Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
21 Martie 2016

Câinii latră, piața merge. Liniștea de dinaintea… dării în plată?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 22 Martie 2016

Unii jucători cred că se vor găsi soluții viabile de achiziție, chiar și în cazul aprobării mediatizatului act legislativ.

Disputele pe marginea legii dării în plată continuă. În cazul adoptării actului legislativ (în forma sa inițială), contestatarii săi se așteaptă la o reducere drastică a prețurilor și a tranzacțiilor cu locuințe. Între timp însă, piața autohtonă își continuă nestingherit activitatea. „Într-un moment în care piața rezidențială din România se luptă cu presupusele efecte ale legii dării în plată, apetitul pentru achizițiile imobiliare crește în rândul consumatorilor”, sunt de părere organizatorii Târgului Imobiliar Național (tIMOn), care se va desfășura între 24 și 27 martie în Piața Constituției din București.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-invest-real-estate-image8112292

Tot luna aceasta a avut loc și primul târg imobiliar al acestui an – Project Expo (11-13 martie 2016, Piața Victoriei). Cum a fost resimțit în rândul participanților pericolul dispariției programului Prima Casă, în cazul adoptării legii dării în plată? Pe lângă previziunile „apocaliptice”, și aici s-au făcut auzite voci (precaut-)optimiste. „Prin Prima Casă se vând aproximativ 65% dintre imobile. Și aici mă refer strict la zona de acțiune a Premier, și anume zona de sud. Chiar dacă este un procent destul de mare de familii care apelează la acest program, asta nu înseamnă că nu se vor găsi soluții în cazul în care Prima Casă va dispărea de pe piață odată cu apariția legii dării în plată, așa cum se preconizează”, a punctat Giulio Angheloiu, managerul general al agenției Premier Imobiliare.

„Trecând peste posibila declarare ca fiind neconstituțional a art. 11 din legea propusă (cel care ar aduce aplicabilitatea legii și contractelor aflate în derulare), actul normativ are două tăișuri: poate oferi o mai mare încredere persoanelor care doresc contractarea unui credit imobiliar, dar, pe de altă parte, va fi important ca băncile să fie mai prudente, această prudență fiind de preferat în defavoarea intenției declarate a băncilor de scumpire sau îngreunare a creditării.”

Victor Ilie, avocat, White Mountain

Citește și: Darea în plată și prețurile caselor

De la Prima Casă la rate la dezvoltator?
În cadrul ediției naționale a Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI) organizate recent de Imobiliare.ro, Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, puncta că, în cazul restricționării creditării ca urmare a adoptării legii dării în plată, o modalitate aletrnativă de achiziție ar fi plata în rate la dezvoltator. Acest sistem este practicat și în prezent de unii dezvoltatori de locuințe noi, însă nu poate reprezenta, desigur, o soluție universală de achiziție, pe termen lung.

Între timp, pe fondul discuțiilor aprinse din piață, Prima Casă continuă să-i atragă pe cumpărătorii de locuințe ca un magnet. Astfel, după recordul atins anul trecut, în prima lună din 2016 au fost acordate peste 1.500 garanții prin programul guvernamental, în valoare totală de peste 133 milioane lei.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • nelu

    Perfect adevarat, prima casa a produs si produce in continuare o bula imobiliara. Tinerii se ingramadesc ca oile sa ofere preturi exagerate, din bani luati cu imprumut care ii va inrobi pe viata, pentru ruine de apartamente vechi de peste 40 de ani, care la momentul terminarii platii adica dupa pensiionare, vor fi iesit de mult din garantie.
    Astfel cresc nejuatificat preturile, acest lucru intorcandu-se chiar impotriva lor, dar aducand beneficii enorme bancilor.Tinerii trebuie sa stie ca in Occident , daca ai sub 40, 45 de ani, tinerilor nici nu le trece prin cap sa se indatoreze la banci sa isi cumpere o locuinta. De altfel, nr de proprietari de locuinte raportat la populatie este extrem de redus majoritatea locuind cu chirie. In Romania este o boala nationala sa ai casa daca s-ar putea din frageda pruncie si asta este foarte abil speculata de banci. Prima Casa trebuie desfiintata spre binele sectorului imobiliar, iar tinerii trebuie sa invete ca mai intai trebuie sa munceasca din greu si de abia apoi sa se gandeasac sa devina proprietari.

  • Interval

    Sunt oameni care vor sa cumpere cash, si din pacate, din cauza programului “Prima casa”, cresc preturile imobiliare si sunt dezavantajati.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Românii vor case mai bune, dar mulți nu-și permit un credit!

Apetitul crescut pentru achizițiile de locuințe reprezintă o fațetă a monedei – cealaltă este că mulți nu pot suporta o asemenea povară financiară. În România, majoritatea tranzacțiilor de pe...

citește mai departe
Piața locuințelor, pe creștere în 2017 – dar ATENȚIE la prețuri!

Vânzările s-au reluat în a doua parte a anului trecut, odată cu relaxarea condițiilor de creditare. Nu există îndoială că, în ultimii doi ani, rezidențialul autohton s-a înscris mai...

citește mai departe
Băncile reacționează la aprobarea dării în plată: avansul pentru o casă crește la 30-40%!

Instituțiile de credit se țin de cuvânt și adoptă o politică prudențială față de clienții care ar putea apela la prevederile noii legi. În așteptarea intrării în vigoare a...

citește mai departe
Cea mai mare investiție este… propria locuință

Prin urmare, faceți tot posibilul să luați o decizie cât mai rațională. Nu știu dacă vreau neapărat să-mi șochez audiența, dar am o afirmație foarte puternică la seminarul de...

citește mai departe
Rate la credite reduse la jumătate sau cum vrea statul să „pompeze” bani în economie

Cei cu venituri cel mult egale cu salariul mediu net pe economie vor putea beneficia de o „scutire” de doi ani în fața băncilor. În urma discuțiilor cu reprezentanții...

citește mai departe