Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 feb. 2014

Cea mai mare investiție este… propria locuință

scris de www.imobiliare.ro in categoria Ştiri imobiliare, Credite

Prin urmare, faceți tot posibilul să luați o decizie cât mai rațională.

Nu știu dacă vreau neapărat să-mi șochez audiența, dar am o afirmație foarte puternică la seminarul de finanțe personale, atunci când vine vorba despre investiția în propria locuință. Afirmația sună cam așa:

Locuința personală este cea mai mare investiție pe care o fac oamenii
fără o educație financiară de bază.

Aproape toți cei prezenți își îndreaptă spatele și aruncă spre mine priviri încruntate și nu tocmai binevoitoare, parcă ar vrea să spună: „Acum vrei să spui că suntem proști?”. Departe de mine acest gând. Lipsa de educație nu înseamnă prostie – și, mai mult decât atât, fiecare om poate fi educat.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-image16421667

Să purcedem la analiză pe baza cifrelor reale din piață și să facem câteva simulări în funcție de veniturile nete ale familiei. Am luat în calcul trei scenarii bazate pe clase de venituri la nivel de familie și nevoile care apar de aici, plecând de la un curs de 4,5 lei pentru un euro.

Scenariul 1. Venitul net este de 2.500 de lei și persoana sau familia achiziționează un apartament în valoare de 40.000 de euro.

Scenariul 2. Familia sau persoana are un venit net de 3.000 de lei lunar și cumpără un apartament în valoare de 50.000 de euro.

Scenariul 3. Familia are un venit net mediu de 4.000 de lei lunar și achiziționează un apartament în valoare de 70.000 de euro.

Iată ce a ieșit:

Indicatorul: Scenariul 1: Scenariul 2: Scenariul 3:
Venit lunar: 2.500 RON 3.000 RON 4.000 RON
Venit anual: 30.000 RON 36.000 RON 48.000 RON
Ani de muncă: 40 40 40
Total venituri: 1.200.000 RON 1.440.000 RON 1.920.000 RON
Valoarea locuinței: 180.000 RON 225.000 RON 315.000 RON
Total plătit cu credit: 450.000 RON 562.500 RON 787.500 RON
Procent din venit: 38% 39% 41%

Ceea ce era de demonstrat în prima parte a afirmației noastre am demonstrat. Între 38% și 41% din veniturile totale realizate în 40 de ani de muncă sunt destinate achiziției propriei locuințe, în cazul în care această achiziție este făcută printr-un credit ipotecar.

Care este morala acestor cifre? Pentru că este probabil cea mai mare investiție pe care o veți face, faceți tot posibilul să luați o decizie cât mai rațională. Iată, pe scurt, la ce vă îndemn:

1. Chibzuiți bine înainte de a alege banca care vă creditează pentru achiziția locuinței și nu luați decizia privind finanțarea casei pe criterii de prietenie, proximitate sau doar pentru faptul că acolo aveți cardul de salariu.

2. Alegeți cu grijă momentul achiziției. Atunci când piața este în ușoară revenire după o perioadă de criză este cel mai bun moment de cumpărare. Analiza obiectivă a pieței vă poate scuti de multe probleme ulterioare.

3. Alegeți, pe cât posibil, credite cu dobândă fixă. În acest moment, în toate piețele banii sunt foarte ieftini și vor migra dinspre zona de economisire spre zona de investiții. Așa că este foarte probabil să nu găsim mult timp bani la fel de ieftini ca și acum.

4. Apelați la un consultant. Se spune că fiecare trăiește din ce muncește. Nu putem fi experți în toate și, chiar dacă pare scump să angajați un consultant imobiliar, pe termen lung vă garantez că merită tot efortul.

Spor la bani!

