Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 feb. 2021

Cererea pentru proprietăți rezidențiale în T4 2020: interes sporit pentru case și terenuri, dar și pentru apartamente cu grădină

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Sursă foto: Pixabay.com

Comparativ cu cinci ani în urmă, interesul pentru achiziția de locuințe a fost, în ultimul trimestru din 2020, cu 27% mai mare – tendința ascendentă fiind resimțită în majoritatea marilor orașe.

După impactul restricțiilor de circulație impuse de autorități în contextul Covid-19, cererea pentru proprietăți rezidențiale a revenit pe plus în perioada iulie-septembrie, însă în ultimul trimestru al anului trecut a consemnat o scădere – tendință explicabilă, cel puțin în parte, prin ciclicitatea sezonieră a pieței. Astfel, aproximativ 132.400 de potențiali cumpărători au căutat, pe Imobiliare.ro, apartamente și case în cele mai mari șase centre regionale ale țării. Această cifră relevă un declin de circa 14% față de cele trei luni anterioare (când de asemenea imobile se interesau aproximativ 154.500 de vizitatori), iar comparativ cu perioada similară a anului 2019, poate fi observată o diferență destul de apropiată, respectiv -16%.

Față de ultimul pătrar din 2019, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale relevă, în toate cele șase mari centre regionale monitorizate constant de Analize Imobiliare, o tendință de scădere. Cel mai mic recul la acest capitol, respectiv -8% la 12 luni, a avut loc în București, adică în cea mai mare piață imobiliară regională a țării, unde numărul potențialilor cumpărători s-a cifrat la 76.700 de persoane – adică de șase-opt ori mai mult decât în celelalte mari orașe ale țării. Evoluții negative de două cifre au fost înregistrate în celelalte centre regionale analizate, respectiv -20 în Timișoara (până la 12.900 de vizitatori unici), -22% în Iași (până la 9.600 de persoane), -23% în Constanța (până la 11.400 de potențiali cumpărători), -29% în Brașov (până la 11.000 de vizitatori) și, respectiv, -30% în Cluj-Napoca (până la 10.800 de persoane).

Comparativ cu cinci ani în urmă, însă, interesul pentru achiziția de locuințe a fost, în ultimul trimestru din 2020, cu 27% mai mare, o tendință de creștere fiind consemnată în cinci din șase mari centre regionale analizate. Astfel, cel mai semnificativ avans a avut loc, în acest răstimp, în Iași (+60%), capitala Moldovei fiind urmată de Brașov (+49%), București (+28%), Timișoara (+22%) și, respectiv, Constanța (+20%). Practic, singura excepție de la regulă este reprezentată de Cluj-Napoca, unde cererea pentru proprietăți rezidențiale se situează la un nivel foarte apropiat de cel consemnat în urmă cu cinci ani, la o diferență de doar -1%.

Casele și terenurile, peste nivelul cererii din ianuarie

După ce a resimțit impactul restricțiilor de circulație, cererea pentru proprietăți imobiliare din Capitală a început să-și revină chiar din luna mai, adică imediat după trecerea la starea de alertă. Astfel, interesul pentru apartamente a urcat, de la o lună la alta, de la circa 40% la aproximativ 70% (din nivelul consemnat în ianuarie), în vreme ce casele și terenurile s-au apropiat (și chiar au depășit) pragul de 100%. În restul anului, curbele de evoluție a cererii au fost destul de line pe cele trei segmente de piață, cu un maximum de peste 80% atins în septembrie pe piața apartamentelor. Pe final de an s-a manifestat, însă, o ușoară tendință de scădere, apartamentele coborând sub 70%, iar casele și terenurile la circa 80% (și puțin peste).

În județul Ilfov, interesul pentru case și terenuri a atins punctul minim în luna martie, iar cel pentru apartamente, în luna aprilie, însă nu a coborât sub 60% pe niciunul dintre aceste trei segmente de piață. Interesant este că cererea pentru toate aceste tipuri de proprietăți a depășit nivelul de la început de an chiar din luna mai, punctele maxime ale anului 2020 fiind atinse în iunie pentru apartamente (120% din nivelul din ianuarie), în iulie pentru case (aproape de 140%) și, respectiv, septembrie pentru terenuri (aproape 180%). Și în împrejurimile Capitalei poate fi observată o tendință de ușoară scădere a cererii în decembrie: terenurile s-au menținut cu circa 20% peste nivelul din ianuarie, casele au coborât ușor sub 100%, iar apartamentele s-au situat la circa 70%.

Interesul pentru terenuri, ridicat și pe final de an

La fel ca în Capitală și împrejurimi, și în orașul de pe Someș poate fi observată o majorare semnificativă a interesului pentru case și terenuri după ieșirea din starea de urgență. După minimele înregistrate în aprilie, punctele maxime ale cererii au fost atinse în iunie pentru terenuri (aproximativ 90% din nivelul lunii ianuarie), în iulie pentru case (peste 85%) și, respectiv, în septembrie pentru apartamente (circa 60% din volumul consemnat la începutul lui 2020). Pe final de an, terenurile au făcut notă discordantă de la tendința de scădere a cererii, acestea situându-se la peste 80% din nivelul consemnat în ianuarie, față de peste 60% în cazul caselor și, respectiv, peste 40% în cazul apartamentelor.

