Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 dec. 2020

Ce avantaje are cumpărătorul, dacă alege să cumpere o locuință off-plan?

scris de corina.varlan in categoria Subiectul lunii, Cumpărători

Ai văzut un ansamblu rezidențial care pare că s-ar potrivi perfect cu stilul tău de viață și, în plus, mai are și o amplasare bună? Lucrările însă nici nu au fost demarate și nu știi dacă ar fi o mișcare inteligentă să investești într-un apartament pe care l-ai văzut doar în „poze”. Ei bine, în acest moment ai putea să beneficiezi de câteva avantaje importante, dacă îți iei inima în dinți și cumperi o locuință. Iată care sunt ele și ce trebuie să verifici înainte să scoți banii din buzunar.

Principalul avantaj pe care îl ai, din poziția de cumpărător, atunci când optezi să faci o achiziție într-un ansamblu aflat la stadiul de proiect este acela că ai la dispoziție o gamă mult mai variată de opțiuni din care poți alege decât dacă aștepți până când proiectul ia contur în realitate.

„Intrând într-o fază incipientă a proiectului, cumpărătorul are de ales din tot portofoliul de apartamente disponibile. Poate să-și aleagă compartimentarea pe care și-o dorește, etajul dorit, vederea dorită, poate să ia mult mai multe variabile în considerare, atunci când își alege apartamentul”, a explicat Bogdan Iliescu, Associate Director Residential în cadrul companiei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.

„Pe măsură ce avansăm cu proiectul, automat și disponibilitățile se diminuează. Atunci, clientul este nevoit să facă mai multe compromisuri în alegerea apartamentului”, a mai adăugat el, invitat la emisiunea imoExpert.

Un alt beneficiu de care poți să te bucuri, dacă optezi pentru o locuință off-plan, este acela că cei mai mulți dezvoltatori oferă unele reduceri primilor cumpărători.

„Sunt reduceri, în principiu, de 4%-5%. Poate sunt unii dezvoltatori care oferă și mai mult. (…) Reducerea este strict corelată cu avansul pe care îl are clientul. Dacă este mai mare, atunci discuțiile pot avansa, dacă se merge pe un avans standard de 15%-20%, atunci reducerile sunt simbolice pentru a arăta o deschidere față de clientul care vine în faza off-plan”, a mai menționat Bogdan Iliescu.

Reputația contează

Pentru a te asigura că locuința pe care o cumperi în momentul în care aceasta se află abia la stadiul de proiect va fi livrată, trebuie să fii foarte atent cine este cel care o construiește.

„Important atunci când un client alege să cumpere într-un proiect off-plan este de la cine cumpără. Sunt dezvoltatori care au un istoric bun și, pentru ei, vânzările merg foarte bine pentru că pilonul de încredere de care are nevoie cumpărătorul există deja. Dezvoltatorul a mai livrat proiecte, clientul poate să meargă în piață să vadă despre ce este vorba, să vadă calitatea la care s-a livrat, deci încrederea este câștigată mult mai ușor”, spune reprezentantul Crosspoint Real Estate.

Un alt jucător important în această ecuație este și antreprenorul general al proiectului. Faptul că o bancă se implică și acordă finanțare pentru dezvoltarea acestuia poate fi un alt punct care oferă un sentiment de siguranță cumpărătorului că proiectul respectiv va fi dus la bun sfârșit.

Unul dintre ansamblurile rezidențiale din portofoliul Crosspoint Real Estate pentru care au fost demarate vânzările off-plan recent este Nusco City. Proiectul situat în zona Pipera din Capitală, la doi pași de mall-ul Promenada, va aduce pe piață, în primă fază, 310 apartartamente.

Peste 20% dintre unitățile disponibile și-au găsit deja cumpărători. „Este al treilea proiect rezidențial al dezvoltatorului care a făcut și clădiri de birouri. Vânzările merg foarte bine în această fază incipientă. Tocmai de aceste atuuri ne-am folosit – renumele dezvoltatorului în piață și istoricul lui. Are proiecte livrate, cu clienți mulțumiți”, a explicat reprezentantul companiei de consultanță imobiliară.

Cumpărătorii care oferă, în acest caz, un avans mai mare decât cel solicitat în mod normal, de 25%, primesc unele reduceri.

Urmărește emisiunea imoExpert integral mai jos:

Părerile cititorilor
1 părere
  • Mirel TicTac

    Cauta pe youtube: ” Bula Imobiliara 2021 Housing Bubble 2021″ si o sa intelegi de ce.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Piața rezidențială în primul trimestru din 2022: prețurile, cererea, oferta și tranzacțiile

Prețurile apartamentelor din cele mai mari centre regionale s-au menținut pe o traiectorie ascendentă, în ciuda declanșării conflictului militar din Ucraina Potrivit celui mai recent raport de piață realizat...

citește mai departe
Discount de 12% în magazinele Mobexpert pentru utilizatorii Imobiliare.ro

Aflată deja în derulare, campania promoțională este programată să se desfășoare până la sfârșitul lunii aprilie. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de locuințe, dar și al chiriașilor, Imobiliare.ro...

citește mai departe
Cum îți recuperezi investiția de la un dezvoltator neserios? Sfatul avocatului

O locuință cumpărată la stadiul de proiect poate fi o investiție bună, dar nu și lipsită de riscuri. Dacă lucrurile nu merg așa cum te-ai așteptat, iar dezvoltatorul nu...

citește mai departe
Efectele pandemiei asupra proprietarilor. Sunt mai reticenți să-și scoată pe piață casele?

Oferta de case disponibile la vânzare a scăzut în decursul ultimelor luni, ajungând să fie în mai cu circa 11% sub nivelul înregistrat în februarie, când criza sanitară era...

citește mai departe
Turul virtual, aliatul tău în căutarea unei locuințe. Millennialii apelează deja la el cu succes

Chiar dacă există în continuare mult scepticism în privința utilizării tururilor virtuale și a prezentărilor video pentru a lua o decizie finală în privința cumpărării sau închirierii unei proprietăți,...

citește mai departe