Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
25 Iulie 2011

Casa din lemn, o variantă mai ieftină decât cea tradiţională? Vezi cât costă

scris de Adriana Lefter in categoria Construcţii, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 25 Iulie 2011

Majoritatea celor care optează pentru o astfel de locuinţă au la dispoziţie un buget mediu de aproximativ 30.000 de euro.

Deşi sunt mult mai reticenţi decât occidentalii faţă de ideea de a locui într-o casă de lemn, perioada de recesiune i-a făcut pe români mai deschişi la nou. Preţul mai redus de construcţie a dictat schimbarea. Liviu Iconaru, director de producţie în cadrul firmei Maria House, spune că începutul crizei a fost un moment favorabil pentru companiile de profil, pentru că oamenii au început să se îndrepte către soluţii mai ieftine de construcţie. Dacă înainte de recesiune majoritatea celor care alegeau o construcţie din lemn voiau o casă de vacanţă, între timp, ponderea celor care vor o reşedinţă permanentă a crescut considerabil. Românii sunt conştienţi acum că există şi alternative de construcţie, explică Iconaru.

360 de euro pe metru pătrat, la cheie
Cât ar costa construcţia unei case din lemn, la cheie? Firma Maria House practică în această perioadă un preţ de 360 de euro pe metru pătrat construit (fără TVA). Asta ar însemna că o locuinţă cu o suprafaţă construită de 100 de metri pătraţi şi una utilă de aproximativ 80 de metri pătraţi s-ar ridica la un preţ de 36.000 de euro. Potrivit lui Iconaru, acest preţ este relativ similar cu cel din 2010 – asta neluând în calcul anumite promoţii practicate de firmă în anumite perioade ale anului.

Un preţ asemănător este practicat şi de firma Balcan House. Ştefan Lipciuc, directorul general al acesteia, spune că o casă din lemn predată la cheie poate ajunge la 400 de euro pe metrul pătrat, comparativ cu un preţ mediu de circa 180 de euro pe metru pătrat, cât ar costa construcţia la roşu. Lipciuc precizează însă că, pentru o casă din lemn este greu de stabilit un preţ exact pe metru pătrat, pentru că se lucrează pe fiecare proiect în parte, iar costurile diferă în funcţie de cerinţele specifice ale fiecărui beneficiar: grosimea pereţilor, grosimea izolării, tipul finisajelor etc.

Preţul nu e singurul avantaj
Majoritatea românilor care apelează la varianta construcţiei unei case din lemn mizează în primul rând pe preţul mai scăzut. Astfel, cei care solicită o astfel de lucrare dispun de un buget de aproximativ 30.000 de euro, potrivit lui Iconaru. În condiţiile în care de cele mai multe ori beneficiarii nu sunt dispuşi să facă rabat de la suprafaţa locuinţei pentru a se încadra în acest buget, firma pe care o reprezintă vine adesea cu soluţii alternative, cum ar fi predarea locuinţei neterminate, astfel încât cumpărătorii să-şi poată monta singuri finisajele. Pe lângă factorul preţ, o casă din lemn are şi alte avantaje importante comparativ cu o construcţie tradiţională: un comportament mai bun în caz de cutremur (fiind o construcţie mult mai flexibilă), un confort termic sporit, precum şi perioada redusă de construcţie (una-două luni).

Reduceri de 15% în trei ani de recesiune
Este necesar de precizat că, deşi o casă din lemn poate fi adesea o variantă mai ieftină decât o construcţie tradiţională, diferenţa de preţ dintre cele două tipuri de construcţii s-a diminuat mult în ultimii trei ani. Astfel, dacă din 2008 încoace costurile de construcţie pentru o casă din lemn la cheie au scăzut cu aproximativ 15%, pentru o locuinţă tradiţională declinul a fost de 50-60%. Aşa se explică faptul că, în unele cazuri, costurile pentru ridicarea unei case din lemn pot fi similare cu cele necesare pentru o casă din BCA sau cărămidă.

Mai multe despre construcţia unei case tradiţionale la cheie poţi citi aici.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Casele ecologice, cheia celor mai mici preţuri

Sub presiunea unei puteri de cumpărare în scădere, dezvoltatorii implementează sisteme alternative de construcţie, cu reduceri masive de costuri. Dacă în perioada de boom imobiliar cei mai mulţi developeri...

citește mai departe