Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 iul. 2013

Ai o vilă? Închirierea ca spațiu de birouri, în loc de reședință, poate fi o afacere mai bună. Ce preț poți obține

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Teoretic, o companie are o putere economică mai mare și poate fi mai stabilă comparativ cu o persoană fizică.

Dacă ai în proprietate o casă sau o vilă, probabil că prima variantă care îți vine în minte pentru obținerea unui venit de pe urma sa este închirierea în scop locativ. Pentru imobilele cu o localizare favorabilă însă, transformarea în spații de birouri poate fi o afacere mai rentabilă, datorită puterii economice și stabilității mai mari prezentate de o companie comparativ cu o persoană fizică. Potrivit unei analize realizate de SpatiiComerciale.ro pe baza ofertelor listate pe portal, chiria lunară solicitată pentru vilele de birouri din marile orașe variază între un prag minim de 2,3 euro pe metru pătrat și unul maxim de 21,5 euro pe metru pătrat – cele mai mici prețuri pot fi găsite în Brașov, iar cele mai mari, în Capitală. Asta înseamnă că, pentru o suprafață-etalon de 150 de metri pătrați, poți obține o chirie lunară cuprinsă între 345 și 3.225 de euro pe lună, în funcție de oraș și de amplasarea exactă a imobilului.

pozadorobantiBucurești:
În Capitală, cele mai mici chirii pentru vilele cu destinație de birouri se situează sub 4 euro pe metru pătrat pe lună. Spre exemplu, în cartierul Berceni, un spațiu de 185 de metri pătrați are un preț cerut de 3 euro pe metru pătrat pe lună. În zona Decebal-Alba Iulia, pe de altă parte, o suprafață de 140 de metri pătrați, ce ocupă etajul întâi al unei vile, este scoasă la închiriere pentru 3,9 euro pe metru pătrat pe lună. În zona Rahova, în apropiere de Piața Unirii, proprietarul unei vile cere 4 euro pe metru pătrat pe lună, pentru o suprafață de 150 sau una de 300 de metri pătrați.

La polul opus, cele mai mari tarife, practicate în zona de nord a Capitalei, gravitează în jurul valorii de 20 de euro pe metru pătrat. Astfel, în zona Kiseleff-Arcul de Triumf, o vilă de 350 de metri pătrați, construită în anul 2007, este scoasă la închiriere pentru 21,43 euro pe metru pătrat pe lună. În apropiere de Piața Presei Libere, o vilă modernă, de 360 de metri pătrați, are un preț cerut de 19,44 de euro pe metru pătrat pe lună. În zona Aviației, cu 18,06 euro pe metru pătrat pe lună pot fi închiriate spații cuprinse între 360 și 600 de metri pătrați într-o vilă cu demisol, parter, două etaje și mansardă. Într-o vilă de patrimoniu (construită în anul 1934) din zona Dacia-Grădina Icoanei, o suprafață de 270 de metri pătrați are un preț cerut de 16,67 de euro pe metru pătrat pe lună.

Timișoara:
În orașul din vestul țării, chiriile solicitate pentru spațiile de birouri amplasate în vile pornesc de la 2,5 euro pe metru pătrat pe lună. Pentru această sumă poate fi închiriată o casă cu o suprafață utilă de 220 de metri pătrați, situată în zona Cetății, precum și o suprafață de 320 de metri pătrați într-o vilă din zona Mircea cel Bătrân.

Pe de altă parte, în centrul orașului (zona Piața Unirii) un spațiu de 115 metri pătrați, amenajat în stil baroc, ajunge la 12,2 euro pe metru pătrat pe lună. Un preț apropiat – 12 euro pe metru pătrat – este cerut pentru o suprafață de 141 de metri pătrați, amplasată tot într-o vilă veche, din zona centrală; aceasta se închiriază însă nemobilată.

