Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
21 Octombrie 2010

Ai un apartament? Ce trebuie să ştii ca să vinzi

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 22 Aprilie 2013

Preţul cerut este „secretul” care poate face telefoanele să zbârnâie şi cumpărătorii să se înghesuie la vizionări.

La ora actuală, vânzarea unei proprietăţi nu este câtuşi de puţin o treabă simplă. Piaţa şi profilul cumpărătorilor s-au schimbat radical nu doar în ultimii doi ani, ci chiar în ultimele câteva luni. Poţi decide, bineînţeles, să porneşti pe cont propriu cu vânzarea apartamentului pe care îl deţii. Este esenţial însă ca, mai întâi de toate, să cunoşti regulile jocului în care intri.

Monica A. reprezintă un exemplu sugestiv pentru o bună parte dintre proprietarii care vor să tranzacţioneze o locuinţă. Ea cere 65.000 de euro, negociabil, pentru un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi. Locuinţa este situată în zona Baba Novac, într-un bloc din cărămidă, construit în 1960. Apartamentul este mobilat şi utilat modern. Proprietara spune că, în stabilirea preţului, s-a ghidat după faptul că anul trecut a încheiat o poliţă de asigurare pentru locuinţă în valoare de 80.000 de euro.

Ea spune că, deşi oferta se află pe piaţă de trei săptămâni, până acum nu a primit telefoane de la niciun cumpărător, ci doar de la agenţii. Nu a semnat nicio colaborare cu una dintre acestea pentru că sunt atât de multe şi nu ştie cum să aleagă. În esenţă, ar fi deschisă la colaborarea cu o agenţie, dacă s-ar găsi una care să-i vândă apartamentul. Monica A. speră să găsească un cumpărător în următoarele două-trei luni.

Anul construcţiei, criteriu de evaluare
Elementul decisiv pentru încheierea unei tranzacţii în actualele condiţii de piaţă este, în mod evident, preţul. Viorica Duţu, broker imobiliar în cadrul agenţiei Home Imob Invest, spune că 65.000 de euro este un preţ pe care cumpărătorii interesaţi de zona Baba Novac ar fi dispuşi să-l plătească pentru un apartament cu trei camere. Spre comparaţie, în aceeaşi zonă, tot într-un bloc din cărămidă, dar construit în anul 1969, o locuinţă cu două camere, cu o suprafaţă de 54 de metri pătraţi, cu îmbunătăţiri, este scoasă la vânzare la un preţ de 47.000 de euro, negociabil. În funcţie de anul de construcţie, apreciază Duţu, un apartament cu două camere s-ar vinde în Baba Novac cu 47.000-48.000 de euro într-un bloc mai vechi de anul 1970, cu 50.000 de euro dacă ar fi construit în anii 1970-1975 şi cu 54.000-55.000 de euro pentru un imobil ridicat după anii 1980.

În ceea ce priveşte beneficiul suplimentar de a cumpăra un apartament mobilat şi utilat complet, reprezentanta Home Imob Invest spune că potenţialii cumpărători ar fi dispuşi să plătească aproximativ 2.000 de euro în plus. Sunt foarte mulţi clienţi pe care nu îi interesează mobila, pentru că fiecare vrea să-şi aranjeze casa cum îi place, subliniază aceasta. În general, cel mai mult se caută apartamentele neamenajate, care dispun eventual de câteva îmbunătăţiri minime, cum ar fi parchet, termopan, aer condiţionat.

Ce vor cumpărătorii: trei camere la preţ de două
Necesitatea adaptării la profilul cumpărătorului este o condiţie esenţială pentru încheierea unei tranzacţii în condiţiile actuale de piaţă. Brokerul Home Imob Invest spune că cei care îşi caută acum o locuinţă sunt extrem de pretenţioşi: vor o proprietate de calitate, situată într-o zonă foarte bună, la un preţ cât mai mic. O bună parte dintre clienţi se orientează acum spre apartamente cu trei camere, pentru că diferenţa faţă de o locuinţă cu două camere este foarte mică şi o pot acoperi chiar şi printr-un credit Prima Casă.

