Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
4 nov. 2016

Apartamentele din perioada de boom redevin atractive!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Jucătorii din piață semnalează o disponibilitate crescută de a achiziționa locuințe mai scumpe de Prima Casă.

Perioada de recesiune a dus la o reconfigurare radicală a cererii (solvabile) de locuințe existente în piață, prețul cât mai mic fiind, vreme de mai mulți ani, cel mai important criteriu de selecție pentru majoritatea cumpărătorilor. În ciuda obstacolelor în materie de creditare întâmpinate anul acesta, este evident însă că piața rezidențială își revine. Acest fapt este atestat inclusiv de intensificarea apetitului pentru achiziții în ansamblurile construite (sau proiectate) în perioada de boom, dintre care unele au trecut chiar printr-un proces de reorganizare (insolvență).

Doamna Ghica Plaza 1

Andreea Comșa, managing director al companiei de consultanță Premier Estate Management, a observat în această toamnă o creștere sensibilă a cererii pentru apartamente mai scumpe de 100.000 de euro din două ansambluri rezidențiale aflate în reorganizare, respectiv Ibiza Sol și Asmita Gardens – interes ce s-a concretizat și în tranzacții. Acest lucru indică o revenire clară a apetitului pentru achiziții, inclusiv pe acest segment de piață.

Suprafețe mai mari și finisaje mai scumpe
În ciuda prejudecăților, proiectele aflate în insolvență nu sunt (foarte) diferite față de celelalte ansambluri noi, spune Andreea Comșa. Cu alte cuvinte, siguranța tranzacției este, din perspectiva cumpărătorului, aceeași. O diferență constă, desigur, în tipul produsului, dat fiind faptul că apartamentele din perioada de boom au, de regulă, suprafețe mai mari și finisaje mai scumpe decât cele dezvoltate în anii de criză, ceea ce le face să aibă și un preț final mai mare (chiar dacă prețul pe metru pătrat poate fi, în urma ajustărilor aplicate în procesul de reorganizare, foarte apropiat de cel al construcțiilor actuale). În condițiile în care disponibilitatea cumpărătorilor de a achiziționa apartamente mai scumpe de Prima Casă crește, acest lucru nu mai reprezintă însă neapărat o problemă. „Ne uităm la o piață dispusă să investească mai mult pentru un confort sporit”, punctează Comșa.

2016, un an bun pentru vânzări
Această tendință este atestată și de evoluția vânzărilor în cadrul ansamblului Doamna Ghica Plaza (foto), din cartierul Colentina. Finalizat în 2010, acesta a fost preluat în 2013 de Alpha Real Estate Services (ARES), divizia imobiliară a Alpha Bank. Potrivit oficialilor ARES, 2016 a fost un an de succes din perspectiva vânzărilor, cu un volum de 95 de apartamente tranzacționate în primele nouă luni ale anului, la un preț mediu de 75.000 de euro (fără TVA). Ansamblul a ajuns astfel la 410 unități contractate, dintr-un total de 616, locuințele cu două camere fiind deja epuizate.

Doamna Ghica Plaza

 

„Atunci când am preluat proiectul, am gândit un amplu program de transformare și dezvoltare: am efectuat investiții ce au vizat confortul locatarilor (a fost edificat un spațiu de joacă pentru copii, s-au creat mai multe zone verzi în incinta proiectului, a fost implementat controlul accesului, au fost instalați senzori pentru eficientizarea consumului de energie în spațiile comune ale proiectului, etc.) și ne preocupăm constant de îmbunătățirea stilului de viață pentru locatari. Am încercat să ne apropiem mai mult de clienți, evaluându-le puterea de cumpărare și astfel structurând un nivel de preț și o schemă de plată care să răspundă mai bine nevoilor lor. Toate aceste măsuri au avut un efect pozitiv și suntem încântați de evoluția constantă a vânzărilor.”

Răzvan Caracota, Sales Manager Alpha Real Estate Services

Majoritatea apartamentelor cu trei camere rămase la vânzare în Doamna Ghica Plaza sunt situate în blocuri de 16 și 24 de etaje și au suprafețe cuprinse între 75 și 100 de metri pătrați (excluzând terasele). Prețurile pentru aceste apartamente sunt cuprinse între 80.000 și 100.000 euro, la care se adaugă TVA 5%. „În fiecare lună au loc campanii promoționale care aduc beneficii suplimentare clienților – în această toamnă se derulează o campanie de discount de 7.000 euro din prețul de vânzare al apartamentelor de trei camere”, punctează oficialii ARES.

Doamna Ghica Plaza 2

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Un ansamblu rezidențial cu parc, magazine și alte facilități integrate prinde contur în nordul orașului de pe Bega. La cât ajung prețurile în Ateneo Timișoara (P)

La finalizare, complexul va avea peste 1.000 de unități locative și va dispune de întreaga infrastructură necesară unui proiect de asemenea dimensiuni. Amplasat în nordul Timișoarei, mai exact între...

citește mai departe
Monarch Village: liniște, confort și relaxare – la 15 minute de centrul Timișoarei! (P)

Locuiești în capitala Banatului și visezi la o locuință nou-nouță, la un preț accesibil și amplasată într-o zonă liniștită? Te așteptăm să faci o vizită la Monarch Village! Ansamblul...

citește mai departe
Zen Residence, un ansamblu rezidențial elitist, pe litoralul românesc. Atractiv pentru uzul propriu, dar și ca investiție (P)

Ai în plan o achiziție imobiliară și ți-ai dori o locuință nou-nouță aproape de mare? Ansamblul Zen Residence, din Constanța, îți vine în întâmpinare cu o ofertă variată și...

citește mai departe
Un important dezvoltator autohton se extinde pe piața din Iași. A cumpărat un teren în zona Copou și vrea să ridice locuințe „verzi”

Tot ca parte a strategiei sale de a se extinde în afara Capitalei, compania a început anul acesta și construcția unui ansamblu rezidențial de aproape 700 de unități în...

citește mai departe
Au fost finalizate 268 de apartamente într-un ansamblu rezidențial premium din nordul Capitalei. Spațiile verzi vor ocupa 42% din suprafața totală a terenului aferent

Unitățile livrate reprezintă a doua etapă de construcție a proiectului – care va cuprinde, per ansamblu, 630 de locuințe. Dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor a anunțat efectuarea recepției...

citește mai departe