Brașov:
Și în orașul de la poalele Tâmpei, chiriile minime pentru vilele cu destinație office se situează sub 3 euro pe metru pătrat pe lună. Spre exemplu, un spațiu de 140 de metri pătrați, din zona Blumana, poate fi ocupat în schimbul sumei de 2,3 euro pe metru pătrat pe lună. În cartierul Bartolomeu însă, o suprafață de 130 de metri pătrați situată la mansarda unei vile are un preț cerut de 3 euro pe metru pătrat pe lună.

În Centrul Istoric al Brașovului, un spațiu de 145 de metri pătrați situat la primul etaj al unei vile cu trei nivele (2E+M) poate fi închiriat cu 10 euro pe metru pătrat pe lună. Totodată, un apartament de 220 de metri pătrați, amplasat într-o vilă din zona centrală, are un preț cerut de 8,18 euro pe metru pătrat pe lună.

Cluj-Napoca:
În afară de București, capitala Transilvaniei este orașul cu cele mai mari chirii practicate pe segmentul vilelor de birouri. În zona Mărăști, parterul unui imobil cu două etaje și mansardă, cu o suprafață utilă de 160 de metri pătrați, poate fi închiriat cu 3,13 euro pe metru pătrat pe lună. În zona semicentrală a orașului, proprietarul unui spațiu de 280 de metri pătrați solicită 4,3 euro pe metru pătrat pe lună.

La pragul superior al prețurilor, în zona Gheorgheni, un spațiu de dimensiuni reduse – 35 de metri pătrați – poate fi închiriat cu 12,86 de euro pe metru pătrat pe lună. Pe Bulevardul Eroilor, în zona centrală a Clujului, o suprafață de 135 de metri pătrați ce ocupă primul etaj al unei vile are un preț cerut de 10 euro pe metru pătrat pe lună.

Constanța:
În orașul de la malul mării, tarifele minime pentru vilele de birouri se situează în jurul sumei de 3 euro pe metru pătrat pe lună. Cu atât poate fi închiriat, în zona Far, un spațiu de 120 de metri pătrați pe lună, de tip open-space, și tot atât cere și proprietarul unui spațiu de 150 de metri pătrați, din zona ICIL.

Pe de altă parte, chiriile maxime, solicitate pentru birourile din zonele bune ale Constanței, ajung la pragul de 10 euro pe metru pătrat pe lună. O suprafață de 60 de metri pătrați, amplasată într-o vilă din zona Capitol, poate fi închiriată exact pentru această sumă. Același preț este solicitat și de proprietarul unui spațiu de 207 metri pătrați într-o vilă situată central, în zona Soleta, cu vedere la mare.

Citește și: Mirajul închirierii în regim hotelier: venituri triple decât pe termen lung! 6 lucruri de care să ții cont

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
Credit ipotecar sau Noua Casă. Tu ce alegi pentru viitoarea ta locuință?

Dacă te afli în căutarea unei noi locuințe, atunci știi deja că principalele soluții de finanțare pe care le ai la dispoziție sunt creditul ipotecar sau creditul Noua Casă....

citește mai departe
Găsești locuința potrivită, dar și cea mai bună soluție de finanțare. Totul, acum, pe Imobiliare.ro

Ai tot căutat locuința ideală pentru tine și familia ta, iar acum ai găsit-o pe Imobiliare.ro. Următorul pas? Identificarea unei soluții de finanțare. Este mai simplu decât ai crede...

citește mai departe
Cât de sigur este să lucrezi ca femeie în imobiliare? Situații de vulnerabilitate și metode de prevenție

Femeile care activează în domeniul imobiliar din România se confruntă uneori în activitatea profesională cu diverse situații dificile, în special în interacțiunile avute cu clienții, dar și în dinamica...

citește mai departe
„Covid-19 a avut un impact limitat asupra pieței rezidențiale”. În 2020 a fost atins un nou record de locuințe finalizate, iar 2021 se bucură de perspective pozitive

Atingerea rezultatelor preconizate pentru anul în curs va depinde de capacitatea dezvoltatorilor de a-și menține ritmul de lucru și de a face livrările la termenele stabilite. În ciuda contextului...

citește mai departe