Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
20 Martie 2017

Apartamentele vechi rămân o opțiune viabilă pentru cumpărători!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 20 Martie 2017

Asta se întâmplă nu doar în orașele mici și mijlocii, unde activitatea de construcții este foarte scăzută, ci și în marile centre regionale.

În ultimii ani, dezvoltarea de ansambluri rezidențiale în Capitală și în marile orașe ale țării a luat avânt, astfel că oferta de locuințe noi din piață a crescut în mod vizibil. Cu toate acestea, apartamentele din blocurile vechi rămân încă o opțiune viabilă pentru mulți potențiali cumpărători.

apartamentele vechi o optiune viabila

În ceea ce privește cererea de locuințe de pe piața autohtonă, Alexandru Petrescu, managing partner în cadrul Esop Consulting, aduce în discuție o cifră interesantă a Institutului Național de Statistică (INS), anume că, anual, circa 300.000 de români trec printr-o schimbare a stării de familie: fie căsătorie, fie divorț, fie apariția unui copil. O concluzie firească ar fi că în viața acestor persoane apare, în mod implicit, și nevoia unei schimbări locative. „Acum e altă întrebare care e cererea eligibilă – și aici mie mi-e greu să dau un răspuns, dacă cei 300.000 sunt eligibili și pot să cumpere o locuință, nouă sau veche”, subliniază Petrescu.

Construcțiile noi mai au mult de crescut

Dincolo de răspunsul exact la această întrebare, este clar că, deși construcțiile de locuințe noi sunt pe un trend crescător, acest segment nu poate satisface în totalitate cerințele pieței. Ca termen de comparație, reprezentantul Esop punctează că, tot potrivit datelor INS, cel mai ridicat nivel al livrărilor de locuințe noi (din 1990 încoace) a fost atins în 2008, când la nivel național au fost finalizate circa 67.000 de unități; în ultimii ani, pe de altă parte, livrările au tins spre nivelul de 50.000 de unități. Diferența față de cererea potențială este, așadar, cât se poate de vizibilă – iar asta se simte mai ales în orașele mici și mijlocii ale țării, unde activitatea de construcții de locuințe este extrem de scăzută (ba chiar aproape de zero).

Vechile blocuri de apartamente pot fi însă atractive pentru potențialii cumpărători chiar și în marile orașe ale țării, care consemnează în momentul de față o reală efervescență a dezvoltărilor rezidențiale. Iar asta se datorează în primul rând localizării lor favorabile. Astfel, deși în ultimii ani au apărut proiecte rezidențiale noi în zone mai bune ale Capitalei, prețurile acestora rămân încă prohibitive pentru o categorie importantă de cumpărători, anume beneficiarii programului Prima Casă. „Cineva care are 65.000 de euro și vrea să-și cumpere un [apartament cu] trei camere n-o să vină în zona centrală, va merge tot la proiectele mai ieftine din extremități sau din Ilfov”, spune Andreea Comșa, managing director Premier Estate Management.

Localizarea contează!

Este de așteptat însă că nu toți cumpărătorii (relativ) restricționați din punct de vedere financiar vor accepta varianta de a merge la periferia orașului. Un studiu derulat recent de Imobiliare.ro a relevat că importanța amplasamentului unei proprietăți a crescut de la 53,7% în 2015 la 59,8% în 2016. Atenția acordată factorului localizării este recunoscută și de Alexandru Petrescu: „Am observat că pentru cumpărător este important să găsească o locuință în zona care s-a obișnuit – obișnuința se spune că este a doua natură; o mare parte din oameni pun accent pe așa ceva: dacă au locuit înainte în cartierul Titan sau în cartierul Militari au o șansă în plus să cumpere în acel cartier”. Potrivit reprezentantului Esop, un alt aspect important legat de localizare este reprezentat de apropierea de școli, grădinițe, spitale etc., urmat de accesul la mijloacele de transport în comun (în special metrou), dar și de apropierea de locul de muncă.

În acest context, este evident că, pentru clienții cu buget limitat, dar care țin să locuiască într-o anumită zonă, apartamentele vechi rămân o opțiune viabilă – atât timp cât, desigur, prețurile acestora se mențin la un nivel competitiv comparativ cu alternativele similare de pe piața nouă.

Părerile cititorilor
4 păreri
  • george

    – Stefan in 92,99 % ai dreptate, si cam in acelasi procent au aparut cartierele rezidentiale dupa anii 90.
    – Ioana la prima si a doua vedere O.K.
    Te muti si in primele luni de acomodare O.K.
    Dar dupa cel mult 6 luni incep problemele si vor fi.

  • Stefan

    Nu exista o reteta clara atunci cand vorbim de achizitionarea unui apartament. Ideea este ca apartamentele vechi sunt amplasate in zone mai bune, sunt mai ieftine si constructorul a fost obligat sa respecte proiectul (altfel se pedepsea cu inchisoarea). Acum toata lumea construieste si cei mai multi constructori nu au avut nici o legatura cu constructiile (ca sa nu mai zic cu aceasta facultate). Asa ca riscurile sunt pe masura…

  • Ioana

    As fi curioasa sa stiu care e problema cartierelor rezidentiale noi. De ce e mai buna o cladire veche decat una nou construita? Vreau sa achizitionez un apartament si am aceasta dilema.

  • george

    Am trait multi ani in cladiri facute in primii ani dupa 1950.
    Am trait 19 ani intr-o cladire construita prin 1928.
    Azi traiesc intr-un cartier asa zis rezidential, bloc din 2008 si viata este un cosmar.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe