Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
17 oct. 2012

Casa din… garaje de beton: o soluţie de construire ieftină şi inedită, premiată de către arhitecţi

scris de Adriana Lefter in categoria Home & Deco, Ştirea zilei

O mai veche improvizaţie a românilor poate fi transformată într-un proiect cu valoare estetică deosebită.

La ediţia de anul acesta a Bienalei Naţionale de Arhitectură (ce se desfăşoară între 15 octombrie şi 15 noiembrie 2012), premiul secţiunii Arhitectura Locuinţei a fost câştigat de un proiect cu siguranţă inedit, realizat de arhitecţii Cristina Constantin şi Cosmin Pavel, de la biroul Abruptarhitectura. Este vorba despre o casă amplasată lângă Bucureşti, o construcţie ce foloseşte materiale neconvenţionale pentru perioada actuală, dar care amintesc de vremuri (nu demult) trecute. „Casa de la Bragadiru este o casă construită din garaje prefabricate de beton. Martor al «Epocii de Aur», acest modul prefabricat de 3×5,6 metri devenise deja ceva mai mult decât un garaj. Convertit în cămară, atelier, birou, fostul garaj era o adevărată prelungire a locuinţei de la bloc”, povestesc autorii. Interesant este că această casă originală nu este o variantă locativă valabilă doar în teorie, ci aparţine chiar celor doi tineri arhitecţi, care şi locuiesc aici. „Ideea folosirii garajelor a venit întâmplător. Îmbiaţi de un vecin să cumpărăm un garaj pentru a-l folosi ca magazie, ne-am dat seama că el poate deveni mai mult decât atât. Dincolo de economia de bani şi de mijloace, această ipoteză de lucru ne scutea şi de dificultatea proiectării unei case atunci când beneficiarul şi arhitectul sunt unul şi acelaşi”, mărturisesc ei. Costul construcţiei în sine s-a ridicat la 20.000 de euro, fără a include aici costul terenului, al branşamentelor la utilităţi şi al împrejmuirii.
Amalgam de vechi şi nou

Autorii acestui proiect reuşesc să transforme o veche improvizaţie a românilor într-o soluţie de locuire cât se poate de actuală, care nu doar că este practică şi confortabilă, dar se distinge şi prin valoarea sa estetică. „Prin recuperare, alăturare, relaţionare, cele cinci garaje merg mai departe, sunt altceva decât ceea ce au fost menite să fie la început. Proiectul porneşte de afară, cu multe curţi şi o haină modestă. Fostele garaje pot fi recunoscute însă mai ales la interior. Fiecare dintre cele cinci module ajunge să conţină, să strângă laolaltă lucruri felurite, să adăpostească altfel. Locuită, casa joasă se adună în sine pentru a se întoarce către afară, în limita strânsă a zidului de împrejmuire”, descriu autorii ideea ce a stat la baza proiectului. Pentru amenajarea interiorului, aceştia combină cu succes stilul vechi românesc (podele placate cu dale de piatră, piese de mobilier din lemn masiv, ţesături tradiţionale etc.) cu câteva elemente moderne (canapea, fotolii, scaune etc.), ce amintesc vizitatorului că nu s-a pierdut în casa de la ţară a bunicilor.
O importanţă deosebită este acordată şi zonelor de relaxare, nu doar la interior, ci şi la exterior. Astfel, spaţiul dintre garaje este folosit pentru crearea unei curţi interioare ce amestecă, încă o dată, urbanul cu ruralul. Dalele de piatră şi măsuţa de cafea recreează, la scară redusă, atmosfera unei terase dintr-un oraş vechi, în vreme ce unul dintre garaje, transformat în „umbrar”, aminteşte, într-o manieră modernă, de un refugiu specific unei curţi de la ţară. Sobrietatea pavajului şi a împrejmuirilor betonate este spartă pe alocuri de verdele viu al câtorva plante.Multifuncţionalele garaje nu au fost uitate de români

Interesant este că, deşi o practică a epocii comuniste, soluţia construcţiilor realizate din garaje de beton nu este total pierdută. Unii români o mai folosesc încă, în principal datorită costurilor şi eforturilor semnificativ mai reduse pe care le presupune, comparativ cu o construcţie tradiţională. Soţii Florin şi Steliana P., din Bucureşti, se numără printre cei care au apelat la această variantă. În 2010 ei au cumpărat un teren de 2.800 de metri pătraţi în satul Măgura, din judeţul Dâmboviţa, cu intenţia de a-şi construi, în timp, o căsuţă la ţară. Au decis ca, în primă fază, să cumpere pentru aceasta două garaje din beton (foto jos), pentru că aşa puteau începe lucrările cu eforturi minime (aveau opţiunea de a nu turna fundaţia). Au plătit astfel 7.000 de lei (sumă în care a fost inclus şi transportul camerelor din beton), iar între timp s-au apucat şi de amenajarea casei. Doar unul dintre garaje va fi folosit pentru locuit (iar celălalt ca magazie), iar aici au turnat beton pe jos, au pus parchet şi gresie, au tencuit şi au vopsit pereţii şi chiar au mobilat încăperea. Potrivit proiectului, în timp vor să mai ridice încă o cameră de locuit lângă aceasta – una mai înaltă, cu o suprafaţă mai mare, care să se continue cu un pod extins şi deasupra garajului.
Părerile cititorilor
37 păreri
 • Ciprian florin

  Ceva adevarat, Dragos, bravo! Si eu am doi copii si nu avem bani si ma bate gandul sa-mi fac o casa din 3 garaje.

 • Valentina Dumitru

  Buna seara! As dori si eu un garaj in Tamadau Mare, Jud.Calarasi. Cat costa cu tot cu transport? Multumesc!

 • brindusarotaru

  Buna ziua, ideea este formidabila, doar o intrebare, va rog, cum vom incalzi aceste betoane? Va multumesc!

 • rotarubrindusa

  EXTRA EXTRAORDINARA IDEEA, FELICITARI! DATI-NE SI UN NR DE TELEFON, DE UNDE PUTEM INTRA IN POSESIA ACESTOR GARAJE. VA RUGAM TARE FRUMOS SI VA MULTUMIM DIN SUFLET PT INFORMATII.

 • Cristian

  Am nevoie de un garaj sau chiar doua daca este pretul bun in zona Bacau.

 • valy

  Pot sa va arat ceva mai interesant, casute modul din beton 3,5/3,5 in doua ape
  doua bucati si terasa sau trei,se pot aranja in multe feluri.casa adevarata.Am inceput deja.va pot arata.O frumusete.

 • Olesea

  In Republica Moldova livrati si cit costa in USD un 4 containere+livarea

 • aurel

  buna idea ami trebuie si mie 2 garaje an berceni stie cineva de unde sa le iau astept un raspuns

 • cristi

  o idee excelenta!dar ma poate informa si pe mine cineva daca in galati gasesc asemenea garaje as vrea si eu sa fac asa cv am locul de casa

 • Stefan

  O idee foarte buna,rapida si ieftina!Ceva asemanator am facut si eu din 2 garaje in maxim 2 luni a fost gata.Pentru garaje foarte bune si livrate rapid il recomand cu incredere 0722598189!!

 • Stefan Musoiu

  Ideia e super !
  Felicitari !

 • Dragos

  Super ideea pentru cineva care nu dispune de prea multi bani. IM-am gandit si eu la asa ceva prin 1991 student fiind, cand imi doream sa nu mai stau cu parintii, dar atunci nu dispuneam de nici un ban, asa ca a ramas la stadiul de idee. Si am uitat-o acum 5 ani cand m-am apucat de casa si dispuneam de suficinti bani s-o pun in aplicare. Asa ca am ajuns la o casa de 100000euro si credit in banci si nopti nedormite. Deci, faceti-va o casa ca cea mai de sus daca nu dispuneti de prea multi bani. Nu te ingropi cu ea. Mai trebuie sa si traiesti

 • busuioc

  Va rog sa-mi trimite-ti niste poze cu informatii din experienta dvs.Sunteti genial!

 • Busuioc

  Domnule Sandu,
  va rog sa-mi trimiteti si mie niste poze eventual informatii pe adresa
  [email protected]

 • Mircea

  Buna ziua!Foarte buna ideea!!Am facut si eu ceva asemanator din doua garaje doar!!Este foarte ieftin si rapid!!Pentru cei ce vor sa isi faca pot gasi garaje la 0747695664 eu de acolo am luat!!!

 • vasile

  buna ziua,va rog daca puteti sa-mi trimiteti si mie poze de la casa de garaj sunt curioasa sa vad cum a iesit si cit va dus investitia doresc sa-mi construiesc si eu una.
  O zi placuta.

 • iulian

  buna ziua!
  daca se poate , doresc si eu informtii referitor la procedura legala si detalii , pt o costructie formata din 2 garaje … nu dispun de pea multi bani insa am experienta la finisaje …. si m-as descurca …. va multumesc !!!

 • mocanu sebastian

  Buna ziua,
  Am vazut ca ati spus ca aveti experienta in cosntructia ceselor din garaje de beton. Puteti sa-mi spuneti care ar fi procedura legala.se face proiect si in proiect sunt trecute aceste garaje etc. cum se poate construi o astfel de casa cu toata documentatia legala.accepta arhitectii sa faca proiect de casa din garaje ..se poate. vreau sa fac si eu din doua sau 3 garaje. din experienta dvs la ce costuri sa ma astept?
  astept cu mult interes raspunsul dvs.
  multumesc anticipat

 • cristina

  Felicitari! As dori sa situ cum ati rezolvat cu autorizatiile. Multumesc

 • sebastian mocanu

  buna seara ….se poate sa imi trimite-ti si mie poze cu, constructia dvs. sunt si eu interesat sa fac asa ceva. la adresa : [email protected]
  multumesc

 • Doru

  Presupun că un astfel de cub din beton trebuie izolat termic cu simţ de răspundere,dacă avem pretenţia să-l fi trnsformat în locuinţă…Care ar fi soluţia mai ales în zona acoperişului care nu are scut adiabatic?(podul casei).

 • George Dumitrescu

  Sa-mi fie cu iertare, mie mi se pare groaznic. Nu are nimic care sa te faca sa te simti bine si sa mai dai si 20000 de euro pt. asta … e ca si cum am promova grotescul. Nu are arhitectura, nimic intim sau interesant si, mai mult ca sigur, nu o sa vrea nimeni sa stea in asa ceva.

 • gabriela

  Buna ziua.
  sper sa nu va deranjez dar am si eu cateva intrebari:
  va trebuit autorizatii de constructie? sincer cat va costat la gata cu tot cu utilitati si daca pute-ti sa imi trimite-ti cateva poze ? sant interesata sa sa fac si eu o casuta cu 3 camere o baie si o bucatarie fara etaj
  VA MULTUMESC MULT:

 • andrei

  Ce nu inteleg este faptul ca cei de acolo au construit un gard din beton sau caramida, din care se puteau face lejer 3-4 „case”, daca se poate numi asa proiectul „premiat” de „arhitecti” ( cred ca premiata a fost punerea in opera pentru ca ideea este copiata din alte parti.
  Drumul catre ghetou a inceput.

 • Bara Vioara

  felicitari! foarte ingenios proiectul

 • lontos constantin

  O idee practica si relativ ieftina ,pe SOS Alexandria se gaseste o constructie din containere metalice cu vreo 3 etaje legate cu o scara metalica ,merita vazuta

 • dumtras

  Foarte frumos Dl.Sandu.Bravo!punemi si mie ce si cum ai facut.Multumesc.
  Dumtras

 • Manea Glad

  Va pot ajuta cu maer placere am lucrat in domeniul transportului agabaritic de astfel de garaje,confectionand din ele vrute si nevrute, dupa imaginatia omului care este destul de bogata:d. Pt mai multre info ma puteti gasi la 0749 30 32 78

 • Marian

  Buna seara, aveti si poze de la casa pe care spuneti ca a-ti construito ??? Ar fi interesant . Si cat va costat ? Multumesc !

 • cosmin

  si pe mine ma intereseaza ceva info suplimentare si preturi. Foarte interesanta idee!!!

 • Mihaela

  Super ingenioasa ideea bravo .

 • Teodorescu Cristina

  Felicitari d-le Sandu;as vrea sa vad si eu poze,daca se poate.
  Cum a iesit?
  Adresa mea este [email protected]

 • Didina

  Betonul nu e sanatos!…Cel putin asa se spune!…

 • Radu Florin

  nu este chiar atat de avantajos , investitia este practic mai mare decat o casa pe profil de lemn sau metalic , care este mai usoara , mai usor de intretinut si mai spatioasa ! in cazul garajelor de beton toate incapaerile au aceeasi dimensiune ( a garajului ) fara posibilitate de extindere , deci cine si-a pus in cap acest fel de proiect eu va sfatuiesc sa va ganditi bine de tot !

 • Petro

  Preturi si adresa comanda !!!

 • SANDU

  FELICITARI…..doresc sa va informez ca in anul 2003 EU am construit o casa p+1 cu multe dormitoare,grupuri sanitare,anexe si doua saloane numai din garaje de beton.Este o casa perfecta.
  Cu respect Sandu

 • Erwin Jansen

  Info si Preturi!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Când „afară” devine mult mai important: sfaturi practice pentru amenajarea balcoanelor, teraselor și grădinilor

Stând mai mult acasă, din pricina măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, românii au început să acorde mai multă atenție spațiilor exterioare ale locuințelor. Retailerul local de materiale de...

citește mai departe
The new luxury era? Într-o zonă exclusivistă precum Kiseleff-Aviatorilor, o amenajare cu adevărat „de lux” poate ajunge la încă o dată prețul apartamentului

Un studio de design recunoscut pe plan internațional intră și pe piața din România, pe fondul alinierii standardelor în materie de lux ale persoanelor cu venituri mari din întreaga...

citește mai departe
Ambient modern și elegant, în care să te simți „acasă”!

Acest stil de design se potrivește atât locuințelor spațioase, cât și celor de dimensiuni mai mici. Visezi la o locuință elegantă, însă nu ai vrea să cazi în capcana...

citește mai departe
Design: duplex de 85 de metri pătrați, cu 3 dormitoare și două băi

Cu o compartimentare și o amenajare eficiente, casa ta poate fi mai încăpătoare decât crezi! Datorită noii generații de ansambluri rezidențiale, apartamentele structurate pe mai multe nivele, de tip...

citește mai departe
3 stiluri de amenajare pentru sufrageria ta!

Alături de bucătărie, această cameră este cea în care veți petrece cel mai mult timp împreună. Sufrageria – sau, în accepție modernă, livingul – reprezintă, în designul interior contemporan,...

citește mai departe