Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
22 mart. 2021

Cât de sigur este să lucrezi ca femeie în imobiliare? Situații de vulnerabilitate și metode de prevenție

scris de corina.varlan in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii

Femeile care activează în domeniul imobiliar din România se confruntă uneori în activitatea profesională cu diverse situații dificile, în special în interacțiunile avute cu clienții, dar și în dinamica ce apare în cadrul agențiilor pentru care lucrează. Insinuările și glumele cu o conotație sexuală, dar și mesajele necorespunzătoare, de natură personală, primite prin telefon sau e-mail se numără printre cele mai întâlnite probleme.

Potrivit unui sondaj realizat de Imobiliare.ro – primul și cel mai accesat portal imobiliar din România – prin intermediul platformei proprii dedicate specialiștilor în imobiliare, Clubul Profesioniștilor în Imobiliare , 56% dintre femeile care au luat parte la cercetare au întâlnit de-a lungul carierei situații în care s-au simțit stânjenite de comentariile necorespunzătoare primite din partea clienților sau colegilor. Mai mult, 48% dintre cele intervievate au declarat că s-au confruntat cu situații în care s-au simțit vulnerabile sau chiar s-au temut pentru siguranța lor în timpul programului de lucru.

În interacțiunile de natură profesională avute cu partenerii sau clienții, aproape 40% dintre femeile care au participat la cercetare au declarat că nu au întâmpinat probleme de-a lungul timpului și că au avut mereu o experiență plăcută. Pe de altă parte, circa 60% dintre respondente au afirmat că s-au confruntat cu dificultăți. Cele mai întâlnite au fost insinuările sau glumele cu o conotație sexuală făcute de aceștia (33%), respectiv situațiile în care le-au contactat ulterior cu mesaje necorespunzătoare, de natură personală, prin telefon sau e-mail (25%).

Deși unele probleme apar și în interacțiunile avute cu colegii din agenție sau din domeniul imobiliar, ponderea celor care s-au confruntat în timp cu astfel de dificultăți este mult mai scăzută. Cele mai multe dintre femei (66%) au avut mereu experiențe cât se poate de plăcute în acest caz.

Contextul vulnerabilității femeilor în imobiliare

De cele mai multe ori, femeile din imobiliare ajung să întâmpine probleme în timpul vizionărilor (31%) sau la întâlnirile organizate cu potențiali clienți (12%). Extrem de rar, ele s-au confruntat cu o astfel de situație la birou sau în timpul unui eveniment de tip open house. Pe de altă parte, acest tip de evenimente nu este încă extrem de răspândit în practica de la nivel național.

Cea mai uzuală reacție avută la comentariile necorespunzătoare primite este cea de a atrage imediat atenția persoanei respective cu privire la comportamentul avut (29,5%). Un număr semnificativ de femei (27%) preferă, în schimb, să ignore cu totul situația și să continue interacțiunea cu interlocutorul ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Doar 4% dintre femei cer ajutorul unui coleg sau al unui șef, iar în cazuri izolate se solicită ajutorul unui membru al familiei în rezolvarea situației sau incidentul este raportat autorităților.

Metode de prevenție

Femeile care lucrează în imobiliare iau, de cele mai multe ori, și diverse metode de prevenție pentru a se proteja de situațiile nedorite sau periculoase care pot să apară în timpul activității profesionale.

Dintre cele intervievate, aproape jumătate anunță mereu un coleg, membru al familiei sau prieten unde se vor afla atunci când merg la o vizionare sau la o întâlnire, iar 25% au grijă să organizeze mereu întâlnirile doar în locuri publice. Pentru cazuri de urgență, 7% dintre femei au mereu cu ele un spray lacrimogen. Extrem de rar sunt instalate pe telefonul mobil și diverse aplicații de siguranță.

Sondajul a fost realizat în intervalul 11 decembrie 2020-23 februarie 2021, pe un eșantion de 261 de femei care lucrează în sectorul imobiliar. Cercetarea s-a desfășurat la nivel național, cele mai multe respondente activând pe piețele din București-Ilfov, Cluj, Brașov și Iași. Sondajul este inclus în proiectul editorial “Imobiliare pentru ele” inițiat pentru a face, pentru prima oară în România, o invitație la dialog deschis pe tema siguranței și vulnerabilității femeilor care activează în real estate. Rezultatele complete și alte materiale pe această temă pot fi accesate aici: https://bit.ly/38IX1X6.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
Evită capcanele! Ce verifici când vinzi sau cumperi o casă? Așa te ajută un agent imobiliar profesionist

Te pregătești să vinzi sau vrei să cumperi o casă? Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le verifici, mai întâi, pentru a te asigura că vei evita capcanele...

citește mai departe
Ai o nevoie imobiliară? Vezi cum poți acționa în această perioadă

Dacă ai o nevoie imobiliară, atunci această perioadă poate fi una ideală pentru a iniția o discuție cu un agent imobiliar alături de care să cauți locuința pe care...

citește mai departe
Interacțiunile „la distanță”, viitorul tranzacțiilor imobiliare?

Actualele măsuri de „distanțare” socială sunt resimțite în toate domeniile vieții. Se vor impune, însă, acestea și pe viitor în imobiliare? Au trecut aproximativ două săptămâni de când oficialii...

citește mai departe
Imobiliare.ro: În ciuda pandemiei, statisticile arată că există, chiar și acum, un interes solid pentru piața locuințelor

Deși evenimentele din plan social impun o stare de expectativă, cei aflați în căutarea unei case nu au dispărut, totuși, de pe fața pământului – este de așteptat ca,...

citește mai departe