Comparativ cu luna ianuarie, cererea de apartamente din restul județului Cluj a coborât la puțin sub 30% în luna aprilie, în vreme ce casele s-au menținut aproape de pragul de 50%, iar terenurile, undeva pe la 75%. Imediat după trecerea la starea de alertă, însă, toate cele trei segmente de piață au înregistrat o creștere vizibilă, astfel că în septembrie apartamentele recuperaseră aproximativ 80% din cererea de la început de an, în vreme ce interesul pentru case era cu aproape 20% mai mare, iar cel pentru terenuri, cu aproape 60%. Pe final de an au fost consemnate ușoare scăderi ale cererii pentru toate cele trei tipuri de proprietăți, apartamentele situându-se la circa 60% din nivelul atins în ianuarie, casele, la puțin sub 100%, iar terenurile, la aproape 120%.

Zonele turistice, și mai atractive

Creșteri și mai spectaculoase ale cererii pentru terenuri și case au fost consemnate, însă, într-o zonă turistică precum județul Prahova. În ceea ce privește loturile pentru construcții, datele Imobiliare.ro relevă că interesul potențialilor cumpărători a ajuns la 170% în luna mai (comparativ cu ianuarie), pentru ca în august să atingă un maximum de 250%, iar pe final de an să se cifreze la peste 150%. O creștere semnificativă a fost înregistrată și pe segmentul caselor, care tot în luna august au ajuns la un apogeu de 200%, iar în decembrie 2020 se situau la circa 120%. Spre comparație, apartamentele au reușit, în ultima lună de vară, doar să se ridice puțin peste pragul de 100%.

Și în județul Brașov poate fi observată o majorare puternică a interesului pentru terenuri, acestea ajungând, în mai, la un nivel de 160% al cererii (comparativ cu ianuarie 2020); după ce au atins un maximum de aproximativ 190% în luna august, acest gen de proprietăți au revenit, în decembrie, la circa 120%. Și cererea pentru case a înregistrat o creștere mai semnificativă, deși mai puțin abruptă, acestea atingând un maximum de 130% în luna iulie și coborând la circa 80% la finalul anului. Spre comparație, segmentul apartamentelor a ajuns la un punct maxim de aproximativ 80% în luna august, dar în decembrie 2020 se cifra la sub 60% din nivelul consemnat în ianuarie.

Apartamente cu grădină vs. cu piscină

Comparând interesul pentru apartamente în general cu cel pentru locuințele care dispun de grădină și, respectiv, piscină, în București poate fi observată o discrepanță notabilă. Astfel, după revenirea din mai, curba evoluției cererii pe segmentul apartamentelor a fost una destul de stabilă, cu un maximum de peste 80% (raportat la nivelul din ianuarie) atins în luna septembrie. Pe de altă parte, apartamentele cu piscină au înregistrat un apogeu de peste 160% al cererii în luna august, în vreme ce unitățile locative cu grădină au ajuns la 120% în septembrie. Putem considera, desigur, că aceste diferențe nu sunt doar sezoniere, ci sunt direct corelabile cu schimbările survenite în comportamentul consumatorilor ca urmare a stării de urgență.

În împrejurimile Capitalei, cea mai bună evoluție a cererii poate fi observată pe segmentul apartamentelor cu grădină: de la un minimum de sub 50% atins în aprilie (comparativ cu ianuarie), acestea s-au apropiat de pragul de 160% în august, pentru ca în decembrie 2020 să ajungă, practic, la același nivel ca la început de an. Apartamentele cu piscină au avut, spre comparație, o traiectorie mult mai temperată: acestea au atins punctul maxim al cererii în luna octombrie (110% din nivelul pe ianuarie), pentru ca, în decembrie, să coboare spre 50%. Spre comparație, interesul pentru apartamente în general a ajuns la un maximum de 120% în luna iunie, iar în decembrie s-a cifrat la circa 60%.

Sursă grafice: Analize Imobiliare și Imobiliare.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cererea de locuințe din marile orașe, cu aproape o treime mai mare decât în urmă cu cinci ani. Evoluția din 2021 vs 2020

Cel mai semnificativ avans al acestui indicator a fost consemnat în Brașov, iar cea mai mică creștere a avut loc în Constanța. Potrivit celui mai recent raport de piață...

citește mai departe
T2 2021: Prețurile apartamentelor în cele mai bune cartiere ale marilor orașe

În ciuda tendinței general pozitive consemnate pe acest segment de piață trimestrul trecut, în anumite zone au fost consemnate și scăderi ale valorii medii de listare. În al doilea...

citește mai departe
Piața chiriilor în T2 2021: cererea, oferta și prețurile în marile centre regionale

Pe fondul începerii sezonului estival, Constanța a făcut excepție de la tendința de scădere a cererii pe segmentul de închirieri. Popularizarea lucrului de la distanță și a cursurilor online...

citește mai departe
Evoluția pieței rezidențiale autohtone în T2 2021: prețurile, cererea, oferta și tendințele de achiziție

Odată cu relaxarea măsurilor restrictive, piața rezidențială a revenit pe un trend clar ascendent în al doilea trimestru al anului în curs. Cel mai recent raport de piață realizat...

citește mai departe
Achizițiile de imobile din Sectorul 2: prețurile apartamentelor și caselor, pe zone

Din punctul de vedere al valorii achizițiilor consemnate pe parcursul anului trecut, evoluții pozitive pot fi remarcate în majoritatea zonelor din această subdiviziune a Capitalei. Imobiliare.ro și Analize Imobiliare,...

citește mai departe