Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în

Care sunt avantajele și dezavantajele pe care le vei avea din poziția de chiriaș

Înainte să închiriezi o locuință este recomandat să îți analizezi bine situația, atât pe plan personal, cât și profesional, luând în considerare avantajele, dar și dezavantajele statutului de chiriaș.

Hotărârea finală rămâne la alegerea ta, important este să fii informat și să alegi varianta cea mai avantajoasă pentru tine.

Avantajele închirierii unei locuințe

1. Flexibilitate – închirierea unei locuințe este recomandată mai ales dacă nu ai o stabilitate financiară. Poți oricând să îți găsești un coleg de apartament și să împarți cheltuielile cu acesta sau te poți muta într-o locuință pentru care proprietarul solicită o chirie mai mică.

În plus, îți poți schimba locuința în funcție de nevoile pe care le ai în acel moment. Poate îți schimbi locul de muncă și nu vrei să traversezi tot orașul pentru a ajunge în fiecare dimineață la birou sau poate te căsătorești și ai nevoie de mai mult spațiu.

2. Stai într-o locuință modernă, cu costuri mici – îți dorești să stai într-o locuință modernă, aflată într-o zonă foarte bună, dar ai un buget limitat? De ce să renunți la acest vis pentru că nu îți poți permite să o cumperi, când o poți închiria? Dacă îți găsești și un coleg de apartament, atunci cheltuielile se reduc și mai mult.

3. Ai parte de intimitate – aici vorbim, în special, de tinerii care încă locuiesc alături de părinți sau de studenții care stau la cămin și care își doresc mai multă intimitate. Închirierea unei locuințe poate fi binevenită pentru aceștia.

4. Nu cheltuiești bani pe reparații, dotări și mobilier. Nici nu plătești taxe la Stat – proprietarul este cel care are responsabilitatea de a remedia orice defecțiune și de a plăti pentru eventuale reparații, în cazul în care acestea nu au apărut din vina chiriașului.

Mobilarea și utilarea unei locuințe este foarte costisitoare. Dacă stai în chirie nu mai ai astfel de cheltuieli, având în vedere că cele mai multe locuințe dispun deja de piesele de mobilier necesare și de aparatura electronică și electrocasnică.

În plus, dacă se strică frigiderul, de exemplu, nu trebuie să cumperi tu altul și să scoți astfel din buzunar o sumă substanțială. Acesta va fi înlocuit de proprietar.

Nu uita, de asemenea, că din poziția de chiriaș nu ai nici grija taxelor anuale pe proprietate.

Dezavantajele închirierii unei locuințe

1. Lipsa stabilității – în cazul în care nu te înțelegi bine cu proprietarul ești nevoit să te muți într-o casă nouă după o perioadă de timp.

2. Nu poți face toate modificările pe care ți le dorești – din poziția de chiriaș nu vei putea să te implici într-un proiect de anvergură de amenajare interioară, locuința fiind deja mobilată și aranjată după preferințele proprietarului.

Desigur, poți să negociezi cu el și să scapi de unele piese de mobilier pe care nu le dorești, poți să zugrăvești, cu acordul său, pereții într-o culoare mai plăcută pentru tine sau îți poți pune amprenta personală pe locuință folosind tapet pe unii pereți, dar nu înainte de a cere permisiunea proprietarului.

Atenție! Nu toți proprietarii vor aproba astfel de modificări sau nu le vor deconta din valoarea chiriei. Ești sigur că vrei să cheltuiești bani pe amenajarea unei locuințe din care ai putea să te muți peste un an?

Poți în schimb să decorezi camerele cu fotografii și tablouri personale. Să îți așezi propriile cărți în bibliotecă și să îți cumperi câteva plante de apartament.

3. Banii cheltuiți pe chirie sunt “pierduți” – atunci când ești chiriaș poți să ai senzația că banii pe care îi plătești lunar proprietarului sunt pierduți și că, în schimb, ai putea să îi folosești pentru achitarea unei rate la bancă în speranța că peste 20-30 de ani de efort financiar vei “rămâne cu ceva”.

4. Nu poți să ai un animal de companie – unii proprietari nu acceptă animale de companie în locuințele pe care le închiriază.

Alții îți pot impune unele limitări, fie legate de numărul de animale de companie pe care le poți ține în locuință, fie în legătură cu anumite rase care nu sunt acceptate. Acest aspect trebuie discutat cu proprietarul și neapărat menționat în contractul de închiriere.

Pune direct o întrebare

Experții noștrii imobiliari vor căuta soluții și îți vor oferi sfaturi

Citește cele mai noi știri din piață
Interesul pentru Noua Casă ia avânt: ING Bank România a primit de 2 ori mai multe cereri decât anul trecut. Ce pași trebuie să urmeze solicitanții

Aprobarea financiară se obține independent de imobilul ales, căutarea acestuia putând avea loc ulterior, în termen de 90 de zile. Din martie 2021, cei interesați de achiziția unei locuințe...

citește mai departe
Cât de sigur este să lucrezi ca femeie în imobiliare? Situații de vulnerabilitate și metode de prevenție

Femeile care activează în domeniul imobiliar din România se confruntă uneori în activitatea profesională cu diverse situații dificile, în special în interacțiunile avute cu clienții, dar și în dinamica...

citește mai departe
Interesul pentru Noua Casă ia avânt: ING Bank România a primit de 2 ori mai multe cereri decât anul trecut. Ce pași trebuie să urmeze solicitanții

Aprobarea financiară se obține independent de imobilul ales, căutarea acestuia putând avea loc ulterior, în termen de 90 de zile. Din martie 2021, cei interesați de achiziția unei locuințe...

citește mai departe
Restart Energy: facturi mai mici la utilități și furnizor de încredere pentru zeci de mii de consumatori din toată țara (P)

Schimbarea furnizorului de energie și gaze naturale este gratuită și este dreptul consumatorilor, prevăzut prin lege. Deși au trecut deja câteva luni de la liberalizarea pieței de energie și...

citește mai departe
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
ADIRU: Schimbare de paradigmă pe piața imobiliară din România (P)

Reprezentanții asociației se așteaptă la suspendarea lucrărilor, noi directive energetice aplicabile, măsuri legislative negative, creșteri majore de prețuri pentru locuințele noi. Dacă anul 2020 a fost unul destul de...

citește mai departe
Regulamentul Concursului “Giveaway Philips Senseo Viva Cafe”

În perioada 12.04.2021 – 18.04.2021, ora 23:59 are loc concursul “Giveaway Philips Senseo Viva Cafe” pe contul de Instagram al Imobiliare.ro Art.1 Organizatorul și regulamentul oficial al concursului Concursul...

citește mai departe