Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
29 apr. 2014

Ce „viitor” mai au apartamentele din blocurile vechi?

scris de Adriana Drăgușin in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Evoluția segmentului de apartamente vechi pe viitor este strâns legată de apariția unei oferte competitive de construcții noi.

După o criză care a „secerat” fără milă multe dintre promisiunile boomului imobiliar, piața rezidențială autohtonă nu se prezintă foarte diferit față de acum zece ani. Blocurile construite înainte de 1990, pe zi ce trece mai „gri” (dincolo de „veșmintele” multicolore pe care le-au căpătat, poate, între timp), domină încă sfidător peisajul citadin al țării, începând cu Bucureștiul.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-apartment-building-renovated-blocks-flats-boulevard-pantelimon-bucharest-romania-image32160493

În acest context, se poate spune că, pentru blocurile construite înainte de Revoluție, „viitorul sună bine”. Cel puțin deocamdată. „Singura piață certă pe care o avem este cea a apartamentelor vechi”, subliniază Ion Cătuțoiu, managing partner al companiei de consultanță Real Time. Asta pentru că, în ultimii 25 de ani, în România s-a construit foarte puțin, iar potențialii cumpărători nu au o ofertă comparativă pe segmentul locuințelor noi. De-abia acum, după șase ani de criză, această piață dă, în sfârșit, semne de maturizare, în sensul apariției tot mai multor dezvoltatori care încearcă să se adapteze la nevoile reale ale clientului – în materie de preț în primul rând, dar și în ceea ce privește accesul la utilități, la mijloace de transport în comun etc.

Blocurile de după 1980 vor rămâne „în tendințe”

Mihai Stroe, associated broker în cadrul companiei Coldwell Banker, este de părere că unitățile locative din blocurile ridicate înainte de Revoluție vor fi căutate în continuare – mai ales ce s-a construit după anul 1980. Asta pentru că acest gen de locuințe întrunesc anumite criterii ce cântăresc greu în ochii clienților: localizarea favorabilă (inclusiv în centrul orașului) și prețul bun comparativ cu ofertele de locuințe noi din aceeași zonă, apoi suprafețele și compartimentarea eficientă, precum și varietatea ofertei.

Ceva mai diferit stau lucrurile în ceea ce privește apartamentele construite înainte de cutremurul din 1977. În opinia lui Stroe, proprietarii acestora vor fi nevoiți să lase în continuare din preț pentru a le putea vinde. O tendință deja vizibilă pe piață, dat fiind că asemenea locuințe sunt disponibile spre vânzare la prețuri vizibil mai scăzute comparativ cu cele practicate pentru apartamentele din blocurile de după cutremur.

Pe termen lung, cumpărătorii se vor orienta tot mai mult spre nou

Faptul că, în momentul de față, cumpărătorii nu au la dispoziție o ofertă comparativă pe segmentul rezidențial nou nu înseamnă că evoluția pieței second-hand este lipsită de semne de întrebare. „Problema cu apartamentele vechi este că devin din ce în ce mai vechi”, subliniază Cătuțoiu – și este de așteptat ca, odată cu trecerea timpului, acestea să aibă din ce în ce mai multe probleme.

Iulian Niculae, directorul agenției Victoria Consult, anticipează că, pe termen mediu și lung – 15-20 de ani – anumite blocuri vechi vor putea fi cumpărate și demolate pentru a se construi altceva în loc. Niculae consideră că, în momentul în care piața rezidențială își va reveni, iar oamenii vor avea o situație financiară mai bună, aceștia vor avea și pretenții mai mari și se vor orienta mai mult spre unități locative noi, ceea ce va duce la scăderea prețurilor pe segmentul vechi.

Părerile cititorilor
11 păreri
 • gabriela ionescu

  Pentru cei care isi doresc sa achizitioneze un apartament intr-o zona ultracentrala, aproape de parcul Cismigiu, de Sala Palatului si de alte zone de interes (scoli, Opera, mij. de transport, metrou, piata), va indrum spre cele mai frumoase apartamente, construite intre 1990 si 1994, sigure, frumoase cu vecini de calitate si anume in micul cartier Stirbei Voda. Va urez sa faceti o plimbare in zona.

 • tache cornelia

  De doua luni caut un apartament in Bucuresti, zona centrala. Cele noi sunt inaccesibile bugetului meu, 90000 euro, cele vechi au risc seismic. Daca aveti un sfat, va rog …multumesc!
  Nu sunt din Bucuresti.

 • liv

  Blocurile vechi devin si mai vechi…peste 30 de ani o sa locuiti in blocuri vechi de 60 de ani cu cine stie ce culoare de bulina de risc seismic o sa aibe pe atunci, cand majoritatea va terminati creditele.Si blocurile comuniste,chiar daca au fost reguli stricte dupa cutremurul din 77, unele sufera deoarece au fost facute toate rapid si posibil ca betonul sa nu corespunda anumitor standarde.Ele au deja o uzura,mai ales ca unii vecini si-au facut open living-uri din pereti de rezistenta.In blocul in care stau nu il mai cred chiar atat de sigur dupa ce am auzit timp de 20 de ani ciocane retopercutoare de dimineata pana seara,de vibrau peretii si podeaua din cauza vecinilor cu 2-3 etaje mai jos. Vreau sa achizitionez un apartament intr-un bloc nou ca scap si de detectivii scarilor a.k.a. babele de se uita zilnic pe vizoare si sunt la curent cu toate barfele.Intr-un fel, prefer sa risc si sa sper sa stau fara griji stiind ca totul e nou in bloc si ca s-au aplicat cele mai noi reglementari din domeniul constructiilor.Au evoluat si materialele de constructii si cu toate ca stiu ca unii dezvoltatori sunt neseriosi,prefer sa risc si sa achizitionez un apartament nou

 • oana

  Nu cumparati apartamente in blocuri noi construite de familia Mihai. Construieste in zona de sud, Brancoveanu Berceni.
  Familia Mihai nu e de incredere, numai minciuni peste minciuni. Nu isi respecta intelegerile, nu termina la timp proiectele, probleme mari cu muncitorii nu lucreaza bine, gresie fainta pusa prost, parchet pus prost, se apuca de constructii fara autorizatie.
  Nu faceti aceeasi greseala ca mine. Analizati bine inainte de a cumpara

 • Cristi

  Diferenta dintre blocurile vechi si constructiile noi se va vedea la un cutremur mai mare. Inainte exista simtul raspunrerii, acum este simtul imbogatirii.

