Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
21 mart. 2012

Cine spune că românii nu au bani? Vezi cum arată un complex rezidenţial unde se fac azi tranzacţii de 300.000 de euro

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Deşi perioada de recesiune nu s-a încheiat încă, există şi bucureşteni care, cu toată precauţia, sunt gata să cumpere apartamente la preţuri mult peste pragul impus de Prima Casă.

Ultimii trei ani de criză au creat impresia – adeseori falsă – că în piaţa imobiliară, dar nu numai, se vinde doar ce este ieftin. Un exemplu concret ne arată însă că, şi în condiţii de recesiune economică, oamenii cu resurse financiare sunt dispuşi să plătească sume generoase pentru o casă, dacă aceasta corespunde cerinţelor lor.

Domenii Park este un ansamblu rezidenţial amplasat în zona de nord a Bucureştiului, în cartierul Domenii, şi dezvoltat pe un teren de 5.000 de metri pătraţi ce face parte din platforma fostei fabrici Textila Griviţa. O investiţie de 17-18 milioane de euro, începută în 2008 şi finalizată în toamna lui 2011.

Ajuns într-unul dintre cele 63 de apartamente ale complexului, primul lucru care te izbeşte este senzaţia de spaţiu. Camere largi, aerisite, luminoase. Spre exemplu, un apartament cu trei camere (living, două dormitoare, bucătărie, două băi) se întinde pe 143 de metri pătraţi utili (fără a include suprafaţa balcoanelor, care fac, la rându-le, cât o cameră de „bloc vechi”: 18 metri pătraţi). Apoi, finisajele sunt cele care dau nota decisivă de „lux”. Ana-Maria Nemţanu, managerul de marketing şi vânzări al proiectului, enumeră doar câteva dintre materialele folosite: parchetul este din stejar masiv, băile şi bucătăriile sunt placate cu marmură, tâmplăria exterioară este din aluminiu (marca Schüco), iar cea interioară este tâmplărie furniruită de la Pinum. În plus, structura celor două imobile este din beton armat, cu rezistenţă la cutremure de 8 grade pe scarea Richter, iar complexul are certificat de performanţă energetică de clasa A.

Cum a început totul:
Sorin Negreanu, directorul general şi unul dintre acţionarii principali ai companiei dezvoltatoare, Cyrom Investments, mărturiseşte că ideea dezvoltării unui ansamblu ca Domenii Park îşi are originea în Parisul anilor 1990. La vremea aceea, povesteşte el, majoritatea parizienilor cu resurse financiare care îşi construiseră case foarte frumoase la 20-30 de km de Capitală făceau tot posibilul să se întoarcă în oraş. Asta pentru că, deşi în localităţile limitrofe se formaseră comunităţi foarte bine închegate, care dispuneau de toate facilităţile necesare (de la şcoli şi grădiniţe până la piscină şi patinoar), aceşti oameni activi realizau că este foarte greu să locuiască în afara Parisului. Prin urmare, ei căutau apartamente mari, de calitate, amplasate în zone civilizate ale oraşului, pe care erau dispuşi să plătească şi de 5-6 ori mai mult decât la periferie. Aceeaşi tendinţă „centripetă” se va manifesta şi în cazul bucureştenilor cu resurse financiare care poate că au ales până acum să locuiască în afara oraşului, crede Negreanu.


TVA la trei camere, cât un apartament de Prima Casă
Entuziasmul unui client cumpărător ar putea fi potolit doar de aflarea preţului unui astfel de apartament: 270.000 de euro – sumă care ajunge, după adăugarea TVA de 24%, la o valoare finală de achiziţie de circa 335.000 de euro. „Prin generozitatea spaţiilor – atât ale apartamentelor, cât şi ale căilor de acces şi locurilor de parcare -, completată de amplasamentul exclusivist, Domenii Park este un proiect care se adresează persoanelor cu posibilităţi financiare ridicate, care îşi doresc o locuinţă modernă, cu vedere la parc”, punctează Ana-Maria Nemţanu. Ansamblul oferă totuşi şi variante mai ieftine: spre exemplu, o garsonieră poate fi achiziţionată cu 82.000 de euro, iar o locuinţă cu două camere cu 110.000 de euro. Cu toate acestea, spune managerul de vânzări, apartamentele cu trei camere mai spaţioase au fost cele mai căutate de către clienţi până acum. Astfel, dintre cele 15 tranzacţii încheiate până acum, şase au avut ca obiect astfel de locuinţe, la preţuri de aproximativ 300.000 de euro. În plus, momentan se mai află în negocieri alte 4-5 achiziţii similare.

Preţuri cu 40% mai mici faţă de perioada de boom
Cei mai mulţi cumpărători de până acum au plătit cu bani gheaţă, o parte apelând, doar parţial (maximum 30% din valoarea imobilului), şi la credite. De regulă, clienţii interesaţi de acest ansamblu fie fac parte din top managementul unor companii mari, fie au afaceri proprii. În general, este vorba de persoane de vârstă medie, adesea cu profesii liberale, precum arhitecţi, ingineri, avocaţi. La asemenea preţuri, oamenii sunt foarte pretenţioşi şi precauţi din toate punctele de vedere, mai ales din punct de vedere juridic. Aşa se face că încheierea unei tranzacţii durează de obicei două-trei luni de zile.

