Ce înseamnă TVA 21% pentru locuințe? Mii de euro în plus de achitat, peste scumpirile înregistrate deja în ultimul an

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 2 Iulie 2025, Ultima actualizare: 08 Iulie 2025

UPDATE: Pentru a beneficia de cota redusă de TVA de 9%, cumpărătorii trebuie să semneze un antecontract până la 1 august 2025, dar și să achite un avans care să reprezinte cel puțin 20% din valoarea locuinței. Aceasta este cea mai nouă condiție impusă de Guvern celor care se grăbesc să facă o achiziție imobiliară până la sfârșitul lunii.

UPDATE: Românii pot beneficia până la 1 august 2026 de cota redusă de TVA 9%, cu unele condiții. Aceasta se aplică în cazul locuițelor cu o suprafață de cel mult 120 mp, locuibile ca atare în momentul cumpărării, a căror valoare nu depășește 600.000 de lei (exclusiv TVA), doar dacă a fost făcută plata în avans până la 1 august 2025.

În cazul locuințelor noi pentru care se aplica deja cotă TVA 19%, aceasta crește la 21%. Mai multe detalii aici.

—-

Românii urmează să scoată din buzunar mii de euro în plus la achiziția unei locuințe, dacă scenariul de creștere a cotei TVA la 21% va deveni realitate și pe piața imobiliară.

Vă reamintim că, în momentul de față, cumpărătorii achită 9%, respectiv 19% TVA pentru locuințe, în funcție de caracteristicile proprietăților.

Cota redusă de TVA de 9% se aplică în cazul locuințelor cu o suprafață de cel mult 120 mp, locuibile ca atare, a căror valoare – inclusiv cea a anexelor gospodărești – nu depășește 600.000 lei exclusiv TVA. Pentru celelalte proprietăți se achită TVA 19%.

Potrivit declarațiilor făcute de premierul Ilie Bolojan, cota redusă de TVA va fi păstrată, însă, în viitorul apropiat doar în cazul medicamentelor, alimentelor, serviciilor publice de apă și canalizare, în cazul apei pentru irigații, dar și pentru cărți, lemne de foc și energia termică. În industria HORECA, TVA ar urma să rămână la un nivel scăzut, dar doar temporar.

Citește și: Efectele majorării cotei TVA la locuințe, explicate de specialiști. Cum sunt afectați cumpărătorii și ce înseamnă măsura pentru dezvoltatorii imobiliari?

“Dacă nu am face nimic sau am mai lungi foarte mult aceste măsuri, consecințele ar fi – intrarea în incapacitate de plată a statului român, creditorii noștri – cei care ne împrumută în prezent și de care avem nevoie și în viitor pentru că nu putem funcționa altfel – nu ne-ar mai împrumuta și deci nu am mai putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile și pensiile. Accesul la fondurile europene este condiționat de reforma fiscală, nu am mai avea acces la fonduri europene. Vă rog să vă gândiți că nu am putea continua jumătate din investițiile pe care astăzi le avem în curs – la marile autostrăzi, la liniile de cale ferată, în fiecare localitate din România – ceea ce ar însemna că practic am intra într-un risc în care am fi degradați încă o dată, am intra în așa-zisa categorie de junk, ceea ce ar însemna că țara noastră nu mai este recomandată investițiilor și foarte puține investiții străine ar mai veni într-o astfel de țară. Am intra, deci, într-o recesiune brutală, ceea ce ar însemna pierderi de locuri de muncă, un șomaj puternic, un curs care s-ar deprecia masiv și practic acest lucru nu ni-l putem permite în momentul de față”, a declarat premierul în cadrul unei conferințe de presă.

Discursul său integral poate fi urmărit mai jos.

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a menționat, la rândul său, într-o postare făcută pe Facebook că în cazul persoanelor care au semnat promisiuni sau antecontracte de vânzare-cumpărare cu dezvoltatori imobiliari încă de pe vremea când cota redusă de TVA era de 5% s-a găsit soluția unei perioade tranzitorii de un an.

Ce înseamnă 21% TVA pentru cumpărătorii de locuințe?

Dar ce ar putea însemna efectiv această creștere pentru buzunarele românilor? Să luăm câteva exemple. În primul rând, un apartament nou cu o suprafață de 125 mp care se vinde, în momentul de față, cu 150.000 de euro+TVA. Pentru o astfel de locuință, cumpărătorul plătea până acum un TVA de 19%, echivalentul a 28.500 de euro. În scenariul în care cota de TVA crește la 21%, cumpărătorul ar urma să achite 31.500 de euro, deci cu 3.000 de euro în plus.

Să analizăm ce s-ar întâmpla, în schimb, în cazul unei locuințe pentru care cumpărătorii plăteau până acum o cotă redusă de TVA de 9%, de exemplu, un apartament nou cu o suprafață de 50 mp, scos la vânzare pentru suma de 100.000 euro+TVA. În cazul în care TVA ar crește din start la 21%, diferența ar fi cu mult mai consistentă decât cea aferentă exemplului anterior. Discutăm despre o majorare a sumei datorate cu 12.000 de euro, până la 21.000 de euro.

