Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
6 Mai 2016

Băncile reacționează la aprobarea dării în plată: avansul pentru o casă crește la 30-40%!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Credite, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 09 Mai 2016

Instituțiile de credit se țin de cuvânt și adoptă o politică prudențială față de clienții care ar putea apela la prevederile noii legi.

În așteptarea intrării în vigoare a legii dării în plată (la data de 13 mai a.c.), băncile de pe piața autohtonă au început deja să majoreze sumele minime solicitate ca avans pentru pentru ofertele standard de credite ipotecare/imobiliare.

casa pe euro

Pentru un credit Habitat de la BRD, spre exemplu, valoarea maximă finanțată este acum de 65% din valoarea imobilelor aduse în garanție pentru creditele în lei cu o valoare mai mică de 250.000 de euro (echivalent lei); peste pragul maxim de 250.000 de euro stipulat de noua lege, banca acceptă în continuare o sumă minimă de 15%. Alpha Bank, pe de altă parte, solicită 30% pentru creditele în lei și, respectiv, 40% pentru împrumuturile în euro, în vreme ce reprezentanții Bancpost așteaptă un avans de 33% pentru lei și 43% pentru euro.

UPDATE:

Luni, 9 mai 2016, Banca Comercială Română (BCR) a anunțat majorarea avansului minim pentru creditele ipotecare/imobiliare Casa Mea la 35%. Această modificare este însoțită de creșterea sumei minime care putea fi împrumutată de la 22.000 lei la 45.000 lei, precum și de scăderea perioadei maxime de rambursare a creditului de la 30 ani la 25 ani. Condițiile și caracteristicile creditelor Prima Casă nu vor suferi nicio modificare, precizează reprezentanții băncii. „BCR va monitoriza îndeaproape piața și impactul legislației în vederea ajustării adecvate a politicilor de creditare”, subliniază Dana Demetrian, Vicepreședinte Retail&Private Banking în cadrul BCR.

Și dobânzile cresc!
O decizie similară a fost anunțată și de conducerea CEC Bank. „Ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Legii 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, CEC Bank anunță modificarea produselor de creditare cu ipotecă imobiliară destinate persoanelor fizice, începând cu data de 9 mai a.c. În cazul creditelor pentru cumpărarea și construirea de imobile în valoare de cel mult 250.000 euro în echivalent lei, inclusiv, valoarea aportului propriu al clientului devine 30%, atât pentru creditele în lei, cât și pentru cele în valută”, explică reprezentanții băncii. Aceștia precizează însă că, având în vedere nivelul crescut al riscului generat de adoptarea legii dării în plată, banca va crește și majora și dobânzile aplicabile pentru creditele garantate cu ipotecă imobiliară (de nevoi personale și de refinanțare), creșterea fiind de un punct procentual pentru lei și, respectiv, două puncte procentuale pentru valută.

„Prin aceste modificări, CEC Bank își adaptează oferta de creditare noului cadru legislativ, decizia băncii având ca prioritate protejarea intereselor întregului portofoliu de clienți. Cei peste 150 de ani de experiență și încrederea pe care ne-o acordă clienții ne responsabilizează permanent și ne îndeamnă să adoptăm o atitudine prudentă, în condiții de competitivitate, pentru a asigura calitatea portofoliului de credite și o bună protecție a deponenților băncii. Mai mult, rămânem în continuare deschiși dialogului cu clienții noștri, pentru a identifica împreună cele mai potrivite soluții de finanțare, perfect adaptate nevoilor acestora.”

Radu Grațian Ghețea, Președinte Director General CEC Bank

Prima Casă, din nou portița de scăpare?
O veste bună pentru potențialii cumpărători de locuințe este că împrumuturile acordate prin programul Prima Casă nu ar trebui să sufere astfel de modificări, întrucât au fost exceptate de la aplicabilitatea legii dării în plată. Acest fapt este deosebit de important pentru piață, ținând cont de faptul că acestea dețin de ani buni o pondere majoritară din totalul creditelor pentru achiziția de locuințe, tocmai datorită avansului redus, de doar 5% din valoarea imobilului. În condițiile în care, pe fondul numărului crescut de solicitări de anul acesta, unele bănci au epuizat deja plafoanele acordate de către stat, rămâne ca acesta să suplimenteze fondurile alocate pentru desfășurarea programului.

Părerile cititorilor
1 părere
  • goe

    Si uite asa sunt pedespsiti clientii cei mai putin probabil sa dea in plata: au vazut o bula imobiliara spargandu-se, o criza cu unele scaderi de venituri sau cresteri de tva, piata imobiliara s-a mai asezat, marjele si dobanzile sunt la minime istorice. Uite cum o lipsa de reglementare a BNR (credite in valute exotice cu avans mic, grad de indatorare pana la 70%, dobanzi interne) e urmata de suprareglementari populiste ale parlamentarilor (legea 50, darea-n plata), care pot afecta economia in ansamblul ei. Falimentul personal era o masura preferabila, si care nu deschidea calea unor noi discriminari.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe