Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 iul. 2013

Ai o vilă? Închirierea ca spațiu de birouri, în loc de reședință, poate fi o afacere mai bună. Ce preț poți obține

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Teoretic, o companie are o putere economică mai mare și poate fi mai stabilă comparativ cu o persoană fizică.

Dacă ai în proprietate o casă sau o vilă, probabil că prima variantă care îți vine în minte pentru obținerea unui venit de pe urma sa este închirierea în scop locativ. Pentru imobilele cu o localizare favorabilă însă, transformarea în spații de birouri poate fi o afacere mai rentabilă, datorită puterii economice și stabilității mai mari prezentate de o companie comparativ cu o persoană fizică. Potrivit unei analize realizate de SpatiiComerciale.ro pe baza ofertelor listate pe portal, chiria lunară solicitată pentru vilele de birouri din marile orașe variază între un prag minim de 2,3 euro pe metru pătrat și unul maxim de 21,5 euro pe metru pătrat – cele mai mici prețuri pot fi găsite în Brașov, iar cele mai mari, în Capitală. Asta înseamnă că, pentru o suprafață-etalon de 150 de metri pătrați, poți obține o chirie lunară cuprinsă între 345 și 3.225 de euro pe lună, în funcție de oraș și de amplasarea exactă a imobilului.

pozadorobantiBucurești:
În Capitală, cele mai mici chirii pentru vilele cu destinație de birouri se situează sub 4 euro pe metru pătrat pe lună. Spre exemplu, în cartierul Berceni, un spațiu de 185 de metri pătrați are un preț cerut de 3 euro pe metru pătrat pe lună. În zona Decebal-Alba Iulia, pe de altă parte, o suprafață de 140 de metri pătrați, ce ocupă etajul întâi al unei vile, este scoasă la închiriere pentru 3,9 euro pe metru pătrat pe lună. În zona Rahova, în apropiere de Piața Unirii, proprietarul unei vile cere 4 euro pe metru pătrat pe lună, pentru o suprafață de 150 sau una de 300 de metri pătrați.

La polul opus, cele mai mari tarife, practicate în zona de nord a Capitalei, gravitează în jurul valorii de 20 de euro pe metru pătrat. Astfel, în zona Kiseleff-Arcul de Triumf, o vilă de 350 de metri pătrați, construită în anul 2007, este scoasă la închiriere pentru 21,43 euro pe metru pătrat pe lună. În apropiere de Piața Presei Libere, o vilă modernă, de 360 de metri pătrați, are un preț cerut de 19,44 de euro pe metru pătrat pe lună. În zona Aviației, cu 18,06 euro pe metru pătrat pe lună pot fi închiriate spații cuprinse între 360 și 600 de metri pătrați într-o vilă cu demisol, parter, două etaje și mansardă. Într-o vilă de patrimoniu (construită în anul 1934) din zona Dacia-Grădina Icoanei, o suprafață de 270 de metri pătrați are un preț cerut de 16,67 de euro pe metru pătrat pe lună.

Timișoara:
În orașul din vestul țării, chiriile solicitate pentru spațiile de birouri amplasate în vile pornesc de la 2,5 euro pe metru pătrat pe lună. Pentru această sumă poate fi închiriată o casă cu o suprafață utilă de 220 de metri pătrați, situată în zona Cetății, precum și o suprafață de 320 de metri pătrați într-o vilă din zona Mircea cel Bătrân.

Pe de altă parte, în centrul orașului (zona Piața Unirii) un spațiu de 115 metri pătrați, amenajat în stil baroc, ajunge la 12,2 euro pe metru pătrat pe lună. Un preț apropiat – 12 euro pe metru pătrat – este cerut pentru o suprafață de 141 de metri pătrați, amplasată tot într-o vilă veche, din zona centrală; aceasta se închiriază însă nemobilată.

Brașov:
Și în orașul de la poalele Tâmpei, chiriile minime pentru vilele cu destinație office se situează sub 3 euro pe metru pătrat pe lună. Spre exemplu, un spațiu de 140 de metri pătrați, din zona Blumana, poate fi ocupat în schimbul sumei de 2,3 euro pe metru pătrat pe lună. În cartierul Bartolomeu însă, o suprafață de 130 de metri pătrați situată la mansarda unei vile are un preț cerut de 3 euro pe metru pătrat pe lună.

