Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
12 dec. 2016

Casă în chirie de la ANL: ce condiții trebuie să îndeplinești

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare

Locuințele disponibile se repartizează în ordinea priorităților stabilite printr-un sistem special de punctare.

Te afli în căutarea unui locuințe de închiriat, dar ți se pare că prețurile solicitate de proprietari sunt prea mari pentru posibilitățile tale financiare? Unitățile locative construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) în cadrul programului „Locuințe pentru tineri, destinate închirierii” pot reprezenta, datorită prețurilor accesibile, o alternativă atractivă pentru mulți potențiali chiriași. Acestea nu sunt accesibile însă tuturor. Iată care sunt condițiile generale de participare la program:

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a primi o casa de inchiriat de la ANL

1. Ești major, dar nu ai împlinit încă 35 de ani:

Potrivit informațiilor de pe site-ul ANL, programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin ANL. Tinerii care și-au depus dosarele și care au împlinit între timp 35 de ani, fără a beneficia încă de o astfel de locuință pot primi repartiții în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste.

2. Să nu ai/să fi avut o altă locuință:

O condiție eliminatorie pentru acest program este ca titularul cererii şi membrii familiei acestuia (soţ/soţie, copii şi/sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia) să nu deţină – şi să nu fi deţinut – o altă locuinţă în proprietate. (Această restricţie nu are însă în vedere locuinţele înstrăinate în cadrul unui partaj sau casele trecute în proprietatea statului în mod abuziv şi care nu au fost retrocedate în natură.) De asemenea, solicitantul nu trebuie să fi fost beneficiarul unei alte unități locative cu chirie, proprietate de stat, în aceeaşi localitate în care solicită locuinţa. (Restricţia nu se aplică în cazul deţinerii cu chirie a unui spaţiu locativ în cămine de familişti sau nefamilişti şi nici chiriaşilor din locuinţele preluate abuziv de stat şi care fac obiectul unor solicitări de retrocedare sau care sunt retrocedate către foştii proprietari.)

3. Ai locul de muncă în localitatea unde vrei să închiriezi:

Un alt criteriu de calificare pentru programul Locuinţe pentru Tineri este ca titularul cererii să îşi desfăşoare activitatea în localitatea în care dorește să închirieze o locuinţă construită prin ANL. Cuprinderea teritorială la care se referă această cerinţă se va stabili de consiliile locale, cu avizul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Există, de asemenea, posibilitatea extinderii acestei cuprinderi teritoriale şi în afara localităţii în care s-a solicitat locuinţa, în cazuri motivate de existenţa unor platforme industriale, puncte de lucru ale unor unităţi economice din localitate, aşezăminte de ocrotire socială, aeroporturi, nave maritime sau fluviale, unităţi turistice, cultural-sportive şi de agrement etc.

Dacă întrunești condițiile de mai sus, următorul pas este să mergi la primăria localității în care dorești să închiriezi o locuință (sau la primăria de sector, în cazul municipiului București) pentru a te înscrie în program. Cererile sunt depuse doar la primării, de unde poți obține toate informațiile necesare.

Criterii de punctare a cererilor

De menționat este că, pentru procesarea solicitărilor, reprezentanții ANL vor avea în vedere o serie de criterii de punctare, în funcție de factori precum: situaţia locativă actuală a solicitantului (dacă este chiriaş sau tolerat în spaţiu, de ce suprafaţă locuibilă dispune); starea civilă a acestuia (căsătorit sau nu, numărul de copii aflaţi în întreţinere); starea de sănătate; nivelul de studii sau pregătire profesională; situaţii sociale sau locative deosebite (tineri care provin din case de ocrotire socială, care au adoptat copii sau persoane evacuate din case naţionalizate). După stabilirea punctajului aferent fiecărui solicitant în parte, locuinţele destinate închirierii vor fi repartizate în limita stocului disponibil. „Autorităţile publice locale repartizează tinerilor aceste locuinţe, în funcție de ordinea stabilită prin listele de prioritate întocmite în baza prevederilor legale și în limita fondului locativ disponibil în acest scop”, explică oficialii ANL.

Părerile cititorilor
4 păreri
 • Negrila Teodora

  Doresc o garsoniera cu chirie la stat sau 2 camere. Am o fata de 21 de ani cu handicap accentuat. Nu avem casa, nu avem nimic, stam pe unde apucam.

 • Risteiu Petronela

  Doresc sa ma inscriu si eu in programul acesta. Locuiesc in Timisoara. As dori sa stiu unde trebuie sa merg pentru a ma inscrie. La primaria Municipiului Timisoara? Multumesc!

 • Nicoara Mihaela

  Și eu as vrea o locuință de stat în Cluj Napoca.

 • Tonea Florin Eugen

  Îmi doresc si eu locuință. Sunt căsătorit in sector 5 București si am 35 de ani si 2 copii. Stau la mamă soacră în două camere. Suntem 9 persoane.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Discount de 12% în magazinele Mobexpert pentru utilizatorii Imobiliare.ro

Aflată deja în derulare, campania promoțională este programată să se desfășoare până la sfârșitul lunii aprilie. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de locuințe, dar și al chiriașilor, Imobiliare.ro...

citește mai departe
Sfaturi practice, când îți cauți chirie. Cheltuieli pe care nu trebuie să le treci cu vederea

Îți cauți pentru prima oară o chirie? Încearcă să nu subestimezi efortul financiar pe care trebuie să îl faci la început și nu uita să iei în calcul, măcar...

citește mai departe
Investește echilibrat și ține cheltuielile sub control. Recomandări de la CEO-ul unei companii de consultanță imobiliară din București

Nu sta cu toți banii cash pentru că în fiecare zi ei se pot devaloriza, mai bine investește echilibrat și ține costurile sub control. Acestea sunt doar câteva dintre...

citește mai departe
Cum găsești repede un chiriaș? Recomandările specialistului

Detaliile contează, atunci când îți pregătești locuința pentru închiriere, nu doar curățenia. Iar o locuință decorată cu gust poate câștiga detașat într-o competiție cu una care dispune de o amplasare...

citește mai departe
3 factori care te-ar ajuta să-ți renegociezi chiria iarna aceasta

Poți rediscuta termenii acordului încheiat dacă aceștia nu mai corespund realității. Locuiești în chirie de ceva timp și ți se pare că, dintr-un motiv sau altul, suma plătită în...

citește mai departe