Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
23 iun. 2011

Buget de criză: Cum arată apartamentul şi casa „ideale” pentru români

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Datele BCR arată că cei mai mulţi dintre potenţialii cumpărători vor să-şi achiziţioneze o locuinţă prin intermediul programului Prima Casă.

Preferinţele de achiziţie ale românilor aflaţi în căutarea unei locuinţe ilustrează cât se poate de clar constrângerile de buget ale acestora. Potrivit unui studiu realizat de Banca Comercială Română (BCR), 45,54% dintre români şi 41,51% dintre bucureşteni vor să achiziţioneze o proprietate cu ajutorul programului Prima Casă. Pe de altă parte, 35,85% dintre locuitorii ţării vor un credit imobiliar de la bănci, în vreme ce în Capitală ponderea se ridică la 33,71%. De surse proprii integrale pentru achiziţionarea locuinţei dispun doar 22,64% dintre cumpărătorii din Capitală şi 20,76% dintre cei din întreaga ţară.

Puterea redusă de cumpărare a celor care îşi doresc o locuinţă este reflectată şi de avansul redus de care dispun aceştia. Astfel, majoritatea cumpărătorilor (47,50% dintre români şi 42,86% dintre bucureşteni) ar putea să susţină un avans de 5-10%. De o sumă mai mică de 5% din preţul total al locuinţei dispun 27,38% dintre locuitorii Capitalei şi 26,11% dintre cei ai ţării. Pe de altă parte, un avans mai mare de 10% şi-ar permite doar 29,76% dintre bucureşteni şi 26,39% dintre români.

Aceste tendinţe actuale sunt perfect ilustrate de rezultatele băncii pe anul trecut. Astfel, în 2010, BCR a acordat peste 1.100 de credite pentru achiziţia de imobile, dintre care aproximativ 940 au fost împrumuturi prin Prima Casă, valoarea acestora din urmă ridicându-se la peste 41 milioane de euro.

Locuinţă la bloc cu două camere, de 55 de metri pătraţi utili
Cum arată, prin prisma situaţiei economice actuale, locuinţa ideală pentru majoritatea românilor? Potrivit datelor băncii, cei mai mulţi dintre cumpărătorii la nivel naţional (43,78%) ar vrea un apartament cu două camere, pe locul al doilea în preferinţe se situează apartamentele cu trei camere (25,33%), urmate de garsoniere (13,78%), case sau vile (11,11%) şi apartamente cu patru camere sau mai mult (6%). În Bucureşti, datele arată puţin diferit. Astfel, 38,89% dintre cumpărători vor un apartament cu două camere, 29,63% ar alege unul cu trei camere, 12,96% ar opta pentru o garsonieră, 10,19% şi-ar dori un apartament cu patru camere şi mai mult, în vreme ce 7,41% ar cumpăra o casă sau vilă. Potrivit studiul BCR, la nivel naţional, apartamentul „ideal” al românilor are două camere, este amplasat într-un bloc cu patru etaje, la un etaj intermediar, are o suprafaţă de 55 de metri pătraţi utili şi dispune de loc de parcare. Pe de altă parte, casa sau vila „ideală” este formată dintr-un living şi alte trei camere, are pod sau mansardă, bucătărie, două grupuri sanitare şi garaj.

Unul din patru bucureşteni ar cumpăra o casă într-un ansamblu rezidenţial
La capitolul criterii de achiziţie a unei locuinţe, factorii catalogaţi ca foarte importanţi de către majoritatea cumpărătorilor au fost apropierea de mijloacele de transport în comun (58,49% dintre bucureşteni, 32,37% dintre români), localizarea într-o zonă verde (31,73% în Bucureşti, 26,62% în ţară) şi apropierea faţă de unităţile de învăţământ (29,52% în Capitală, 25,73% la nivel naţional).

Cât despre localizarea exactă a locuinţei pe care intenţionează să o cumpere, majoritatea clienţilor vor ca aceasta să fie situată într-o zonă semicentrală: 56,98% dintre români şi 52,34% dintre bucureşteni. Pe de altă parte, mai puţin de 6% dintre ambele categorii de cumpărători ar fi dispuşi să locuiască în afara oraşului.

În ceea ce priveşte vechimea imobilului, majoritatea covârşitoare a potenţialilor cumpărători (88,89% dintre bucureşteni şi 93,38% dintre locuitorii ţării) caută un imobil construit după anul 1977. Astfel, în Capitală, 33% dintre clienţi vor un imobil finalizat până în 1990, 29,63% caută unul construit după 1991, în vreme ce 25,93% ar opta pentru o locuinţă construită într-un proiect rezidenţial nou. La nivel naţional, 30,68% dintre cei care îşi doresc o locuinţă caută una finalizată până în 1990, 28,48% îşi doresc un imobil construit după 1991, în vreme ce 34,22% ar alege o locuinţă nouă, în cadrul unui ansamblu rezidenţial. În acelaşi timp, majoritatea cumpărătorilor, din Capitală sau întreaga ţară, vor ca locuinţa achiziţionată să fie complet finalizată şi predată la cheie, fără a mai necesita renovări.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Un ansamblu rezidențial cu parc, magazine și alte facilități integrate prinde contur în nordul orașului de pe Bega. La cât ajung prețurile în Ateneo Timișoara (P)

La finalizare, complexul va avea peste 1.000 de unități locative și va dispune de întreaga infrastructură necesară unui proiect de asemenea dimensiuni. Amplasat în nordul Timișoarei, mai exact între...

citește mai departe
Monarch Village: liniște, confort și relaxare – la 15 minute de centrul Timișoarei! (P)

Locuiești în capitala Banatului și visezi la o locuință nou-nouță, la un preț accesibil și amplasată într-o zonă liniștită? Te așteptăm să faci o vizită la Monarch Village! Ansamblul...

citește mai departe
Zen Residence, un ansamblu rezidențial elitist, pe litoralul românesc. Atractiv pentru uzul propriu, dar și ca investiție (P)

Ai în plan o achiziție imobiliară și ți-ai dori o locuință nou-nouță aproape de mare? Ansamblul Zen Residence, din Constanța, îți vine în întâmpinare cu o ofertă variată și...

citește mai departe
Un important dezvoltator autohton se extinde pe piața din Iași. A cumpărat un teren în zona Copou și vrea să ridice locuințe „verzi”

Tot ca parte a strategiei sale de a se extinde în afara Capitalei, compania a început anul acesta și construcția unui ansamblu rezidențial de aproape 700 de unități în...

citește mai departe
Au fost finalizate 268 de apartamente într-un ansamblu rezidențial premium din nordul Capitalei. Spațiile verzi vor ocupa 42% din suprafața totală a terenului aferent

Unitățile livrate reprezintă a doua etapă de construcție a proiectului – care va cuprinde, per ansamblu, 630 de locuințe. Dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor a anunțat efectuarea recepției...

citește mai departe