“Pe termen scurt, există posibilitatea ca unii dezvoltatori să încerce, în măsura în care au stocuri disponibile, să accelereze vânzările înainte de intrarea în vigoare a unei creșteri a cotei de TVA la 21%. Pe termen mediu, însă, o creștere generalizată a taxării poate să aibă un efect de domino și să pună presiune pe prețurile locuințelor de pe piața veche. O cerere mai mare venită din parte cumpărătorilor -care fie nu mai sunt eligibili pentru obținerea împrumutului necesar achiziției, fie nu sunt dispuși să plătească diferența – s-ar traduce într-o scumpire treptată a locuințelor vechi“, a explicat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

În opinia sa, pe termen lung, dezvoltatorii ar putea să ajungă să construiască mai puțin sau să se îndrepte cu precădere spre segmentul premium al pieței, fapt ce ar duce la o scădere a ofertei, în contextul în care în ultimul an am văzut deja o reducere considerabilă a numărului de locuință noi disponibile cumpărătorilor,

Prețurile apartamentelor au crescut cu 16% în ultimul an

Apartamentele au ajuns să fie scoase la vânzare, la începutul acestei veri, cu prețuri considerabil mai mari față de cele înregistrate în perioada similară a anului trecut. La nivel național, prețul mediu solicitat pentru o astfel de locuință a ajuns la 1.854 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, fiind cu aproape 16% mai mare decât acum un an.

Dacă analizăm strict proprietățile disponibile pe segmentul nou în marile orașe din țară, putem observa că în București și în Iași avansul a fost chiar mai consistent în același interval de timp, mai exact cu aproape 18% (2.252 euro/mp), respectiv cu circa 17% (1.846 euro/mp).

Și prețurile apartamentelor noi din Brașov au înregistrat majorări semnificative, mai exact cu 13% (2.500 euro/mp), în timp ce în Constanța locuințele au fost listate la vânzare în medie cu 1.984 euro/mp util, după un avans cu aproape 9% într-un an.

Un avans mai temperat s-a putut observa în cazul Timișoarei, mai exact cu 7% (2.101 euro/mp), iar cea mai lentă creștere a prețurilor a apărut pe piața rezidențială din Cluj-Napoca unde prețurile solicitate pentru apartamentele noi au crescut cu doar 3%, acestea fiind deja cele mai scumpe din țară (3.233 euro/mp).

Cât costă, de fapt, să cumperi un apartament nou cu 2 camere în marile orașe? Dacă luăm în considerare o suprafață de 42 mp, punem spune că cei care vor să facă o astfel de achiziție imobiliară au nevoie de aproximativ:

  • 94.584 euro în București
  • 77.532 euro în Iași
  • 105.000 euro în Brașov
  • 83.328 euro în Constanța
  • 88.242 euro în Timișoara
  • 135.786 euro în Cluj-Napoca

Mai multe detalii despre evoluția prețurilor apartamentelor în marile orașe, în video:

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Părerile cititorilor
4 păreri
  • Ioana

    Am întrebat astăzi un broker si mi-a spus ca daca exista un antecontract semnat cu tva 9%, acesta se va pastra si la vânzarea finala si ca exista legislație in acest sens

  • Ionescu Constantin

    Daca am achitat deja 90% din garsoniera se aplica majorarea doar pentru diferenta de 10%?

  • alina

    Buna dimineata, asadar si eu am semnat un antecontract in noiembrie 2024 si sper sa nu se aplice TVA majorat acum. Ar insemna sa nu mai pot plati si in situatia mea sunt foarte multi. Va rog sa acordati derogari pentru cei aflati in situatia acesta, mai ales ca nu avem alte locuinte…asadar acordati exceptari pentru cei ce avem o singura locuinta. Care este perioada de tranzitie? Unde o gasesc in proiectul de lege sau in normele de aplicare? Va rog sa analizati situatia. Multumesc !

  • dysco

    Avem vreo confirmare pentru perioada de 1 an de tranzitie in cazul antecontractelor deja semnate?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Unde găsești apartamente cu TVA 9% în Iași? Lista ansamblurilor și condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru o achiziție cu TVA redus

Ieșenii care doresc să-și cumpere un apartament și vor să beneficieze de TVA-ul redus la 9% mai au la dispoziție puțin timp.  Pentru a profita de această facilitate fiscală...

citește mai departe
Apartamente cu TVA 9% în Timișoara. Lista ansamblurilor unde le găsești și condițiile pe care trebuie să le îndeplinești

Persoanele interesate de achiziția unei locuințe în Timișoara care doresc să beneficieze de cota redusă de TVA de 9% trebuie să țină cont că perioada de aplicabilitate a acestei...

citește mai departe
TVA redus la apartamente, dar nu pentru mult timp. Lista proiectelor rezidențiale din Brașov și condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru 9% TVA

Pentru brașovenii care plănuiesc să achiziționeze un apartament și vor să beneficieze de cota redusă de TVA de 9%, ceasul ticăie. Pentru a profita pe ultima sută de metri...

citește mai departe
Unde găsești apartamente care pot fi cumpărate cu 9% TVA? Verifică lista proiectelor din județul Constanța

Constănțenii care vor să facă o achiziție imobiliară pe ultima sută de metri, înainte de majorarea cotei reduse de TVA de 9%, trebuie să fie pregătiți să achite un...

citește mai departe
Un nou proiect de regenerare urbană în Capitală. 60% din apartamentele din faza 1 și-au găsit cumpărători încă din etapa de prevânzare

Omul de afaceri Dan Șucu și dezvoltatorul imobiliar Redport, controlat de Cosmin Savu-Cristescu, obțin aprobarea PUD pentru primele două faze ale proiectului de regenerare urbană Infinity Nord. Acesta prevede...

citește mai departe