În Centrul Istoric al Brașovului, un spațiu de 145 de metri pătrați situat la primul etaj al unei vile cu trei nivele (2E+M) poate fi închiriat cu 10 euro pe metru pătrat pe lună. Totodată, un apartament de 220 de metri pătrați, amplasat într-o vilă din zona centrală, are un preț cerut de 8,18 euro pe metru pătrat pe lună.

Cluj-Napoca:
În afară de București, capitala Transilvaniei este orașul cu cele mai mari chirii practicate pe segmentul vilelor de birouri. În zona Mărăști, parterul unui imobil cu două etaje și mansardă, cu o suprafață utilă de 160 de metri pătrați, poate fi închiriat cu 3,13 euro pe metru pătrat pe lună. În zona semicentrală a orașului, proprietarul unui spațiu de 280 de metri pătrați solicită 4,3 euro pe metru pătrat pe lună.

La pragul superior al prețurilor, în zona Gheorgheni, un spațiu de dimensiuni reduse – 35 de metri pătrați – poate fi închiriat cu 12,86 de euro pe metru pătrat pe lună. Pe Bulevardul Eroilor, în zona centrală a Clujului, o suprafață de 135 de metri pătrați ce ocupă primul etaj al unei vile are un preț cerut de 10 euro pe metru pătrat pe lună.

Constanța:
În orașul de la malul mării, tarifele minime pentru vilele de birouri se situează în jurul sumei de 3 euro pe metru pătrat pe lună. Cu atât poate fi închiriat, în zona Far, un spațiu de 120 de metri pătrați pe lună, de tip open-space, și tot atât cere și proprietarul unui spațiu de 150 de metri pătrați, din zona ICIL.

Pe de altă parte, chiriile maxime, solicitate pentru birourile din zonele bune ale Constanței, ajung la pragul de 10 euro pe metru pătrat pe lună. O suprafață de 60 de metri pătrați, amplasată într-o vilă din zona Capitol, poate fi închiriată exact pentru această sumă. Același preț este solicitat și de proprietarul unui spațiu de 207 metri pătrați într-o vilă situată central, în zona Soleta, cu vedere la mare.

Citește și: Mirajul închirierii în regim hotelier: venituri triple decât pe termen lung! 6 lucruri de care să ții cont

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor în septembrie 2021: creșteri în majoritatea marilor orașe, dar se întrevede o tendință de stabilizare

În prima lună de toamnă, prețurile apartamentelor (noi și vechi) scoase la vânzare în România s-au menținut, ca medie la nivel de țară, la un nivel relativ constant comparativ...

citește mai departe
Cererea de spații într-un mare complex studențesc privat din Capitală s-a majorat cu 15% înainte de începerea noului an școlar

Pe fondul pandemiei, tinerii caută acum soluții de cazare ce oferă, pe lângă dotări și facilități, și un grad sporit de siguranță sanitară. Potrivit reprezentanților Genesis Property, compania care...

citește mai departe
Colliers: Pentru piața terenurilor, 2021 poate fi unul dintre cei mai buni ani de după 2008. „Retailerii și dezvoltatorii de rezidențial sunt mai activi ca oricând”

Potrivit companiei de consultanță, oferta de terenuri rămâne consistentă și vine din partea unor categorii diferite de vânzători. Din punctul de vedere al volumului tranzacțiilor, în care sunt incluse...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în august 2021. Cluj-Napoca face excepție de la tendința generală

În clasamentul variațiilor consemnate luna trecută în marile orașe, orașul de pe Someș se află la polul opus față de Capitală. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când...

citește mai departe
Trei antreprenori români visează ca litoralul autohton să devină atractiv pe tot parcursul anului, cum este și Coasta de Azur. Au în plan mai multe proiecte imobiliare în Neptun-Olimp

Marea, liniștea, climatul plăcut, susținute de facilitățile și serviciile de calitate, toate acestea sunt ingredientele unei „rețete” ce și-a dovedit deja viabilitatea în alte țări. Cătălin Scripcaru, Bogdan Căruntu...

citește mai departe