 • Prisching Laurentiu

  Subscriu la cele scrise de Rabin, total si perfect de acord cu dansul!
  Desi „suna periculos”, eu as avea chiar curajul de a ma muta intr-un bloc interbelic proiectat si construit de ilustrul Ing. Emil Prager. Imi plac mie mult cele interbelice, au un rafinament aparte. Ramane insa o problema spinoasa rezistenta lor: din pacate, majoritatea sunt afectate de trecerea anilor, cele 2 mari cutremure: 1940 si 1977, modificarile facute de proprietari si/sau „meseriasi”, infiltratiile apei, neintretinearea si neingrijirea lor,…
  La cele noi, sincer, as avea deplina incredere in ansamblul Doamna Ghica Plaza, sunt 9 blocuri: 4 cu 4 etaje, 4 cu 16 etaje si unul cu 24 etaje, asezate toate pe o infrastructura cu fundatie pe piloti, radier general, 2 subsoluri. Acolo am vazut proiectul si santierul – s-a lucrat foarte bine.
  Insa, din pacate, nu-mi permit achizitionarea unui apartament la Et. 24…

 • Rabin

  Blocuri noi…vremuri…noi. Majoritatea sunt in mijlocul campului fara asfalt, fara utilitati, fara magazine, scoli, gradinitie samd…Nu mai vorbim de un teatru sau cinematograf. „Luxul” tipator gen inox si granit este asezonat cu VIP-uri gen Bianca Dragusanu, posete, tocuri, silicoane, si toata lumea buna a tranzitiei post-decembriste. Va dorim achizitie placuta. PS…la cutremur s-ar putea sa vedeti ca nu sunt proiectate de un Prager ci de un ilustru amator iar unii din „dezvoltatorii” de succes niste baieti cu „scoala multa”…

 • Mimi

  Daca dupa atitea cutremure din ultimii 2ani, blocurile vechi nici măcar nu s-au fisurat , înseamnă ca sint construite bine.la un cutremur de peste 7 grade nici un bloc de locuințe vechi sau noi, nu vor mai sta in picioare .

 • cristiana

  Eu am de vanzare un apartament superb intr-o vila veche,doua etaje si mansarda in centrul Bucurestiului,perfect conservata,fara risc seismic ce prezinta mai multa siguranta decat un apartament intr-un bloc nou.Merita vazut macar de dragul comparatiei!

 • Cristina ,

  Asa am crezut si eu dar dupa multe cautari am decis sa cumparam la un pret bun in blocul din fata Lidl , Bld Mihai Viteazu ,,, totul este ok si aproate de tot ce am dorit .

 • marin cristian

  în sibiu caut locuinta de mai bine de două luni si credeti- ma ca nu am gasit nimic interesant in blocurile nou construite deoarece desi sunt mari si frumoase, sunt departe de centru, iar pentru mine care am un copil, distanta de centru si de şcoli este foarte importantă. Ar mai fi faptul ca in blocurile vechi deja exista asociatie de proprietari.
  Si mai cred ca la blocurile vechi deja se cunosc eventualele probleme ale constructiei, in timp ce la cele noi, uneori construite in graba si cu gandul la profit, acceste probleme nu se cunosc, nu se stiu si cred ca pot fi foarte neplacute!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cererea de spații într-un mare complex studențesc privat din Capitală s-a majorat cu 15% înainte de începerea noului an școlar

Pe fondul pandemiei, tinerii caută acum soluții de cazare ce oferă, pe lângă dotări și facilități, și un grad sporit de siguranță sanitară. Potrivit reprezentanților Genesis Property, compania care...

citește mai departe
Colliers: Pentru piața terenurilor, 2021 poate fi unul dintre cei mai buni ani de după 2008. „Retailerii și dezvoltatorii de rezidențial sunt mai activi ca oricând”

Potrivit companiei de consultanță, oferta de terenuri rămâne consistentă și vine din partea unor categorii diferite de vânzători. Din punctul de vedere al volumului tranzacțiilor, în care sunt incluse...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în august 2021. Cluj-Napoca face excepție de la tendința generală

În clasamentul variațiilor consemnate luna trecută în marile orașe, orașul de pe Someș se află la polul opus față de Capitală. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când...

citește mai departe
Trei antreprenori români visează ca litoralul autohton să devină atractiv pe tot parcursul anului, cum este și Coasta de Azur. Au în plan mai multe proiecte imobiliare în Neptun-Olimp

Marea, liniștea, climatul plăcut, susținute de facilitățile și serviciile de calitate, toate acestea sunt ingredientele unei „rețete” ce și-a dovedit deja viabilitatea în alte țări. Cătălin Scripcaru, Bogdan Căruntu...

citește mai departe
Două noi proiecte rezidențiale în nordul Capitalei, dezvoltate de o companie românească. Vor aduce pe piață 800 de apartamente

Cele două concepte de locuire se adresează atât celor dornici să facă parte dintr-o comunitate mai restrânsă, cât și celor care aspiră la un stil de viață mai activ....

citește mai departe