totul in ordine cu actele,cand ajungi la notar vezi ca acea casa nu are nici autorizatie de constructie!Pentru banii ce iti cer ar trebui mult mai multa seriozitate!

  • Reta

    De cativa ani doresc sa achizitionez o casa . Din pacate (asa cum se afirma si in articolul de mai sus ) anunturile imobiliare atat de la proprietar cat si de la agentiile imobiliare cuprind „inflorituri „(ca sa ma exprim elegant ) care uneori nu au nimic comun cu realitatea . Daca doresti sa cumperi un imobil in alt judet decat cel in care locuiesti e „sinucidere curata ” .
    Acesti confrati de ai nostri te pun pe drumuri degeaba si incearca sa te prosteasca cu nerusinare pe fata incercand sa iti „bage pe gat „cu totul altceva netinand cont de criteriile sau alegerea ta . Agenti imobiliari total neprofesionisti ,total neseriosi ,care de fapt uita ca tu il platesti sa iti faca acest serviciu . Pana sa ajungi la negociere e cale lunga ,pentru ca de cele mai multe ori datele despre imobil sunt „ajustate ” ,fie preturile au fost diminuate in anunt ,fie fotografiile din anunt apartin altui imobil si sa nu mai vorbim de actele care uneori nu sunt regule ,unele au falsuri grosolane ce tin de penal . Am patit lucru acesta in trei orase mari ,Sibiu ,Brasov si Constanta si am convingerea ca si in alte orase din tara se intampla la fel . Concluzia este una singura :
    La noi neseriozitatea si inselarea clientului e la ea acasa . Au trecut trei ani de cand am sperat ca pot achizitiona un imobil si poate vor mai trece ,dar un lucru este cert ca nu ma voi lasa pacalita !

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Nordis Group achiziționează terenuri pentru extinderea complexului rezidențial și hotelier din Mamaia. Investiția totală va depăși 200 de milioane de euro

Fondurile atrase de prima etapă a ansamblului, ce include cel mai mare SPA de pe litoralul românesc, se cifrează la aproximativ 90 de milioane de euro. Nordis Group, companie...

citește mai departe
Vrei un credit? Ascultă recomandările unui specialist BCR înainte de a face acest pas

Te afli în căutarea locuinței ideale și știi că ai nevoie de un credit pentru a o cumpăra. Cel mai probabil, nici nu ai mai făcut o astfel de...

citește mai departe
A fost finalizat primul turn rezidențial din ansamblul XCity Towers, din Timișoara. Urmează alte 148 de unități

Clădirea însumează 134 de apartamente moderne, cu tipologii variate, cele mai numeroase fiind cele cu două camere. Dezvoltatorul autohton Wallberg a anunțat finalizarea primul turn din ansamblul rezidențial XCity...

citește mai departe
Un complex rezidențial are propriul ADN: Atria Urban Resort, locul care aduce liniște în mijlocul orașului și recreează spiritul comunității

Acum un an, chiar de Mărțișor, își deschidea porțile în Capitală Atria Urban Resort, un complex rezidențial din sectorul 1, a cărui promisiune fermă era să ofere viitorilor proprietari,...

citește mai departe
Tot ce îți dorești, după un an de pandemie, într-un penthouse unic situat la câteva minute de Piața Victoriei. Terasa este incredibilă!

Mai mult spațiu, terase generoase și un univers de facilități la doi pași. Acestea sunt doar câteva dintre aspectele cele mai solicitate de către cumpărători după un an de...

citește mai departe