Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 Iunie 2010

Preţurile apartamentelor din Capitală nu ţin cont de criză

scris de Daniel Crainic in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 02 Iunie 2010

BucurestiPrezentăm pe baza Indicelui imobiliare.ro, o analiză referitoare la dinamica preţurilor înregistrată în luna mai 2010, la apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare pe principalul portal imobiliar din România.

Evoluţie atipică în Bucureşti, ieftiniri în ţară
În comparaţie cu luna precedentă, valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru a cincea lună din an arată o scădere de -0,4% ajungând la 1.196 euro/mp util, cea mai mică valoare înregistrată de la începutul crizei imobiliare.

Totuşi, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.211 euro/mp, scăderea nu este spectaculoasă: 1,2%.

În schimb, dacă ne raportăm la perioada de vârf a pieţei imobiliare autohtone, martie 2008, când pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă, preţul mediu cerut era de 2.058 euro, remarcăm o scădere de aproximativ 42%. Per ansamblu, luna mai a continuat în mod firesc evoluţia înregistrată în aprilie, astfel încât au fost atinse noi praguri minime la diferite categorii de apartamente.

Totuşi, remarcăm o evoluţie atipică a preţurilor solicitate pentru locuinţele din Capitală, unde asistăm la creşteri de preţ la majoritatea categoriilor de apartamente. Preţurile apartamentelor sunt dictate de piaţă, iar în prezent, puterea este la cumpărătorul final care se confruntă cu mari probleme în momentul de faţă. Puterea sa cumpărare este proporţională cu venitul său mediu net, astfel încât, deşi există cerere, în condiţiile actuale aceasta este în mică măsură solvabilă. Cu alte cuvinte, tranzacţiile se vor materializa atunci când preţurile practicate vor fi pe măsura puterii de cumpărare a consumatorului final, susţine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucureşti: preţurile apartamentelor din Capitală nu ţin cont de criză
Indicele imobiliare.ro pentru luna mai indică o valoare medie de 1.302 euro/mp pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, în uşoară creştere, +0,6%, faţă de luna precedentă. Bucureştiul este singurul oraş din ţară unde atât preţurile apartamentelor noi, cât şi al celor vechi au înregistrat creşteri, chiar dacă ritmul a fost diferit. Astfel, preţul solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu 0,1%, în timp ce preţul solicitat pentru apartamentele vechi a crescut cu 0,7% în intervalul analizat.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna aprilie la 1.447 euro/mp de suprafaţă utilă, în creştere cu 0,1% faţă de luna aprilie, când valoarea medie a unui metru pătrat util era de 1.445 euro. În comparaţie cu luna mai a anului trecut, preţurile sunt cu 11,7% mai mici.

Cea mai interesantă evoluţie au avut-o apartamentele noi cu patru camere care s-au scumpit cu 1,8% în intervalul analizat. Apartamentele noi cu o cameră s-au scumpit cu 0,7%, iar cele cu două camere cu 0,4%. Apartamentele noi cu trei camere au cunoscut o evoluţie diferită, fiind singura categorie de apartamente care a înregistrat o scădere de preţ în ultimele treizeci de zile: -1,3%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţele actuale de preţ sunt cuprinse între -9,7% şi -18,9%.

Şi apartamentele vechi din Capitală au avut o evoluţie dinamică în luna mai. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.250/euro mp de suprafaţă utilă, cu 0,7% mai mult decât în luna precedentă. Apartamentele cu o cameră s-au scumpit cel mai mult, cu 2.1%, în timp ce apartamentele cu două, respectiv patru camere s-au scumpit cu 0,9%, respectiv 0,6%. Preţul apartamentelor cu trei camere a rămas neschimbat în luna mai.

Părerile cititorilor
3 păreri
  • dick

    Esti o tipa curajoasa, imi place cum le spui lucrurilor pe nume.Esti tare.Spune-mi locuiesti cumva in afara tarii ?

  • Dot

    “Bucureştiul este singurul oraş din ţară unde atât preţurile apartamentelor noi, cât şi al celor vechi au înregistrat creşteri”

    – fiindca in Bucuresti preturile au scazut cu 40% iar in tara cu doar 25% fata de acum 2 ani.

  • bubu

    Preturile sunt alea la care se cumpara nu alea ce se cer deci ceea ce se intampla in Bucuresti e basm SF:) Cate apartamente sau vandut in Mai in Bucuresti.. cand o sa avem statistici de genul asta cu median and average price referitor lanumbar de vanzari mai stam de vorba pe articole din asta

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Piața rezidențială în primul trimestru din 2022: prețurile, cererea, oferta și tranzacțiile

Prețurile apartamentelor din cele mai mari centre regionale s-au menținut pe o traiectorie ascendentă, în ciuda declanșării conflictului militar din Ucraina Potrivit celui mai recent raport de piață realizat...

citește mai departe
Preţurile apartamentelor au continuat să scadă în august şi nu dau semne să se oprească

Prezentăm, pe baza Indicelui imobiliare.ro, o analiză referitoare la dinamica preţurilor înregistrată în luna august 2010, la apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare pe principalul portal imobiliar din...

citește mai departe
Vilele de lângă Bucureşti, intrate „la apă”

În apropiere de lacul şi pădurea Mogoşoaia, o locuinţă cu şapte camere „la gri”, poate fi cumpărată cu aproape 100.000 de euro. În perioada de boom imobiliar, Mogoşoaia era...

citește mai departe
Mai cresc chiriile în toamnă?

Până în 2008, majorarea chiriilor în marile oraşe odată cu începerea anului universitar devenise o obişnuinţă pentru proprietari. În 2009 însă, primul an propriu-zis de criză, trendul general a...

citește mai departe
Cât de mult au scăzut, de fapt, preţurile apartamentelor?

Prezentăm o analiză referitoare la scăderea în lei a preţurilor cerute pentru apartamente în perioada 15 martie 2008 – 1 august 2010. Deşi scăderile în euro sunt spectaculoase, punctual...

citește mai departe