EusebiuBurcas 2

Eusebiu Burcaș

Fondatorul BurCASH – managementul banilor

www.burcash.ro

 

Părerile cititorilor
4 păreri
 • scorpionu

  Buna articolul dar era si mai bun daca aparea in 2007-2008 si ma refer foarte mult la gradul de indatorare. Daca multi se opreau la un maxim 50% din leafa in perioada 2006-2008, grad de indatorare, nu mai era situatia care este acum, cu executari de bunuri sau imposibilitatea de a plati creditul. Si parca nici acum unii nu s-au invatat….inca mai sunt oameni care-si doresc mai mult decat isi pot permite si se indatoreaza undeva spre 65-70%.

 • Denissa LORINCZ

  Buna ziua.
  Sunt foarte pertinente observatiile Dvs. De la ” inltimea ” ( in ani a varstei ) mea( mele ), cred ca ati omis cu buna stiinta factorul ” trebuie sa ma mut ” – situatie in care matematica nu ( mai ) are rezultate ” corecte „.
  Daca-mi permiteti va relatez pe scurt ” cazul ” meu, eu fiind o ignoranta in imobiliare, desi competente AM.
  In anul 2007, noiembrie am cumparat un apartament de doua camere, st=57,39 situat pe strada Armeneasca. Trebuia sa asigur in timp ( fiica mea era in clasa a XII-a si dorea sa urmeze ” Dreptul ” ) o locuinta/cabinet de avocatura ! Am crezut ca am luat cea mai buna decizie cand am gasit acest apartament situat, dupa parerea mea aproape de centru si cu ” cel putin ” doua mari atuuri, credeam eu. Adica, etajul 1 si doua bai ( o baie pr-zisa si un grup sanitar ). Din punctul de vedere al achizitiei, momentul a fost ” prost ” ! Am vandut doua camere situate pe str.Cristescu Dima, dec, 5/10, fara imbunatatiri si ” aproape ” l-am achizitionat pe cel din Armeneasca, care este comandat, este construi aprox.in 1935-’36. Fiicei mele nu-i(mai) place acest apartament. Vreau sa ma mut la o garsoniera civilizata.Am gasit garsoniera.
  In fapt, asa cum ati incheiat articolul Dvs. SI eu cred ca fiecare meserie/profesie trebuie facuta de ce care se PRICEP. Ma puteti sfatui ce plan de vanzare sa adopt pentru a reusi in demersul meu.
  Scuze ca v-am plictisit, caci sunt un ” peste ” netacut !
  Va doresc sanatate si va MULTUMESC ca m-ati ” ascultat ”
  Denissa Lorincz

 • ovi

  Salut

  cine garanteaza ca timp de 40 de ani vei avea un venit lunar de 3000 de ron?

  NIMENI !!!

 • Catalinul

  Foarte bun articol si foarte util celor care vor sa aiba o viata linistita!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Românii vor case mai bune, dar mulți nu-și permit un credit!

Apetitul crescut pentru achizițiile de locuințe reprezintă o fațetă a monedei – cealaltă este că mulți nu pot suporta o asemenea povară financiară. În România, majoritatea tranzacțiilor de pe...

citește mai departe
Piața locuințelor, pe creștere în 2017 – dar ATENȚIE la prețuri!

Vânzările s-au reluat în a doua parte a anului trecut, odată cu relaxarea condițiilor de creditare. Nu există îndoială că, în ultimii doi ani, rezidențialul autohton s-a înscris mai...

citește mai departe
Băncile reacționează la aprobarea dării în plată: avansul pentru o casă crește la 30-40%!

Instituțiile de credit se țin de cuvânt și adoptă o politică prudențială față de clienții care ar putea apela la prevederile noii legi. În așteptarea intrării în vigoare a...

citește mai departe
Câinii latră, piața merge. Liniștea de dinaintea… dării în plată?

Unii jucători cred că se vor găsi soluții viabile de achiziție, chiar și în cazul aprobării mediatizatului act legislativ. Disputele pe marginea legii dării în plată continuă. În cazul...

citește mai departe
Rate la credite reduse la jumătate sau cum vrea statul să „pompeze” bani în economie

Cei cu venituri cel mult egale cu salariul mediu net pe economie vor putea beneficia de o „scutire” de doi ani în fața băncilor. În urma discuțiilor cu reprezentanții...

citește mai departe