Cum se explică acest interes pentru un gen de locuinţe inaccesibile pentru majoritatea românilor? Sorin Negreanu crede că explicaţia stă în însăşi calitatea proiectului. De asemenea, adaugă acesta, preţurile apartamentelor din ansamblu „au suferit acelaşi tratament de criză” în ultimii trei ani, ele fiind acum cu circa 40% mai mici faţă de nivelul estimat în 2008. Singurul lucru care îi permite acum dezvoltatorului să nu vândă în pierdere, chiar şi la aceste preţuri, este că el deţinea deja terenul pe care a fost ridicat ansamblul, în urma achiziţiei la o licitaţie publică, în anul 2000.

Cartea de vizită a proiectului:
Ansamblul Domenii Park a fost proiectat de arhitectul Vlad Simionescu, unul dintre cei patru project manageri care au lucrat la faimoasele turnurile Petronas din Kuala Lumpur (Malaezia). Complexul este format din două blocuri cu regim de înălţime S+P+6E, ce cuprind un total de 63 de apartamente şi 94 de parcări subterane. Blocul cu vedere la parcul Domenii cuprinde apartamente mai mari, de trei şi patru camere, precum şi patru penthouse-uri, iar celălalt este format doar din garsoniere şi locuinţe cu două camere. Apartamentele cu o cameră au suprafeţe de la 45 de metri pătraţi utili (fără balcon), iar preţurile pornesc de la 82.000 de euro, la care se adaugă TVA. Unităţile locative cu două camere încep de la 60 de metri pătraţi utili şi au preţuri de la 110.000 de euro (plus TVA). Locuinţele cu trei camere au minimum 120 de metri pătraţi utili, cu preţuri de la 230.000 de euro (plus TVA). Apartamentele cu patru camere au suprafeţe de la 175 de metri pătraţi utili şi preţuri de la 350.000 de euro plus (plus TVA). De asemenea, complexul include şi patru penthouse-uri cu suprafeţe utile de la 135 la 235 de metri pătraţi, cel mai mare având şi o terasă de 120 de metri pătraţi. Preţurile penthouse-urilor se dau la cerere, iar două au fost deja vândute, dintre care unul chiar arhitectului care a proiectat ansamblul.
Părerile cititorilor
1 părere
  • silviu

    In primul rand amplasamentul blocurilor gen cladire de birouri nu are absolut nici o legatura cu asa numitul cartier Domenii :-)))
    E doar o denumire cool, e adevart, inspirata de zona care se afla tocmai peste bdul 1 Mai.
    Apoi parcul este momentan un spatiu inchis publicului si prost administrat de Ministerul Educatiei.
    O nelamurire: pe alte situri ce prezinta complexul se spune ca s-au investit cca 16mil eur pt cele 63 ap. Daca luam o medie de 220000 eur/locuinta da un total de cca 14mil eur. Pe unde e profitul, ca doar nu sunt de pomana?

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
WIN Herăstrău: echilibrul și armonia arhitecturii contemporane, la un pas de cel mai mare parc al Capitalei (P)

La finalizare, ansamblul va fi format din șase clădiri rezidențiale, ce vor însuma aproximativ 300 de apartamente. Visezi la o locuință perfect concepută pentru nevoile tale, în care să...

citește mai departe
Bog’Art construiește un ansamblu rezidențial „verde” în nordul Bucureștiului. Art City va avea 141 de apartamente

Art City va fi lansat oficial în cadrul Romanian Design Week și va face parte din masterplanul de regenerare urbană Petrom City. Compania de construcții Bog’Art a demarat dezvoltarea...

citește mai departe
Apartamente în imobil nou, Piața Victoriei: localizare deosebită, în zonă cu verdeață, finisaje de top. Potențial de investiție!

Cele trei proprietăți disponibile spre vânzare sunt atractive atât pentru un consumator final, cât și pentru un investitor – ele pot fi folosite atât în scop locativ, cât și...

citește mai departe
Lucrările la ansamblul rezidențial dezvoltat de Impact în Constanța avansează: vilele sunt în stadiu de finalizare, iar fundația primelor blocuri a fost turnată

Întregul proiect este construit în manieră sustenabilă, respectând standardele internaționale impuse de certificarea BREEAM Excellent. Dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor, listat la Bursa de Valori București, a anunțat...

citește mai departe
Dezvoltatorul proiectului Cloud 9, din zona Aviației, are în plan un nou ansamblu de proporții în Capitală. Va ajunge la 900 de unități locative

Potrivit oficialilor companiei, lucrările de construcție la noul proiect sunt programate să înceapă până la finalul anului în curs. Grupul Akcent Development, activ pe piața imobiliară din Capitală pe...

citește mai departe