Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
21 Ianuarie 2013

Arta negocierii pretului locuintei. Stii cum sa reactionezi la o contraoferta?

scris de Leonard M. in categoria Cumpărători
Ultima actualizare: 15 Aprilie 2013

Negocierea pretului, cea mai tehnica etapa a cumpararii unei locuinte, este de fapt o combinatie intre matematica si psihologie. Pentru a fi un bun negociator trebuie sa stii in primul rand sa numeri pana la 3 si apoi sa stii cum sa reactionezi la cele 3 situatii cu care te poti confrunta.

Totul ia nastere odata cu prezentarea ofertei tale vanzatorului. Indiferent daca faci oferta verbala sau scrisa, aceasta trebuie sa fie ferma, explicita si neechivoca. Asa cum am precizat mai sus, exista 3 raspunsuri pe care le poti primi la oferta ta si, deci, 3 tipuri de reactii din partea ta.:

1. Acceptul vanzatorului. Se intampla destul de rar ca vanzatorul sa accepte prima oferta a cumparatorului dar, daca aceasta este corecta si corespunde cerintelor sale financiare o va accepta fara ezitare.

Cum reactionezi atunci cand vanzatorul accepta oferta ta? Ii strangi mana, mergi la notar si semnezi contractul de vanzare.

2. Contraoferta. Cel mai des intalnit tip de comportament din partea vanzatorului in aceasta faza a tranzactiei este contraoferta.

Atentie, contraoferta nu este un refuz! Contraoferta este o acceptare a ofertei per ansamblu si un dezacord pentru unul sau mai multe parti componente ale ofertei: pretul oferit, conditiile de plata, data semnarii contractului, etc. De regula, punctul in care se incheie o tranzactie este situat la mijlocul distantei dintre oferta si contraoferta. Negocierea pe puncte devine astfel un joc mai mult matematic decat al nervilor. Nu uita! La orice concesie facuta, cere una in schimb!

3. Refuzul ofertei. Exista proprietari care refuza o oferta fara drept de apel, considerand ca aceasta se afla mult sub nivelul asteptarilor lor.

Cand oferta ta este refuzata nu-ti ramane decat rabdare, in cazul in care mai ai o speranta ca vei obtine acea proprietate. Asteapta o luna. Daca proprietatea este inca pe piata, reinnoieste-ti oferta. S-ar putea sa ai mai multe sanse de aceasta data. A doua varianta este sa te reorientezi spre alte proprietati din lista ta.

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Părerile cititorilor
1 părere
  • bicu gigi

    d-le Leonard aveti perfecta dreptate negocierea este o arta la care adaugi modul temperamental al individului

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Tipuri de agenti imobiliari. Care este cel mai potrivit pentru tine?

Atunci cand ai o proprietate de vanzare sau de inchiriat, cand vrei sa cumperi sau sa inchiriezi, devii actor principal al pietei imobiliare. Poti sa-ti rezolvi problemele pe cont...

citește mai departe
Manualul vanzatorului. Etapele vanzarii unei locuinte

De-a lungul timpului ti-am oferit o multime de sfaturi, pentru ca vanzarea, acest nou pas pe care-l faci, sa fie pentru tine o experienta cat mai placuta. Ne-am gandit...

citește mai departe
Pentru a vinde o locuinta trebuie sa ai o atitudine corespunzatoare!

Vanzarea unei locuinte este o afacere si sunt mai multi factori care contribuie la reusita ei. Despre pregatirea locuintei pentru vanzare am mai discutat in trecut si nu vom...

citește mai departe
Vrei sa vinzi dar ai ipoteca? 9 + 1 sfaturi importante pentru tine

Analizand bilantul tranzactiilor incheiate in 2010 am observat ca un numar suficient dintre acestea au implicat imobile ce erau grevate de ipoteca. Aceasta constatare, plus experienta dobandita in situatii...

citește mai departe
Educatia face diferenta in imobiliare

  Ieri am fost iar la scoala de real estate a lui Tony Macaluso. Revenit a doua oara in Romania, Tony face la un moment dat o parabola, facand...

citește mai departe