Majoritatea potenţialilor cumpărători de azi sunt conştienţi că ei sunt cei care fac preţul, în funcţie de banii pe care îi au în buzunar. Mulţi proprietari sunt foarte rigizi când vine vorba de preţ, mizând pe faptul că nu se grăbesc cu vânzarea. Pe de altă parte însă, nici cumpărătorii nu se grăbesc. Văd că oferta de locuinţe din piaţă este foarte variată, iar cei care îşi pot permite să cumpere sunt destul de puţini.

Părerile cititorilor
3 păreri
  • Florin

    Consider ca prețul îl face sa spunem totul în ansamblu contează si anul accesoriile prezentarea blocului si immobilului în se , zona are cel mai mare efect dar nu total degeaba e in centrul istoric al orașului dacă arată jalnic blocul casa scarii etc apartamentul til renovezi tu dar blocul trebuie sa fie prezentabil.
    Va multumesc pt atenție

  • mitica

    foarte slab articolul. Am inteles ca pretul de vanzare al unui apartament cu 2 cam este dat de anul in care s-a construit blocul si nu de amenajari sau zona. da si nu! pai un ap cu 2 cam in balta alba costa mai putin decat o garsoniera ultracentral. deci?? cum e cu preturile???? vrem informatii reale, nu dupa ureche…ca si noi stim sa citim ziarele cu anunturi.

  • Firma

    Articol scris pe genunchi, si crede-ma, fetito, am condus ziare in ultimii douazeci de ani. Exista si cazul blocurilor vechi, reabilitate insa termic si consolidate, ceea ce le-a adus in categoria inferioara de risc seismic. Varsta constructiei conteaza numai in mintea ta retardata. In Romania functioneaza unul dintre principiile fundamentale pe care se stabileste valoarea unei proprietati funciare in Vest, si anume AMPLASAMENTUL acesteia. Daca este vorba despre o cladire veche, situata insa in centrul Manhattanului, fii tu sigura, draguta, ca va fi MULT, MULT mai scump sa o cumperi decat o proprietate similara, nou-nouta, situata in Bronx.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
De ce câștigă Timișoara lupta cu Cluj-Napoca în materie de imobiliare și cum evoluează polii secundari Oradea și Arad

Orașele principale din vestul țării devin tot mai atractive la începutul lui 2024 pentru cei interesați de o achiziție, iar Timișoara pare să atragă mai mult ca niciodată privirile...

citește mai departe
Constanța, al patrulea cel mai scump oraș din țară. Locuințele noi atrag tot mai mulți cumpărători

Cererea pentru locuințele noi din Constanța a crescut, în trimestrul IV comparativ cu perioada similară a anului trecut, cel mai mult în rândul celor șase mari orașe analizate de...

citește mai departe
Cresc prețurile în 2024? Conduce o rețea de agenții imobiliare prezentă în peste 25 de orașe. Iată răspunsul său

Vrei să cumperi o locuință, dar aștepți să scadă prețurile? Cel mai probabil nu se va întâmpla în 2024. Iată cum va evolua piața rezidențială anul viitor în opinia...

citește mai departe
Scădere dramatică a ofertei pe piața rezidențială. Evoluția prețurilor în marile orașe 

Numărul caselor și apartamentelor disponibile pe ambele segmente ale pieței rezidențiale a scăzut semnificativ în ultimul an. Cumpărătorii au avut cel mai mult de suferit, la nivel național oferta...

citește mai departe
În cât timp se vinde un apartament în Cluj-Napoca. Prețul corect pe piața locală

Găsești mai repede un cumpărător în Cluj-Napoca pentru locuința ta anul acesta decât în 2022, arată datele Imobiliare.ro. Din momentul listării anunțului de vânzare pentru un apartament și până...

citește mai departe