Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 ian. 2015

Centrul Capitalei, „magnet” pentru tinerii chiriași! Când dă greș localizarea perfectă, cu tot cu prețul atractiv?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei, Chiriaşi

Activitatea de tranzacționare pe acest segment al pieței a fost caracterizată de o evidentă inconstanță pe parcursul anului trecut.

Potrivit căutărilor efectuate pe Imobiliare.ro, zona ultracentrală a Bucureștiului ocupă, cel puțin la nivel de intenție, al doilea loc în clasamentul preferințelor vizitatorilor interesați de segmentul închirierilor de apartamente; arealul Universitate-Unirii-Romană-Victoriei este precedat în top de zona centrală, ce cuprinde o arie mai largă de la kilometrul 0 al Capitalei. Potrivit lui Claudiu Hațegan, broker/owner al agenției Klauss&Partners, aproximativ 80% din clientela interesată să închirieze locuințe în zona centrală și cea ultracentrală a Capitalei sunt tineri – atât studenți, cât și tineri profesioniști dornici să fie „conectați” la viața socială a orașului.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-cars-traffic-downtown-bucharest-shoot-long-exposure-image42334947

Prețurile în 2014, fără variații majore
La ce nivel se situează însă chiriile solicitate de proprietarii de apartamente din „inima” Capitalei? În mod surprinzător, poate, acestea nu sunt atât de… prohibitive pe cât ar fi de așteptat. „Anul trecut a fost un an de echilibru al prețurilor”, precizează consultantul imobiliar.

Potrivit ofertelor listate pe Imobiliare.ro, chiria minimă pentru garsonierele din zona ultracentrală ar fi de 190-200 de euro pe lună. 190 de euro pe lună este prețul cerut pentru o locuință situată între Universitate și Piața Romană, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu; locuința este mobilată, are o suprafață utilă de 32 de metri pătrați și se află situată la etajul cinci al unui bloc cu șapte nivele.

Citește și: După 6 ani: Cu 200 de euro te poți muta în centrul oricărui mare oraș al țării!

Pe segmentul apartamentelor bicamerale, prețurile încep de la 260-270 de euro. În zona parcului Cișmigiu, spre exemplu, o locuință cu două camere este disponibilă spre închiriere, nemobilată, la un preț de 260 de euro pe lună; aceasta dispune de o suprafață utilă de 52 de metri pătrați și este amplasată la etajul patru din șapte al unui bloc ridicat în anul 1940.

La locuințele cu trei camere din zona ultracentrală, suma minimă solicitată de proprietari este 300 de euro pe lună. Acesta este cazul unui apartament cu trei camere situat la parterul unei vile din zona Cișmigiu, construită în 1947. Locuința dispune de o suprafață utilă de 100 de metri pătrați și se închiriază mobilată.

Apartamentele din ansamblurile noi „iau fața” celor vechi
În ciuda avantajului indiscutabil al amplasamentului, corelat cu un preț rezonabil, în piață se simte însă tot mai mult tendința clienților de a „fugi” de zona ultracentrală. Asta pentru că, explică Hațegan, multe dintre apartamentele din această categorie sunt amplasate în blocuri mai vechi de 1977, au suprafețe relativ mici și sunt adesea prost amenajate și mobilate (cu toate că unii proprietari închiriază de ani de zile).

În acest context, activitatea de tranzacționare consemnată pe acest segment de piață pe parcursul anului trecut s-a dovedit extrem de… inconstantă de la o lună la alta, fără a trece chiar prin obișnuitul „boom de toamnă”, la venirea studenților, spune reprezentantul Klauss&Partners. Asta pentru că tot mai mulți clienți preferă să meargă spre apartamente nou-construite din zone mai depărtate de centrul orașului (dar nu la periferie totuși), dar cu acces facil la transport în comun (în special metrou) – zone precum Grozăvești, Militari sau Tineretului.

Citește și: Calitatea face diferența! Chiriașii „migrează” spre blocurile noi când oferta pe vechi lasă de dorit

Însă un element care face diferența aici este prețul: dacă un apartament cu două camere, modern amenajat, poate fi închiriat în centru cu 300-350 de euro, pentru o unitate locativă similară (dar cu o suprafață ceva mai mare, de circa 60 de metri pătrați), amplasată într-un complex nou-construit din Grozăvești, spre exemplu, chiria ajunge la 400-450 de euro.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
3 factori care te-ar ajuta să-ți renegociezi chiria iarna aceasta

Poți rediscuta termenii acordului încheiat dacă aceștia nu mai corespund realității. Locuiești în chirie de ceva timp și ți se pare că, dintr-un motiv sau altul, suma plătită în...

citește mai departe
„Portretul” unui cartier tot mai popular pentru chiriași

Printre avantajele acestei zone a Capitalei se numără accesul la metrou, dar și apropierea de parc și de marile clădiri moderne de birouri. Fie că ești un chiriaș aflat...

citește mai departe
Oferta de închirieri de locuințe, creștere cu 30%!

Trimestrul trecut, cel mai mare avans la acest capitol a avut loc în Constanța. Te numeri printre miile de români care locuiesc în chirie și te întrebi cum mai...

citește mai departe
„Crema” chiriilor din marile orașe ale țării

Cele mai exclusiviste zone în materie de închirieri corespund, în genere, acelora cel mai bine cotate pe piața vânzărilor. Ca și în cazul unei tranzacții de cumpărare, când vine...

citește mai departe
Chiriile apartamentelor în reședințele de județ ale țării

Pentru o locuință bicamerală, pretențiile proprietarilor ajung până la o medie de 400 de euro pe lună. Ești în căutarea unei chirii și te întrebi care mai sunt prețurile...

citește mai departe