Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
26 feb. 2019

Ai grijă când planifici designul interior al casei. E posibil să nu te mai poți odihni în propria locuință, dacă ignori acest aspect

scris de corina.varlan in categoria Home & Deco

Designul interior al locuinței trebuie să reflecte în totalitate stilul, preferințele și personalitatea proprietarului. În caz contrar, apar probleme cât se poate de diverse, ce pot culmina, de exemplu, prin imposibilitatea acestuia de a se odihni în propria casă.

Atunci când apelează la un specialist pentru a-și amenaja locuința, este important ca proprietarul să se așeze, în primă fază, la aceeași masă cu arhitectul și să întocmească împreună tema de proiectare care va sta la baza întregului proiect de design interior, spune Cristina Postu, arhitect de interior și partener în biroul de arhitectură Răzvan Bârsan&Partners.

„În această etapă, arhitectul află obiceiurile beneficiarilor, stilul de viață al acestora, preferințele cromatice, de stil sau chiar legate de texturi sau iluminat. Aceasta este o discuție amplă și reprezintă fundația următorilor pași de proiectare”, ne-a declarat Postu, menționând, totodată, că atunci când arhitectul ia decizii fără a mai consulta beneficiarul pot apărea imediat probleme.

„O hotărâre neasumată de ambele părți, oricât de mică ar fi aceasta, poate anula întreaga amenajare”, atenționează arhitectul de interior.

Cristina Postu ne-a oferit și câteva exemple de probleme ce apar în cazul în care stilul de viață al proprietarului nu se potrivește cu designul interior al locuinței sale.

O dificultate, cu consecințe grave, poate să apară din simpla alegere greșită a unei culori. „Poate că arhitectului i se pare conceptual să folosească o anumită nuanță într-un dormitor, însă există posibilitatea ca beneficiarul să fie agitat de acea culoare, drept urmare, acesta nu se va putea odihni niciodată în acel spațiu”, explică ea.

Minimalizarea dimensiunilor unei bucătării sau a altor spații prin compartimentare sau mobilare, în cazul în care o familie își petrece mult timp acolo, poate provoca, la rândul său un disconfort proprietarilor.

„Un alt exemplu de neadaptare a amenajării de interior la dorințele clientului ar fi prin stil. Niciun beneficiar nu se va simți confortabil într-un spațiu cu care nu rezonează. Un stil cu influențe scandinave nu este niciodată egal cu un stil baroc, la fel cum stilul colonial nu este egal cu cel industrial. Și exemplele pot continua. Frumusețea acestui domeniu este că prin abilitățile unui arhitect de interior, personalitatea complexă a beneficiarului poate fi reflectată într-un mod fizic, în spațiul în care își petrece marea majoritate a timpului”, ne-a mai explicat Cristina Postu.

Aceasta ne-a mai oferit și câteva exemple de cazuri în care arhitectul poate să aibă mână liberă pentru proiectul de amenajare de interior. Poate fi vorba, astfel, despre propuneri pentru home staging, mai exact amenajări de apartamente pentru prezentarea în cadrul unui complex de locuințe, pentru apartamente de închiriat pe termen scurt, în cazul cărora temele sunt, în general, unele care trebuie să satisfacă vizual, ergonomic și funcțional, sau cazuri în care între acesta și beneficiar există o relație de colaborare veche, bazată pe încredere, iar arhitectul ajunge să anticipeze corect dorințele clientului.

Cristina Postu va participa ca speaker la cel mai important eveniment al anului 2019 în domeniul arhitecturii și designului  – Construiești Ușor, Inteligent, Bine (CUIB) organizat, în perioada 29-31 martie, în București.

Evenimentul va cuprinde 30 de conferințe și workshop-uri, la care vor lua parte peste 20 de arhitecți și designeri români și din străinătate.

Agenda CUIB vine atât în întâmpinarea celor care profesează în domeniul arhitecturii sau al designului, cât și a celor care vor să afle mai multe detalii despre tendințele actuale sau vor să își construiască o locuință și să o amenajeze cu stil. Imobiliare.ro este partener oficial al evenimentului CUIB.

Biletele au fost puse deja în vânzare și sunt disponibile AICI.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Arhitect de interior: Nu cred în ideea „ieftin și bun”, poate în „ieftin, bun și de foarte scurtă durată”

Atunci când apelezi la ajutorul unui specialist pentru a duce la bun sfârșit un proiect de amenajare de interior trebuie să anticipezi anumite costuri, dar, dacă acesta este un...

citește mai departe
Care sunt cele mai importante aspecte ale unei case, în opinia arhitecților

O casă este mai mult decât clădirea în sine. Aceasta trebuie să fie reprezentativă pentru relațiile și obișnuințele celor care locuiesc în spațiul său, sunt de părere arhitecții Atilla...

citește mai departe
padurea faget, cluj potentiala victima a politicianismului si intereselor imobiliare

Padurea Faget, arie protejata (Natura 2000), este acum in mijlocul unei dispute intre autoritati, si interesele de grup reprezentate asa cum s-a „impamintenit” chiar de membri in CL Cluj...

citește mai departe
valoare si arhitectura sau mai bine invers.

Cei mai pragmatici inteleg valoarea unui imobil ca un pret/mp care tine cont de o sumedenie de parametrii. Cei mai practici inteleg ca valoarea unui imobil este de fapt...

citește mai departe