Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 August 2010

Ce fac proprietarii ca să închirieze vilele din Capitală

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 02 August 2010

Într-o piaţă în care „clientul face legea”, proprietarii îşi adaptează ofertele la pretenţiile ridicate ale chiriaşilor.

Perioada de recesiune nu a adus numai valuri de îngheţ pe piaţa imobiliară, ci şi o serie de beneficii pentru consumatorii finali. Acelaşi lucru este valabil şi pe segmentul închirierilor de vile din Capitală. Ilias Papageorgiadis, CEO al More Real Estate Services, subliniază că, asemenea celorlalte segmente ale pieţei imobiliare, legea în tranzacţii este dictată acum de clientul final, respectiv de chiriaş. Papageorgiadis este de părere că, de acum încolo, închirierile de vile vor avea loc doar în două situaţii: fie proprietarul are un imobil de o calitate excepţională, care-şi merită preţul, fie acceptă fără comentarii oferta chiriaşului.

Renovarea, strategia momentului
Schimbarea poziţiilor între proprietar şi chiriaş este deja vizibilă în piaţă. Bogdan Bărbulescu, broker în cadrul departamentului de închirieri şi relocări al Regatta, povesteşte că, în anii 2007-2008, aproape orice se închiria din cauza cererii foarte mari. Acum însă clienţii sunt mult mai pretenţioşi, îşi doresc nu doar o localizare bună, ci şi finisaje de calitate, o împărţire eficientă a spaţiului şi, evident, un preţ cât mai mic.

Majoritatea proprietarilor au înţeles că, dacă vor să-şi închirieze vila, trebuie să investească serios în ridicarea standardului de confort al acesteia. „Multe proprietăţi sunt acum în renovare, unele dintre ele vor oferi cu adevărat condiţii de lux, cum probabil nu s-au oferit până în prezent pe acest segment”, arată Bărbulescu.

Chiriile scad în continuare
La capitolul chirii, trendul a fost unul descendent în prima parte a acestui an. Astfel, dacă în 2009 pretenţiile proprietarilor de vile s-au diminuat între 20% şi 40% – în funcţie de localizarea şi finisajele imobilelor -, în primul semestru al lui 2010 declinul a fost de 10%, maximum 15%, potrivit lui Bărbulescu. O marjă de scădere şi mai mare, de 20-25%, estimează Florin Lungu, consultant senior în cadrul agenţiei Gavriliu Imobiliare. În ciuda acestor reduceri semnificative însă, în momentul de faţă, o mare parte din oferta disponibilă în piaţă este nerealistă. Lungu arată că, şi la ora actuală, mulţi ţin cu dinţii de preţ, iar vilele rămân neînchiriate câte 2-4 luni de zile, până când, în final, proprietarii acceptă ideea ieftinirii şi reduc preţul cerut cu aproximativ 20%.

În ceea ce priveşte evoluţia chiriilor în a doua jumătate a anului, un lucru este cert: scăderea va continua – rămâne de văzut însă în ce măsură. Pe de o parte, reprezentantul Regatta nu întrevede un declin major. Pe de altă parte, Lungu se aşteaptă la o extindere a tendinţei de ieftinire pe termen mediu. „Din punctul meu de vedere, suntem în faţa unui trend descendent al preţurilor nu doar pentru a doua parte a anului 2010, ci şi pentru întregul an 2011”, subliniază el.

Expaţii şi micile companii ţin cererea sus
Reprezentantul Gavriliu Imobiliare subliniază că, în ciuda recesiunii, cerere de închiriere există în piaţă, însă numai pentru preţuri adaptate condiţiilor actuale. În ceea ce priveşte vilele cu destinaţie rezidenţială, cea mai mare parte din cerere vine din partea expaţilor care lucrează la marile companii din România. În acelaşi timp, publicul ţintă predilect pentru spaţiile de birouri în vile este reprezentat de firmele mici, cu capital român. Dată fiind tendinţa accentuată a relocării sediilor acestor companii, în perioada următoare nu este de aşteptat o scădere majoră a numărului de tranzacţii pe piaţa vilelor bucureştene.

Părerile cititorilor
  • John Smith

    Comentariul meu e scurt, semnificatia e trista !
    Sunt Broker Imobiliar in Canada, unde piata imobiliara functioneaza din plin. Coasta de E a Canadei – zona Montreal – nu a cunoscut nici o scadere a preturilor in real estate, din contra, din 2008 pana in prezent cresterea inregistrata a fost de 13%.
    Pentru a descrie situatia Romanilor ar trebui reluat bancul cu vanzarea elefantului intre Itick si Strule si sa concluzionam ca ” atitudinea Romanului a distrus si continua sa distruga atat piata imobiliara cat, in ansamblu, totul in Romania !!!
    Este suficient sa privesti programele tv locale sau sa citesti analizele unor analisti imobiliari, dealtfel, fara nici un drept de semnatura, pe care mai curand i-as numi samsari de ocazie, si elanul iti scade imediat, asteptand sa mai scada piata de real estate.
    Nu cu mult timp in urma aveam invitatia retorica a lui Zilisteanu si nu numai, de a investi cu ochii inchisi “oriunde in Romania, pe un varf de munte sau intr-o mlastina ori un camp oarecare” cu garantarea succesului absolut de investitie. Nu cu mult timp in urma toate publicatiile prestigioase din Europa catalogau investitia imobiliara in Romania ca investitie cu grad de risc ZERO.
    Acum CRIZA e de vina ! Care CRIZA ?! Raspunsul meu dupa o experienta de 20 de ani in mai toata lumea imobiliara este unul singur: Avem o problema de personalitate, suntem vesnic frustrati, nu avem incredere in noi insine si nu avem curaj si nu in ultimul rand SUNTEM MURDARI SI CORUPTI iar CRIZA E NUMAI IN CREIERUL ROMANULUI adanc plantata de antenele voiculescului si “realitatea” vantului la care se raliaza cateii vechi si noi.
    Din pacate, defectiunea genetica a acestei natii isi spune cuvantul in fiecare clipa.
    Celor cateva procente de Romani care nu fac subiectul acestui defect general, cer scuze pentru a nu-i fi exclus de la inceput din tabloul trist.
    RENUNTATI LA CUVANTUL CRIZA, EVITATI ORICE INSEAMNA MEDIA GENERATOARE DE CRIZE SI RENUNTATI LA DORINTA DE EMIGRARE GENERATA DE ACEASTA FALSA CRIZA !
    cu drag john

  • Evaluator imobiliar

    Vilele vechi, precum cea din imagine au de cele mai multe ori probleme.
    Cele mai frecvente probleme sunt la structura de rezistenta, finisaje si instalatii.
    Remedierea serioasa costa mult, ajungand in cazul consolidarilor si la valori de 800EURO/mp.
    Nu discutam despre consolidarile facute de baieti priceputi si vecini care au lucrat in strainatate pe santier.
    In multe cazuri se opteaza doar pentru remedierea problemelor de estetica, aceasta fiind importanta pentru chirias.
    Noile chirii nu mai permit proprietarilor sa acopere costul reparatiilor imobilelor.
    Recent, un deviz al constructorului echivala chiria obtinuta de proprietar in 12 ani.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe