Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în

Care sunt avantajele și dezavantajele pe care le vei avea din poziția de chiriaș

Înainte să închiriezi o locuință este recomandat să îți analizezi bine situația, atât pe plan personal, cât și profesional, luând în considerare avantajele, dar și dezavantajele statutului de chiriaș.

Hotărârea finală rămâne la alegerea ta, important este să fii informat și să alegi varianta cea mai avantajoasă pentru tine.

Avantajele închirierii unei locuințe

1. Flexibilitate – închirierea unei locuințe este recomandată mai ales dacă nu ai o stabilitate financiară. Poți oricând să îți găsești un coleg de apartament și să împarți cheltuielile cu acesta sau te poți muta într-o locuință pentru care proprietarul solicită o chirie mai mică.

În plus, îți poți schimba locuința în funcție de nevoile pe care le ai în acel moment. Poate îți schimbi locul de muncă și nu vrei să traversezi tot orașul pentru a ajunge în fiecare dimineață la birou sau poate te căsătorești și ai nevoie de mai mult spațiu.

2. Stai într-o locuință modernă, cu costuri mici – îți dorești să stai într-o locuință modernă, aflată într-o zonă foarte bună, dar ai un buget limitat? De ce să renunți la acest vis pentru că nu îți poți permite să o cumperi, când o poți închiria? Dacă îți găsești și un coleg de apartament, atunci cheltuielile se reduc și mai mult.

3. Ai parte de intimitate – aici vorbim, în special, de tinerii care încă locuiesc alături de părinți sau de studenții care stau la cămin și care își doresc mai multă intimitate. Închirierea unei locuințe poate fi binevenită pentru aceștia.

4. Nu cheltuiești bani pe reparații, dotări și mobilier. Nici nu plătești taxe la Stat – proprietarul este cel care are responsabilitatea de a remedia orice defecțiune și de a plăti pentru eventuale reparații, în cazul în care acestea nu au apărut din vina chiriașului.

Mobilarea și utilarea unei locuințe este foarte costisitoare. Dacă stai în chirie nu mai ai astfel de cheltuieli, având în vedere că cele mai multe locuințe dispun deja de piesele de mobilier necesare și de aparatura electronică și electrocasnică.

În plus, dacă se strică frigiderul, de exemplu, nu trebuie să cumperi tu altul și să scoți astfel din buzunar o sumă substanțială. Acesta va fi înlocuit de proprietar.

Nu uita, de asemenea, că din poziția de chiriaș nu ai nici grija taxelor anuale pe proprietate.

Dezavantajele închirierii unei locuințe

1. Lipsa stabilității – în cazul în care nu te înțelegi bine cu proprietarul ești nevoit să te muți într-o casă nouă după o perioadă de timp.

2. Nu poți face toate modificările pe care ți le dorești – din poziția de chiriaș nu vei putea să te implici într-un proiect de anvergură de amenajare interioară, locuința fiind deja mobilată și aranjată după preferințele proprietarului.

Desigur, poți să negociezi cu el și să scapi de unele piese de mobilier pe care nu le dorești, poți să zugrăvești, cu acordul său, pereții într-o culoare mai plăcută pentru tine sau îți poți pune amprenta personală pe locuință folosind tapet pe unii pereți, dar nu înainte de a cere permisiunea proprietarului.

Atenție! Nu toți proprietarii vor aproba astfel de modificări sau nu le vor deconta din valoarea chiriei. Ești sigur că vrei să cheltuiești bani pe amenajarea unei locuințe din care ai putea să te muți peste un an?

Poți în schimb să decorezi camerele cu fotografii și tablouri personale. Să îți așezi propriile cărți în bibliotecă și să îți cumperi câteva plante de apartament.

3. Banii cheltuiți pe chirie sunt “pierduți” – atunci când ești chiriaș poți să ai senzația că banii pe care îi plătești lunar proprietarului sunt pierduți și că, în schimb, ai putea să îi folosești pentru achitarea unei rate la bancă în speranța că peste 20-30 de ani de efort financiar vei “rămâne cu ceva”.

4. Nu poți să ai un animal de companie – unii proprietari nu acceptă animale de companie în locuințele pe care le închiriază.

Alții îți pot impune unele limitări, fie legate de numărul de animale de companie pe care le poți ține în locuință, fie în legătură cu anumite rase care nu sunt acceptate. Acest aspect trebuie discutat cu proprietarul și neapărat menționat în contractul de închiriere.

Pune direct o întrebare

Experții noștrii imobiliari vor căuta soluții și îți vor oferi sfaturi

Citește cele mai noi știri din piață
T2 2021: Prețurile apartamentelor în cele mai bune cartiere ale marilor orașe

În ciuda tendinței general pozitive consemnate pe acest segment de piață trimestrul trecut, în anumite zone au fost consemnate și scăderi ale valorii medii de listare. În al doilea...

citește mai departe
Imobiliare.ro lansează, în colaborare cu DSA Advisor, serviciul de brokeraj de credite ipotecare. Poți beneficia, gratuit, de consultanță și asistență în procesul de finanțare

Mai bine de jumătate dintre cumpărătorii de locuințe din marile orașe și împrejurimi au nevoie de un împrumut pentru a-și susține achiziția. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor consumatorilor...

citește mai departe
T2 2021: Prețurile apartamentelor în cele mai bune cartiere ale marilor orașe

În ciuda tendinței general pozitive consemnate pe acest segment de piață trimestrul trecut, în anumite zone au fost consemnate și scăderi ale valorii medii de listare. În al doilea...

citește mai departe
Piața chiriilor în T2 2021: cererea, oferta și prețurile în marile centre regionale

Pe fondul începerii sezonului estival, Constanța a făcut excepție de la tendința de scădere a cererii pe segmentul de închirieri. Popularizarea lucrului de la distanță și a cursurilor online...

citește mai departe
Piața terenurilor pentru dezvoltări imobiliare, pe val. Loturile ușor autorizabile sunt cele mai căutate

Creșterea cererii pentru asemenea astfel de proprietăți relevă menținerea apetitului pentru construcția de noi proiecte imobiliare, inclusiv pe segmentul rezidențial. Potrivit reprezentanților companiei Crosspoint Real Estate, segmentul terenurilor din...

citește mai departe
Nordis Group va dezvolta un nou ansamblu rezidențial, în zona de nord a Capitalei

Proiectul va fi unul exclusivist, al doilea derulat de companie pe piața bucureșteană, și va include o serie de facilități complementare pentru rezidenți. Dezvoltatorul imobiliar autohton Nordis Group, specializat...

citește mai departe
Pe fondul pandemiei, dar și schimbării standardelor internaționale în construcții, tot mai mulți români sunt interesați de locuințe eco

Potrivit standardelor internaționale nZEB, clădirile private, inclusiv cele de locuințe, trebuie să aibă un consum de energie aproape de zero. În contextul modificării preferințelor în materie de locuire, locuințele...

citește mai departe