Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 August 2021

Câte dintre locuințele finalizate în zona Capitalei sunt achiziționate de către investitori. Închirierea, mai atractivă decât revânzarea

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 24 August 2021
Sursă foto: Pexels.com

Pe fondul situației create de epidemia de Covid-19, randamentul oferit de închirierea locuințelor nou-construite s-a mai diminuat în ultimele 12 luni.

Dacă te gândești la achiziția unei locuințe în scop investițional, cu siguranță te întrebi care este cea mai bună metodă de valorificare a acesteia. Datele la nivelul Capitalei relevă că închirierea continuă să fie mai atractivă decât revânzarea ulterioară. Cu toate acestea, diferența dintre ponderea investitorilor care preferă cea dintâi variantă și cei care optează pentru a doua este destul de mică.

Per ansamblu, peste 55.000 de locuințe au fost finalizate în București și împrejurimi din 2018 până în prezent, potrivit statisticilor Institutului Național de Statistică (INS) și estimărilor SVN Romania. În perioada analizată, peste 5.500 de locuințe au fost achiziționate de către investitori, reprezentând aproximativ 10% din totalul livrărilor, apreciază reprezentanții companiei de consultanță imobiliară. Dintre unitățile cumpărate în scop investițional, aproximativ 45% au fost revândute, iar restul de 55%, adică peste 3.000 de unități, au fost oferite spre închiriere în vederea obținerii unui randament pe termen lung. Gradul actual de ocupare al acestor locuințe este de peste 90%, peste 2.700 de unități fiind ocupate de către chiriași pe termen mediu sau lung, adică pentru perioade de cel puțin șase luni.

Citește și:
Piața chiriilor în T2 2021: cererea, oferta și prețurile în marile centre regionale

„Dacă piața rezidențială a rezistat foarte bine șocului produs de pandemia Covid-19, sectorul chiriilor a fost puternic afectat, în special pe segmentele destinate studenților și călătoriilor de business sau turistice. Segmentul închirierilor pe termen lung a înregistrat rezultate mai bune, mai ales în orașele mari precum Bucureștiul, climatul general fiind într-o continuă îmbunătățire comparativ cu acum un an.”

Gabriel Voicu, vicepreședinte SVN Romania

 

Ușoară scădere a chiriilor în 2021

În medie, chiriile pe segmentul rezidențial nou din București au scăzut cu aproximativ 6% în semestrul întâi din 2021 comparativ cu perioada similară din 2020. Pentru următoarele 12 luni este estimată o evoluție liniară, ținând cont de rezultatele înregistrate de economia locală, de întoarcerea angajaților în clădirile de birouri, chiar și într-un sistem de lucru hibrid, dar și de începerea anului universitar.

Potrivit datelor companiei, un apartament nou cu două camere amplasat în București se închiriază, în medie, cu 250-350 de euro pe segmentul mass-market, respectiv cu 450-600 de euro pe segmentul middle-market, în vreme ce o unitate locativă cu trei camere se închiriază pentru sume cuprinse între 600 și 900 de euro pe segmentul middle-market, iar o vilă se poate închiria începând cu 750 de euro.

Citește și:
Evoluția pieței rezidențiale autohtone în T2 2021: prețurile, cererea, oferta și tendințele de achiziție

T2 2021: Prețurile apartamentelor în cele mai bune cartiere ale marilor orașe

Mai mulți investitori de portofoliu pe viitor

Scăderea chiriilor, lipsa de flexibilitate a unor proprietari, mai ales în perioada imediată declarării stării de urgență din primăvara lui 2020, alături de scăderea gradului de ocupare, toate acestea au dus la reducerea randamentelor pe segmentul rezidențial nou din zona Capitalei până la o medie de aproximativ 5,3% în euro pe an. Această cifră echivalează cu recuperarea investiției într-o perioadă de aproape 19 ani, fără a lua în calcul creșterea valorii proprietății achiziționate.

„În viitor vom vedea tot mai mulți proprietari de mari portofolii de apartamente, achiziționarea de locuințe în vederea închirierii lor ulterioare oferind un randament satisfăcător și stabil pe termen lung, indiferent de anumite perioade punctuale. Cumpărătorii activi pe acest segment trebuie să acorde o atenție deosebită tipului de proprietate achiziționată; așa cum s-a schimbat cererea pentru achiziționarea de locuințe, și cei care caută o locuință pentru închiriere au noi criterii de selecție, de la suprafețe la compartimentări.”

Gabriel Voicu, vicepreședinte SVN Romania

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
2 în 1: investiție plus casă de vacanță într-un complex turistic montan din România. Murotti Valley va cuprinde 1.000 de vile, plus hotel și alte facilități

Iubitorii vacanțelor la munte pot profita de oportunitățile de investiție oferite de un ansamblu imobiliar proaspăt lansat pe piața locală. Alessio Karkhi și Nicu Hagivreta, doi oameni de afaceri...

citește mai departe
Soluții de investiții și randamentele lor: acțiunile la bursă, proprietățile rezidențiale, aurul și depozitele bancare

Câștigul generat de fiecare tip de plasament financiar este un indicator important, dar nu singurul de luat în seamă. Ai ceva bani puși deoparte și te gândești în ce...

citește mai departe
Randamentele locuințelor noi din București, printre cele mai bune din regiune. În ce cartiere se amortizează cel mai repede investițiile?

Deși nu oferă chiar cele mai bune randamente, zonele ultracentrale și de nord ale Capitalei atrag cele mai multe tranzacții în scop investițional. Potrivit unui raport realizat de compania...

citește mai departe
Ai 27.000 de euro pentru o investiție imobiliară în București. Ce opțiuni ai?

Un buget de 27.000 de euro poate să îți pară destul de redus pentru o investiție imobiliară în București, dar nu este. Cu acești bani ai destul de multe...

citește mai departe